IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JANESESSION - 4Ever

Citace vlastních slov z roku 2010: „Ti, kteří kariéru téhle kapely už nějaký čas sledují, dobře vědí, že listy, se kterými Janesession suverénně hrají svou hru, jsou už dávno rozdané. Syrový, ostrý hardrock, s občasným skokem k přímočarému metalu, podtržený zdivočelým vokálem frontwomanky Jane.“ Ne že by při vydání čtvrtého alba kapely, nazvaného „4Ever“, stálo za to tato slova kamkoliv vytesávat, ale zralý základ se v nich dá najít i tentokrát. A i když na mě samotná podstata kapely nezabírá tak, jako minule, díky větší stylové nevázanosti a zároveň zásluhou hodně chytrého využití hostů si Janesession rozhodně nepohoršili.

„4Ever“ si dovolím rozdělit na dvě nestejné poloviny. Odmyslím-li si všechny hostující kolemjdoucí, tak rytmická sekce promine, ale Janesession jsou především o svébytném vokálu divoženky Jane a ostré kytaře Petera Bulíka (a pak samozřejmě o syrově nespoutaném rocku). Právě dračice Jane Razor může být hlavním názorovým hybatelem případné oblíbenosti, neb její, i té sebemenší podbízivé líbivosti prostý, žiletkově živelný a přetlakově energický hlas ve většině skladeb nekompromisně dominuje, bodá a útočí. Což v těch svižnějších skladbách je přesně to, co Janesession dělá sebou samými (i s tím občasným balancováním až na hraně snesitelnosti). Když však dojde na pomalejší pasáže, přichází největší kámen úrazu – v „Blue Words“ se stále nemůžu srovnat s tím, že i v téhle emotivní piánovce si Jane (byť sporadicky) neodpustí sklouznout do říznějších záblesků a ono to tak strašlivě ruší… A proto je pro mě nejpovedenější složkou kompaktní nahrávky barevný svět šesti strun, zkrocených Peťo Bulíkem.

V nehostovské části za největší pecku (paradoxně) považuji úžasně zvrhlou, punkově neučesanou skákací halečku „Punk We Are“ s povedeným fórkem v podobě „živého publika“ a obyčejně uvolněnou rockovku „My Little Toxic Bunny“ s neposednou kytarou, rozvernou náladou, masakrem bicích a až nezvykle zklidnělou (o to příjemnější) Jane. Tentokrát bych neváhal použít nůžky a střihem určitě poslední, možná i předposlední skladby bych klidně vrátil Janesession do doby sice krátkých, ale beze zbytku našlapaných alb. Tady se ve finále nemůžu zbavit pocitu určité prázdnoty.

Připouštím, že tento pocit nastartovala barevnost předchozího dění, zaviněná hostujícími elementy. „Breaking The Schoolrules“ by si asi vysloužila hodnocení příjemně šlapající rockovka, zásluhou saxofonu Adama Kerďa však nasála galon životodárné šťávy a v konečném součtu u mě vyhrála. „Rescue Me“ s Alešem Brichtou u mikrofonu je velice tvrdá, zběsilá a zarputilá záležitost, ve které jsem nestora domácí scény měl v první chvíli docela problém identifikovat – totálně strhující masakr. Příspěvek Pavla Morochoviče v „Blue Words“ a Peciho Uherčíka v „Two Lovers“ jsou pak velice příjemné třešničky.

Na jedné straně jsou Janesession rozmanitější (což jim maximálně prospívá) a tím pádem i hitovější, na straně druhé jejich rocková podstata tentokrát nemá takovou sílu, aby utáhla celou desku. Tohle je kategorie, ve které vám kapela buď sedí a pak jí sezobnete všechno, anebo jí díky určité nekompromisní neortodoxnosti zavrhnete komplet. Ve srovnání s předchozími „Trablemi“ jsem sice na „4Ever“ našel víc vrcholů, ale celkové převýšení (tedy konečné hodnocení) je o chlup nižší, než minule.

Savapip             


janesession.sk

Seznam skladeb:
1. Notorious Womanizer
2. Rescue Me (feat. Aleš Brichta)
3. Punk We Are
4. 4Ever Young, 4Ever Free
5. Blue Words (feat. Pavel Morochovič)
6. My Little Toxic Bunny
7. Panic
8. Two Lovers (feat. Peci Uherčík)
9. Breaking The Schoolrules (feat. Adam Kerďo)
10. Destiny
11. Rock ´n´ Roll

Sestava:
Jane Razor - zpěv
Peter B. - kytara
Tommy Screw - baskytara
Marc B.K. - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 38:19
Studio: Emotions Factory studio, Plávka sdound, Pavel Morochovič studio, Propast
Produkce: Maroš Plávka, Marc B.K.
Země: Slovensko

Související články:
JANESESSION - III: Nothing But Trouble
JANESESSION / DARK ANGELS - 21st Century Hair Metal / Naked In The Rain
JANESESSION - Play It Loud
JANESESSION - 100% Rock´n´Roll & Summer Metal


Vydáno: 15.05.2012
Přečteno: 2294x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09038 sekund.