Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ŽREC - Paměti

Staroslovanský kněží z Náměšti nad Oslavou má za sebou svůj druhý obřad. Ty, kterým učaroval svojí „Žertvou“, možná budou nad jeho „Paměťmi“ muset strávit víc času, než se jim je podaří vstřebat (to ze mě mluví vlastní zkušenost), ale tahle snaha se vyplatí. I na svém druhém albu totiž Žrec nabízí zajímavou kolekci songů, nad kterými můžete bádat nad otázkou, kde vlastně končí hranice folku, kde začínají hranice metalu, kam až se dá zajít při spojování těchto pramenů hudby a kolik tváří mohou zásnuby folku a metalu nabídnout.

Poznatek první – Žrec jsou komplikovanější. Ono už samotný fakt, že na desce se nachází šest položek, přičemž deska samotná přesáhne třičtvrtě hodiny naznačuje, že Žrec si libují (tyto své choutky sice předvedli již v kole minulém a „Raráš Rakáša“, coby nejdelší položka předchozí desky u mě stanul na místě nejvyšším, nicméně v kole aktuálním zašli ještě o chvíli dál) v rozsáhlých a výpravných kompozicích. Vzhledem k tomu, že děj každé jednotlivé skladby je značně bohatý, zaručuji, že se (po nezbytném vstřebání desky) rozhodně nudit nebudete. Snad jen ta rozsáhlá instrumentální pasáž ve „Větru na polích“, chvílemi koketující snad až s přemýšlivostí progresivního metalu (ve „Smrti a mrazu“ zase Žrec neváhají zabrousit až kamsi k thrashmetalu), mi do konceptu desky zapadá docela obtížně.

Poznatek druhý – Žrec mohou i nadále sázet na excelentní vokální hrátky. Vyznavači hlasových orgií jistých kolegů z Faerských ostrovů se mnou sice nemusí úplně souhlasit, ale je to tím, že projev Žrec je podstatně syrovější, zemitější a pohanštější. Přesto za symbiózu kontrastních sólových hlasů (z nichž zejména ten čisťounký a jemný je ve své zdánlivé bezbrannosti velice přiztažlivý), dokonalost vrstveného proplétání i působivost důstojných sborů si Žrec zaslouží absolutorium.

Poznatek třetí – lidovky jsou úžasná zbraň! Flétna, fujara a především dominující housle novice v sestavě Marvina jsou maximálně osvěžující, zemitost písní (ještě zvýrazněná kovovými elementy) i lyričnost textů, částečně inspirovaných dílem básníka Miloslava Bureše má velice podmanivé kouzlo.

Poznatek čtvrtý – Žrec nehrají na prvoplánovité hity, přesto vám slogany typu „vrať se bído“ či „zimo, zimo“ jen tak snadno z hlavy nevymizí. Byť je nahrávka dokonale soudržná, v žádné písni vás Žrec nezačnou uspávat tím, že by se příliš intenzivně zaměřili na určitý motiv, průběžně střídají tempa, nálady, nasazení i hlasivky a tak prakticky v každém songu najdete jednak chytlavé motivy – osobně u mě vítězí jednak zdivočelá, zvrhle drsná pohanština v „1066“, poeticky jemné vyprávění „Vítr v polích“ a důstojně epická nenápadnost v titulních „Pamětech“ – i pasáže obtížně vstřebatelné, občas až kakofonické.

Atmosféra, atmosféra, atmosféra. To je to, na co lze u pohanských Žrec stoprocentně vsadit. V porovnání s debutovou desku trvalo déle (především právě pro tu vytrvalou proměnlivost, kdy v momentě, kdy už vás vtáhne některý z motivů, jej Žrec zpravidla nemilosrdně opouštějí), než kouzlo obřadu vystoupilo na povrch, ve finále je však ještě o něco intenzivnější, než minule.

Savapip             


bandzone.cz/zrec

YouTube ukázka - 1066

Seznam skladeb:
1. 1066
2. Smrt a mráz
3. Vítr na polích
4. Čarovná vrba
5. Bída
6. Paměti

Sestava:
Ingvarr – klávesy, zpěv, flétna, fujara
Soulburner – zpěv, baskytara
Torham - kytara
Marvin – housle, zpěv
Sarapis - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 46:47
Label: Murderous Production
Země: Česká republika

Diskografie:
2008 – Žertva
2012 - Paměti

Související recenze, reporty a rozhovory


Vydáno: 17.08.2012
Přečteno: 4447x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10908 sekund.