NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ICED EARTH - The Dark Saga

Nápad jednoho z našich čtenářů mi vnuknul myšlenku na sepsání série recenzí této legendární americké grupy. Nebude to ovšem série kompletní, neb se bude týkat pouze trojice mnou nejoblíbenějších (a chronologicky za sebou vydaných) počinů kapely. Po nich šla dle mého názoru kvalita strmě dolů, a to takovým způsobem, že zkrátka nejsem ochoten pečlivě naposlouchávat všechna následující alba kvůli pár řádkům pro tento web. Pojďme tedy na to, prvním v pořadí je dílo z roku 1996, nazvané "The Dark Saga".

To je koncepčně inspirováno (zejména v Americe) populární komiksovou sérii "Spawn". Mozek kapely, kytarista John Shaffer, tak změnil svůj přístup a pokusil se do dříve lehce schématické tvorby vnést daleko rozmanitější dávku kompozičních prvků, mezi kterými vyniká zejména temná atmosféra plná thrashově kousavých riffů, a rovněž mimořádně nápadité melodično, které se rozlévá celým obsahem desky. Nejzásadnější změna ovšem proběhla ještě někde jinde. Byla to výměna vokalisty, když tuto úlohu převzal (už na desce "Burnt Offerings") zrzavý hromotluk Matt Barlow. A výstup mezi metalovou elitu tím byl definitivně odstartován.

Mattův hlas bez problému obsáhnul všechny vokální polohy, jež John vymyslel pro dramaticko-lyrický příběh desky. Nejlepší pojmenování Barlowowa talentu je možné ukrýt pod slůvko epický, a to nejen zmíněným rozsahem, který je hluboký jako Macocha a vysoký jako Burdž Chalífa v Dubaji, ale zejména výrazem, jenž je schopen rozdrtit i ty nejtvrdší horniny světa, Ze slušnosti tedy opomineme z dnešního pohledu malinko roztěkané Mattovo chování, když kapelu po určité době opustil, aby se posléze vrátil a zase jí opustil (mezitím si však stihnul vzít Shafferovu ségru, takže stran osobních vztahů zůstává vše v nejlepší pohodě). Pravdou totiž je, že s Mattovým nástupem započalo zlaté období ICED EARTH (ze kterého tahle banda čerpá dodnes), a s jeho (prvním) odchodem vlastně i skončilo.

Placka "The Dark Saga" má tu obrovskou výhodu, že její ozvučení po 15ti letech ztratilo jen minimum ze svého důrazu. Nic tak nebrání užívat si mimořádně koncentrovaný a kromobyčejně zdařilý výtrysk Shafferova umu znova a znova. Temná atmosféra vrhá stín na každý tón desky, díky více než častým melodickým paprskům se ale nedá mluvit o depresivní beznaději, na to mají patent spolky jiných metalových žánrů. Řezavá agrese kytarových riffů podává svalnatou pracku hitově chytlavým momentům a vše jede v dokonalé buddhistické rovnováze. Výsledkem je série bravurních a mnohdy i geniálně vystavěných skladeb, které mají dodnes své neotřesitelné místo v koncertních playlistech.

Řeč je o úvodní titulce, kterou rozjíždí plíživé tempo doprovázené zlověstným Mattovým šepotem, aby se vše brzy přelilo do výše zmíněné, agresivně/melodické akční jízdy. Na koncertech můžeme zaslechnout i "Violate" či "Vengeance Is Mine", skutečnou perlou schopnou ozářit každý živý set je ovšem duo jiných skladeb. Ať už je to "I Died for You" nebo závěrečný opus "A Question of Heaven", oba tyto kousky se dají bez nejmenší nadsázky označit za brilantní skladatelské majstrštyky, které několikrát uvedené sousloví agrese a melodie přivádějí k božské dokonalosti. Jímavé a strhující, drtivé a omamné, kulervoucí a smyslné, všechny tyto dvojičky k uvedeným písním přesně sedí. Ve své kompoziční struktuře jen těžko hledají konkurenci a znamenají tak jeden z vrcholných momentů metalového žánru. Pro takové skladby má smysl BÝT.

Petr Štěpnička             


Iced Earth@Official

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Dark Saga
2. I Died for You
3. Violate
4. The Hunter
5. The Last Laugh
6. Depths of Hell
7. Vengeance Is Mine
8. Scarred
9. Slave to the Dark
10. A Question of Heaven

Sestava:
Jon Schaffer - kytara
Matthew Barlow - zpěv
Randall Shawver - kytara
Dave Abell - baskytara
Mark Prator - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 43:49
Produkce: Jim Morris a Jon Schaffer
Label: Century Media
Země: U.S.A.
Žánr: heavy/thrash/power metal

Diskografie:
1990 - Iced Earth
1991 - Night of the Stormrider
1995 - Burnt Offerings
1996 - The Dark Saga
1998 - Something Wicked This Way Comes
2001 - Horror Show
2004 - The Glorious Burden
2007 - Framing Armageddon
2008 - The Crucible of Man
2011 - Dystopia

Související články:
ICED EARTH - Dystopia


Vydáno: 17.11.2011
Přečteno: 3460x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ten bulvár mně...18. 11. 2011 10:18 Pagan
tak když už jsi v...18. 11. 2011 9:37 stadomuch
Egh, ve jménech...17. 11. 2011 22:50 Tassadar
ke korekcím třeba...17. 11. 2011 22:36 Iced
Za korekci děkuju...17. 11. 2011 9:18 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09838 sekund.