RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2011 (Savapip)

Ach jéje, tyhlety výběry… Člověk přemítá, aby na něco nezapomněl, zvažuje, jestli dát výš tohle nebo támhle to, do hlavy se mu cpou nejčastěji desky, které sjíždí v poslední době a co ty chudáci ze začátku roku… :-). U mě to letos dopadlo takhle (a přes všechny tyhle stesky to vybírání byla super zábava):






DOMÁCÍ DESKA ROKU:
1. EAGLEHEART – Dreamtherapy
Zaručený recept na úspěch? Svěřte se do rukou Rolanda Grapowa…, jo a pak k tomu přihoďte kupu vlastních nápadů, muzikantského umění, zápalu, nadšení , jedinečnosti, odvahy, … (doplňte pozitiva dle vlastního uvážení) a je z toho bezkonkurenční domácí album roku. Vcelku jednoduché, co říkáte ;-)?

2. ACT OF GOD - Vzpomínky v zrcadle
Čich na hity zdobí tuhle libereckou bandu. Mají na kontě dvě alba, s oběma v mém osobním žebříku sahají na příčky nejvyšší… a se začátkem letošního roku opět ohlásili změny v sestavě… přál bych jim, aby o nich bylo víc slyšet.

3. CRUADALACH - Lead - Not Follow
Pohani Cruadalach a jejich geniálně zvolený název desky (a pochopitelně na desce skvělá muzika). Jak mě letos až na čestné výjimky domácí scéna moc neuchvátila, na folk-metalovém poli to skvěle jiskří.

4. ASCENDANCY - Out Of Knowhere
Pokud budu hledat domácí album, jehož kouzlo si musíte z pomyslných drážek desky „vybalit“ nejpracněji (byť ze zmíněných desek žádná netrpí prvoplánovou hitovostí), je to tenhle kousek od Ascendancy. Ale nebojte se, to proces objevování v sobě skrývá úžasné laskominy ;-).

5. BRATRSTVO LUNY - La Loba Ante Portas
Přiznávám se, že jsem první dvě alba Bratrstva bral krapet s nedůvěrou. Jednička na domácí scéně v nenápadně bohatém emocionálním zhudebňování poezie. A byť by se z téhle kombinace dalo čekat asi cokoliv jiného, než adept na nejlepší skladbu roku, právě na téhle desce (byť uklizená trochu bokem) se objevilo úchvatné „Signum Diabolicum“.

A dále bez udání pořadí:
PANYCHIDA – Woodland Journey
Podle bodů (recenze v blízké době bude následovat) by se měla Panychida bez problémů ocitnout na bedně, ale neb se jedná „pouze“ o EP, zůstávají pod čarou. Ale pokud na nové album kluci nacpou takovou sílu, jako do épíčkových novinek, medaile je nemine.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY – Návaz
Jak říkám, v krajině nápadů s lidovou tématikou se urodilo…

BIKKINYSHOP - How I Met Your Murder
I já potkal svého zabijáka, vtipálci nabití energií mě dostali – na rozdíl od Panychidy by to sice na bednu nebylo, ale na případné full-album se těším taky vydatně.

D.N.A. – 2012
Hevíci z Prahy jsou nejspíš docela naštvaní na svět kolem, ale tenhle stav je kopl k nejlepšímu albu jejich historie. Nenapadlo by mě, že když lehce zhrubnou a zapomenou na nadýchanost, že je to posune o kus dál. Povedlo se a jejich razantním melodiím to svědčí.

NEUTRAL - Brána osudů
Tuzemská speedová naděje a jejich debut je plná chytlavých refrénů a přidat víc vokální barevnosti, koketování s první pětkou by Neutral rozhodně neminulo. Pro mě nikoliv Neutral, ale Pozitiv :-).

ZAHRANIČNÍ DESKA ROKU:
1. SERENITY - Death & Legacy
Přiznávám, že za titulem pro Serenity stojí vícero okolností. Ale i bez velice příjemných opakovaných pokeců s frontmanem Georgem, i bez famózních koncertů by tahle deska stála na piedestalu. Serenity se u mě trefili přesně do černého.

2. VAN CANTO - Break The Silence
RAKKATAKKA!!! Dá se říci to samé, jako u Serenity (jen těch debat bylo méně). Fascinuje mě, jak v podstatě s omezeně neomezenými dokáží být tak barevní.


