ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Trojice progressivních debutů: ASPERA, NO GRAVITY, LOST IN THOUGHT

Poslední dobou není v prog metalu vůbec nouze o nové talenty. Většina mladých kapel sice zatím zůstává vcelku nepovšimnuta, kvalita jim ale nechybí a rozhodně není od věci je mít v hledáčku a nenechat si ujít jejich budoucí vývoj, který by měl být velmi zajímavý. Pro tuhle srovnávací recenzi jsem si vybrala tři kapely. Společný mají styl (ačkoli každá z nich ho využívá po svém a v rámci žánru se vlastně od sebe liší, jak jen to jde) a také to, že mají na kontě teprve jednu desku. Dvě z nich jsou ze zemí, které tomuto žánru velmi přejí, jedna pak z poněkud netypické oblasti, odkud moc podobné produkce nepřichází. Hlavní ale je, že všechny tři stojí za velkou pozornost.

ASPERA – Ripples
Tihle mladí Norové to vzali za správný konec. Na svém debutu „Ripples“ umně kombinují prog a líbivé skoro-popové prvky. Nádech oné líbivosti zajišťuje především zpěvák Atle Pettersen, který by se jinak lehce prosadil v kapele typu Bon Jovi. Většina skladeb má sice velmi lehce čitelnou základní kompozici a refrény jako by patřily spíš nějaké power metalové kapele, Aspera je však velmi bohatě přizdobuje kudrlinkami, vyhrávkami a netradičními postupy. No a ten hudební salát, co z toho vzniká, je zatraceně chutný. Chvíli si užíváte nějakou příjemnou a jednoduchou melodii a zapamatovatelný refrén a najednou vás překvapí zlom, který přinese psychedelické klávesové sólo, či mírně industriální a kosmické prvky ve stylu Pagan´s Mind. Kapele se povedlo několik opravdu parádních skladeb: „Do I Dare“, „Torn Apart“ nebo „The Purpose“ z hlavy jen tak nedostanete. Atle má navíc ten popový hlásek opravdu příjemný. Aspera je ta pravá volba pro všechny, kteří mají rádi melodičtější odnož progressivu a nevadí jim trochu toho míšení stylů. Jen ještě poznámka – další vývoj už budeme sledovat už pod názvem Above Symmetry – kapela pod novým názvem dokonce znovu vydala svůj debut.
8,5/10

No Gravity – Worlds in Collission
No Gravity jsou zástupci Itálie, tedy země, která odjakživa progressu přeje, ačkoli se kapely většinou nedokáží vymanit z tolik znatelného vlivu, kvůli kterému většinou hudbu z téhle oblasti lehce identifikujeme. Tomuhle nešvaru se naštěstí No Gravity podařilo vyhnout. Co se týče nástrojové sekce, tvoří kapelu samá nová jména, jinak už tomu je na pěveckých postech. Hlavní vokál sice dostal na starosti Emiliano Germani, což není nijak známé jméno, ale mimo čtyři skladby, o které se (nutno uznat velmi obstojně) postaral on, jsou tu už jen samá zvučná pěvecká jména, která dodávají albu pořádný šmrnc. Skladbu „The Killer“ nazpíval Mark Basile (DGM), v následující „Can't Dream Anymore“ se objevuje Andy Kuntz (Vanden Plas). Kapela má navíc (minimálně přes klávesáka Andreu de Paoliho) úzký kontakt s Labyrinth, takže nemůže jako host chybět ani Roberto Tiranti. Největším tahákem je určitě Fabio Lione, ovšem dle mého lesk všech hostujících hlasů bledne, když dojde na skladbu číslo šest. V nádherné baladě „I'm Bleeding“ (která zní v kontextu alba jako zjevení z jiného světa) totiž zpívá Michele Luppi a předvádí skutečně životní výkon. Album jako celek vyznívá docela zvláštně, protože každá skladba je úplně jiná a hosté samozřejmě přinášejí velký vliv vlastních kapel („Can't Dream Anymore“ by naprosto bez problémů mohla být na desce Vanden Plas a nikdo by ten rozdíl nepoznal). Přesto to nezní rozháraně a nějakým způsobem to funguje. Rozhodně můžu jen doporučit všem příznivcům klasického progu, kde hrají velkou roli sympaticky znějící klávesy.
8/10

