PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VISION DIVINE – The Perfect Machine

… a tímto vám potvrzuji, že nová éra pro lidstvo právě začíná. Nová éra, ve které už nikdy nebudou nemoci a především smrt. Pozdravte tenhle nový úsvit, každý z vás! Konečně jsme proměnili člověka… v dokonalý stroj.

Tímto prologem jsme uvedeni do smutného světa budoucnosti. Do světa, kde se lidé stali vskutku dokonalými stroji a dosáhli věčného života – jako daň však ztratili veškeré emoce, víru a touhu zajistit pokračování vlastního rodu. Jak plyne čas, zpočátku pozitivní vize nesmrtelnosti se mění v tisíce let prázdnoty, osamění a hledání dávno ztraceného. Takový je koncept čtvrté desky Vision Divine – desky, která je (na rozdíl od světa, který představuje) opravdu dokonalá po všech stránkách.

Skladby byly tentokrát psány už přímo na míru hlasu Michela Luppiho – a díky tomu, že se pěvec navíc zapojil i do kompozičního procesu, vynikne jeho role ještě mnohem víc, než na předchozí nahrávce. Už se budu opakovat, ale vokální linky opět naprosto dominují celému albu. Luppiho hlas je neskutečně variabilní a tentokrát je tahle přednost využita do mrtě. Silný příběh (plný nádherných textů, to je vskutku mistrovská práce) je tak umocněn uvěřitelným podáním plným emocí a samotná technika zpěvu je zvládnutá dokonale. Michele v jednu chvíli hladí vaše slechy jemnými a podmanivými středními polohami, aby vzápětí agresivně přitlačil na pilu, popřípadě vyječel neskutečnou výšku. No, asi takhle. Ve skladbě „God is Dead“ zpívá Luppi roli Boha. A dost mu to sedí, řekla bych. Díky tomu všemu mu člověk odpustí i to protetické „h“, které (jako většina Italů) ve výslovnosti cpe na začátky slov, kam vůbec nepatří.

Vokální výkon ale není jediné, z čeho jsem při každém poslechu (a že už jich za ty roky bylo) naprosto odvařená. Vision Divine v tomhle období vypilovali svůj styl k dokonalosti. Struktura skladeb vás prostě nemůže nudit – na jednu stranu je tu dostatek progressivních kudrlinek na oblažení náročnějšího ucha, na stranu druhou jsou všechny skladby zapamatovatelné, všechny se pyšní silným refrénem a jasnou základní strukturou. Jednotlivé melodie vám uvíznou v hlavě, pozitivní tóny kláves navodí dobrou náladu i přes pochmurnost příběhu. Přidání druhé kytary pomohlo hudbu zhutnit a přidalo jí na zajímavosti. Pomalé pasáže spolu se silnými texty zahrají na emoce. Přidejte skvělou produkci (konečně!) a máte – no (pro člověka s mým vkusem) jedno z nejlepších metalových alb všech dob. O tom jsem pevně přesvědčená.

Není tu prakticky ani jeden slabší moment, natož skladba, která by nebyla brilantní. Pokud lze vůbec objektivně vybrat něco, jako absolutně nejoblíbenější skladba ze všech, byla by to pro mě „Land of Fear“. Nádherný kytarový motiv, úchvatný (!!!) text a geniálně klenutý refrén. Dokonalý hit. V tomhle případě snad ani nemůžu zmiňovat další jednotlivé skladby. Všechny jsou totiž zralé na svatořečení. Snad bych ještě jako klenot vypíchla baladu „Here In 6048“ (aneb Sixty-fourty-hejt, žejo, Micheli?) – tady by vokální projev snad rozpustil i Antarktidu. Na závěr ještě potěší, že Vision Divine se konečně povedlo vybrat vkusný cover. Nikdy bych neřekla, že Luppi bude schopen přezpívat něco od takového osobitého hlasu, jakým je Geoff Tate. A ono ejhle – tahle verze „The Needle Lies“ je pomalu lepší, než ta od Queensrÿche. Postavte před něj cokoli, tenhle chlap zazpívá všechno. A pokaždé to bude na smeknutí klobouku.

Tak jo, konec chvalozpěvu. Podrženo, sečteno, tahle deska nemá chybu. Od nádherně vyvedeného obalu až po poslední tón skvěle vybrané a netradiční coververze – můžete to slyšet, kolikrát chcete, pokaždé to zanechá hluboký dojem a husí kůži. Takové dílo nevzniká rozhodně každý den a je potřeba, aby chemie v kapele vřela jak magma v sopce. A přesně to se v té době v kapele dělo a – naštěstí pro fanoušky – to mělo ještě aspoň chvíli vydržet.

Ray             


www.myspace.com/visiondivineband

Seznam skladeb:
1. The Perfect Machine
2. 1st Day of a Never-Ending Day
3. The Ancestor´s Blood
4. Land of Fear
5. God is Dead
6. Rising Sun
7. Here In 6048
8. The River
9. Now That You´re Gone
10. The Needle Lies (Queensrÿche cover)

Sestava:
Michele Luppi – zpěv
Olaf Thörsen – kytary
Federico Puleri – kytary
Oleg Smirnoff – klávesy
Andrea "Tower" Torricini – basa
Danil Morini – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 57:35
Vydavatelství: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
1999 – Vision Divine
2002 – Send Me an Angel
2004 – Stream of Consciousness
2005 – The Perfect Machine
2007 – The 25th Hour
2009 – 9 Degrees West of the Moon


Související články:
VISION DIVINE – Vision Divine
VISION DIVINE – Send Me an Angel
VISION DIVINE – Stream of Consciousness


Vydáno: 12.01.2012
Přečteno: 3516x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Perfektní recenze!Mám všechny...13. 01. 2012 15:19 b.wolf
Díky za pochvalu!...13. 01. 2012 14:57 Ray
Při čtení...13. 01. 2012 14:49 Lars Larsen


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11828 sekund.