PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEGMENT - The Universe

Tuto kapelu z Holešovska většina lidí zaregistrovala hlavně díky soutěži „Československo má talent“, kam se ve vidině lepších zítřků přihlásili, zúčastnili, a dostali se až do finále (vítězi se ale nestali). Od té doby kalhotky fanynek nezůstávají suché a jejich fotky spolu se členy kapely dennodenně plní facebook.

Hned zpočátku nutno poznamenat, že se rozhodně nejedná o nějakou narychlo slepenou partu chlapečků, kteří mají kytary jen na okrasu (i když jejich image takové asociace může silně vzbuzovat), ale o partu talentovaných, cca 20-letých muzikantů, kteří táhnou za jeden provaz a snaží se v této hudebně retardované zemi něčeho dosáhnout. Jejich ambice je táhnou i za hranice, ale jak moc v těchto snahách budou úspěšní ukáže až čas. Výhradně anglicky zpívané texty jsou rozhodně bod k dobru.

A co že to teda vlastně hrají za muziku, že dokázali získat uznání jak pubertálních slečen, tak i metalistů (zde věc poměrně nevídaná)? Oficiální kolonka zní „new heavy metal" - hudba nikoli nepodobná našim východním sousedům THE PARANOID, nebo významným Američanům AVENGED SEVENFOLD (ovšem určitá podobnost jejich hudby vychází z podobných hudebních kořenů obou kapel, a nikoli z důvodů slepého kopírování).

V praxi to znamená, že jejich hudba je založená na striktní, šlapavé rytmice, podladěných kytarových riffech s občasnými zdvojenými linkami a melodickým zpěvem s velmi bohatými a precizně vymyšlenými sbory (které kapelu katapultují minimálně o dva kvalitativní stupně výše, než jejich konkurenci). Poměrně originální prvek v podobě živých houslí je bohužel již minulostí, protože skákající houslista Luigi Machacek se rozhodl kapelu opustit (a ta žádnou náhradu hledat nehodlá), takže (když vynecháme nezbytnou redukci počtu členů) se dočkáme už jen houslových samplů. Párkrát bylo i využito pomoci studentů kroměřížské konzervatoře, díky kterým skladby jako „For You“, nebo „Daylight“ mohou působit jako sladkobolný popík, ale ve skutečnosti díky symfonickému zjemnění (žádné klávesy, tady se hraje vše živě) tvoří příjemný kontrast vůči riffovaným skladbám, jež na albu (celkem pochopitelně) převažují.

Zpěvák Chris Down (jehož zpěv chvílemi na debutu působí ještě mírně nejistě a „chlapecky“ - což je ale vzhledem k jeho věku a stáří některých kompozic pochopitelné) postupně - hlavně koncertně - roste, zkouší nové hlasové polohy (např. screamy, kterých na albu několik též zaslechneme) a nedivil bych se, kdyby se stal pěveckou ikonou mladých lidí. Rovněž oba kytaristé své nástroje ovládají víc než slušně a nečiní problém jim střihnout technicky obtížné sólo, a ještě se přitom zazubit na fanynky stojící pod pódiem.

Skladby na albu zpočátku působí dost stereotypně. Nosné riffy se často opírají o prázdné „éčko“ (resp. v tomto případě „céčko“) a člověk má problém se v nich orientovat. Na to navazuje problém vlastně z minulého vycházející – hoblující kytary někdy nedávají zpěvu dostatečnou harmonickou podporu, takže vzniká pocit „melodické prázdnoty“ (toto ale na některých místech zachraňují housle nebo sbory).

Mezi nejzdařilejší skladby bych zařadil úvodní trojlístek „Freaking Cruise“ (jejíž střed zdobí půvabně atmosférická vyhrávka na housle), „Bad World“ (ze které místy vykoukne power metal – feel) a koncertní otevírák „Where Are We Goin´“. Dobře vymyšlená je i melodická riffařina „I´m Nothing“ (s velmi precizní rytmikou lehce evokující např. FEAR FACTORY) a „Wake Up“, která krom toho, že sloužila jakou odrazový můstek v soutěži, disponuje i velmi melodickými, sborovými refrény a skočnou houslovou vyhrávkou uprostřed (která jako by vypadla z dílny KORPIKLAANI). Její jednovaječná sestra v podobě „Daylight“ zase ukazuje aranžérské mistrovství bubeníka, klávesisty a (budoucího) autora filmové hudby Hanze Sedlare. Konec alba zdobí veselá diskoskladba „Fuck You“, která pohříchu oplývá nejchytlavějším refrénem na albu a kapelu představuje jako výborně sezpívaný sbor, a soutěžní verze hitu „Bad Romance“, která takto upravená je konečně poslouchatelná a zábavná. Za nejslabší položku bych označil unylou a ničím nezajímavou „Destiny“.