3. NIGHTWISH – Imaginaerum
Tuomas je exhibicionista. A proč ne, když mu to jde. Možná jsou některé momenty jasně zaměřené na líbivost, ale takoví Nightwish už prostě jsou od přirozenosti. A pokud jste schopni tuhle skutečnost akceptovat a zároveň vyhnat z hlavy vzpomínky na bejvalku (Nightwishovskou, ne tu vaši…), je vyhráno. I když chápu, že názory na tuhle desku se budou otírat o oba možné póly názorového spektra.

4. GUARDIANS OF TIME - A Beautiful Atrocity
Nejutajenější počin seznamu. Proboha, proč takhle dobré kapely s takhle silným materiálem jsou jen vybranou lahůdkou pro hrst fanoušků?


5. ARKONA – Slovo
Folkáčíííí!!! No vida, tak nejen u nás, ale i ve světě… :-). Jako kdybyste udělali kompilačku všech možných emocí, nacpatelných do hudby a všech možných tváří folk-metalu. A ono to kupodivu drží pohromadě. A Mášeňka je ďábel!

6. ROYAL HUNT - Show Me How To Live
I návratem do mi nulosti lze překonávat sám sebe. No, překonávat možná ne, ale udržet si svojí vysokou laťku určitě. Vzít zpátky na palubu DC Coopera byl dobrý nápad.


7. THEOCRACY - As The World Bleeds
Za to, co předváděl kytarista Val na dceřinu rozpadající se španělku ve dvě ráno u nás v obýváku po koncertu v Hradci Králové, mají Theocracy doživotní protekci :-). Ale i bez ní by se v pohodě do vybrané desítky dostali. Obzvlášť, když mají na desce takovou perlu, jako je pro mě skladba roku, geniální „I Am“.

8. TÝR - The Lay Of Thrym
Zpěváčky z Faerských ostrovů bych chtěl někdy vidět na společném koncertě s Van Cantem, to by byli orgie! Je super, že si dokáží udržet stabilně silnou formu.


9. WITHIN TEMPTATION - The Unforgiving
Popina! Tohle zavání genialitou, Sharon a její kumpáni vsadili na líbivost a ono to vyšlo. A ani mě neděsí, kam až jsou schopní zajít příště.


10. TRILLIUM - Alloy
O poslední místo mezi osobními vyvolenými se praly holky a nakonec to padlo na Amandu (i když na tom má trochu zásluhu fakt, že z těch kandidátek je její album nejčerstvější). Ta přestala být pouhou nahrávačkou a začala i smečovat (recenze v nejbližší době)

Kandidáti, o kterých jsem alespoň na chvíli uvažoval:
DALRIADA - Ígéret
DEADEND IN VENICE - See You On The Ground
EDEN´S CURSE - Trinity
FALCONER - Armod
IMPERIA - Secret Passion
MORIFADE - Empire Of Souls
POWERWOLF - Blood Of The Saints
RHAPSODY OF FIRE - From Chaos To Eternity
SIRENIA - Enigma Of Life
TURISAS – Stand Up And Fight


KONCERT:
Na koncerty jsem vloni uvalil embargo, takže jsem absolvoval zhruba sedminu toho, co v předcházejících letech. Proto vybírám jednotlivé sety z různých akcí:

1. VAN CANTO – Praha, KC Zahrada
Totálně mě vystřelili z kecek! To byla naprosto neskutečná energie, dokonalý výkon a skvělá zábava

2. SERENITY – Výrava, Absolute Dose Of Metal
Mnou nejčastěji navštěvovaná kapela předvedla pokaždé jinak zabarvenou show a pokaždé jsem z nich byl odvázaný. Ve Výravě to byla totální extáze.

3. GUERNICA - Pečky u Kolína
Tímhle koncertem jsem odstartoval nestíhání při tvorbě reportů… Těšil jsem na Rimortis a Cruel a nejvíc mě nadchlo nekomplikované vzpomínání s Guernicou. I kdyby to mělo trvat další desetiletí, doufám, že se kluci ještě na pódiu někdy sejdou.

Savapip             


Související články:
Redaktorská bilance roku 2011 (Pagan)
Redaktorská bilance roku 2011 (Pepsi Stone)
Redaktorská bilance roku 2011 (Ray)
Redaktorská bilance roku 2011 (Venca Votruba)
Redaktorská bilance roku 2011 (Veronika)


Vydáno: 30.01.2012
Přečteno: 3613x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
souhlasim s...31. 01. 2012 19:20 rainmaker
Taky jsem je chtěl...31. 01. 2012 6:30 Pepsi Stone
koukni se...30. 01. 2012 16:59 Pagan
konečně někdo...30. 01. 2012 16:57 Bukec.T


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11782 sekund.