Lost in Thought – Opus Arise
Lost in Thought jsou z Walesu a už právě původ je na nich originální. Poslední dobou přestává mít Velká Británie nouzi o mladé kapely a konkrétně tahle mi trochu připomíná své další debutující krajany, a sice Neonfly. LiT ovšem představují linii klasického (především) kytarového moderního progressivu. Na své si určitě přijdou fanoušci Symphony X, Threshold nebo už zmiňovaných Vanden Plas. Tahle banda vychází z dnešního srovnání jako nejhůře proniknutelná. Nebojí se dlouhých skladeb a komplikovanějších kompozicí, ačkoli melodie rozhodně nechybí ani jim. Je však potřeba pozornějšího poslechu, abychom odhalili půvab jednotlivých skladeb i desky jako celku. Nate Loosemore za mikrofonem mi taky zezačátku trochu komplikoval poslech. Má docela netradičně posazený hlas a jeho výšky jsou trochu umečené. V tom bych viděla jedinou menší slabinu, která se ovšem dá vypilovat, protože když si zvyknete na ty střední polohy, zní to vlastně v kombinaci s hudbou LiT výborně. Do budoucna dřímá v kapele obrovský potenciál, protože náročněji naladěné posluchače musí potěšit už jejich první „opus“.
7,5/10

Ray             


Aspera – Ripples

www.myspace.com/abovesymmetry

Aspera – Do I Dare

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Ripples
3. Do I Dare ?
4. Remorse
5. Between Black & White
6. Catatonic Coma
7. Torn Apart
8. Traces Inside
9. Reflections
10. The Purpose

Sestava:
Atle Pettersen – zpěv
Robin Ognedal – kytary
Nickolas Main Henriksen – klávesy
Rein T. Blomquist – basa
Joachim Strøm Ekelund – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 54:50
Vydavatelství: InsideOut Music
Země: Norsko

Diskografie:
2010 – Ripples


No Gravity – Worlds in Collission

www.myspace.com/nogravityprog

No Gravity – I´m Bleeding

Seznam skladeb:
1. Sailing on Sight
2. The Killer
3. Can't Dream Anymore
4. Voices from the Past
5. Religious Beliefs
6. I'm Bleeding
7. Nowadays
8. Touchin' My Enemy
9. Unexpected Gift

Sestava:
Emiliano Germani – zpěv (skladby 1, 5, 8, 9)
Mark Basile – zpěv (skladba 2)
Andy Kuntz – zpěv (skladba 3)
Fabio Lione – zpěv (skladba 4)
Michele Luppi – zpěv (skladba 6)
Roberto Tiranti – zpěv (skladba 7)
Davide Perruzza – kytary
Simone Fiorletta – kytary
Andrea de Paoli – klávesy
Andrea Casali – basa
Marco Aiello – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 01:01:35
Vydavatelství: Lion Music
Země: Itálie

Diskografie:
2011 – Worlds in Collission


Lost in Thought – Opus Arise

http://lostinthoughtband.com

Lost in Thought – Blood Red Diamond

Seznam skladeb:
1. Beyond the Flames
2. Entity
3. Blood Red Diamond
4. Seek to Find
5. New Times Awaken
6. Delusional Abyss
7. Lost in Thoughts
8. Assimulate, Destroy

Sestava:
Nate Loosemore – zpěv
David Grey – kytary
Greg Baker – klávesy
Simon Pike – basa
Chris Billingham – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 49:44
Vydavatelství: Inner Wound Recordings
Země: Velká Británie

Diskografie:
2011 – Opus Arise



Vydáno: 16.01.2012
Přečteno: 2559x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09132 sekund.