Kapela na svém debutu (který by si ale rozhodně zasloužil lepší a říznější zvuk kytar – na tomto bude nutné též v budoucnu zapracovat) dokazuje, že v budoucnu s ní můžeme počítat. Když se jim podaří vytrvat a odbourat hlavní negativa v podobě podobnosti kytarových riffů a místy nezáživných sólových zpěvů (sborů se to v žádném případě netýká – ty jsou výborné, a kdyby na některých místech nepůsobily tak opatrnickým dojmem, odvážil bych se užít pojmu excelentní), můžeme se napříště dočkat nahrávky světové kvality. Takže po propočítání všech kladů a záporů nám to vychází na krásných:

Hermes             

Důvodem tohoto komentu je fakt, že se cítím být těžce pohoršen. Ale třeba za to Segment ani nemůžou. Nicméně otázka, kterou Hermesův článek a jím následně vyvolané nutkání poslechnout si Segmentí „Vesmír“, zní: Kdo proboha měl tu drzost, to, co provozují Segment, nazvat „new heavy metal“? A když už to z něj vypadlo, mohl s tím počkat aspoň na 20.12., pak bych těm pesimistickým výkladům mayského kalendáře uvěřil… :-)

S hudbou Segment už je to naštěstí méně pohoršlivé – dobrý zvuk, sem tam dobrý nápad a jemně štiplavé housličky, coby zásadní element, který téhle muzice dodává (ehm, dodával) šťávu. To, že to sem tam zaduní, kytarově kousne a vokálně zabouřne, je fajn, ale bohužel, tak jak konstatuje Hermes, celý koncept je stavěn na tom, že se čtrnáctky u tohohle „nářezu“ pořádně odvážou (nejen, že tomuhle názoru svědčí už na první pohled image kapely, ony se k tomu přidávají snad v každém songu otevřená zadní vrátka k nějaké buď sladkosti, nebo plačtivosti). A přitom by tomu tak být nemuselo, ono se tam vážně pár zajímavých motivů dá objevit i bez nadměrného kutání, jenže ta houpačka mezi úderností a slaďárnou se vytrvale naklání na jednu (pro mě tu špatnou) stranu. Stejně tak bodem k nedobru je sice líbivý, ale nevýrazně plytký vokál – ono je pak otázka, jestli ty povedené sbory jsou vážně tak dokonalé, nebo jen vyniknou díky kontrastu s nudným sólovým zpěvem.

Nejen For You“, nebo „Daylight“ (byť tam je to u mě už brutálně za snesitelnou hranicí), ale komplet celý „The Universe“ tak přímočaře spěje k nálepce sladkobolný popík, pro trochu té pubertální rebelie říznutý hrstí rockoviny. Nijak zásadně mě to nebere (až na zmíněné výjimky ani zas tak nepohoršuje), bohužel, bez aktuálně ztracených housliček mi z toho vychází naprostá tuctovka (a s nimi to od obyčejného průměru není zas tak daleko). Nechci polemizovat s Hermesovým tvrzením o světové kvalitě, leč srovnám-li Segment s (čistě domácí) konkurencí, ke které jsem měl za dobu svého pisálkování možnost přičuchnout, měl bych tip na řadu kandidátů na absolutní světový trůn…

P.S. V reakci na houslistův rozlučkový dopis na bandzone kapely jen dodávám – chlapi, každý svého štěstí štěstí, pokud se undergroundová (dle vašeho mínění) kapela ozdobí visačkou televize Nova a zacílí na tu posluchačskou kategorii, na kterou máte zaměřeno vy, s pozvánkou na MOR bych asi moc nepočítal. Pokud to takhle cítíte, je to ok a přeju hodně štěstí, nicméně závanu jisté matematiky se pořád zbavit nemůžu…

Savapip 5,5/10

segment-family.cz

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. Intro
02. Freaking Cruise
03. Bad World
04. Where Are We Goin´
05. Burn This Page
06. I´m Nothing
07. Destiny
08. For You
09. So What
10. Wake Up
11. Fire In My Head
12. The Universe

Bonusy:
13. Daylight
14. Fuck You
15. Bad Romance

Sestava:
Chris Down - zpěv
James Moody - kytara, vokály
Jay Neat - kytara
Jerry X. Keys - baskytara, vokály
Hanz Sedlar - bicí, vokály

Ex - člen:
Luigi Machacek - housle, vokály

Hosté:
Studenti konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži

Rok vydání: 2012
Čas: 59:51
Label: Vlastní vydání
Země: Česká republika
Žánr: new heavy metal

Diskografie:
2012 - The Universe



Vydáno: 21.07.2012
Přečteno: 6037x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
já s tím zas tak...2. 01. 2013 15:56 pavel
souhlasím téměř...28. 12. 2012 19:54 Lenka
:)Takže přidám...21. 07. 2012 14:24 Aldys


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11025 sekund.