CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Trio minirecenzí na téma: ARCHONTES

„Bylo nebylo, za šestero horami, dvěma dálnicemi a asi pěti milióny údery na dvojšlapku se letos konal jeden fesťáček. Tento fesťáček od daroniček dostal vínkem opojení pivem, specifický odér v mnoha jeho zákoutích a půvabný název evokující populární nemoc středověkou. No a na tomto fesťáčku se řízením osudu Hermes vyskytl, v dobu správnou a místě vhodném, diskutujíce u stanu chlebního s princeznou Evičkou. Najednou ucho jeho tóny libé (linoušivše se z pódia menšího než malého) zaznamenalo, a on pojal podezření, že by se cosi hudebně zajímavého díti mohlo. A tak uchopil ručku Eviččinu drobnou, a krokem mladistvým, za zvuků housliček a flétniček, vyrazil vstříce hudbě nebesky libé...“

O této moskevské kapele jsem v žádném letošním reportu nečetl ani písmeno, tak rozhodnutí na ně upozornit netrvalo dlouho. Milovníkům rychlosti a melodie by obzvlášť druhé album uniknout nemělo.

Kapele šéfuje Andrej „Archont“ Fedorenko, který se krom psaní materiálu stará i o zpěv a klávesy. Tato křesťanská kapela oficiálně funguje od roku 1993, první zářez (když vynecháme dema) má v roce 1997, další hned o rok později a třetí až v roce 2004. Loni vydali singl „Lullaby“, kterým se ale tento článek kvůli jeho mrzké kvalitě zabývat nebude.


ARCHONTES – Saga Of Eternity (1997)
Hned první album má i přes svoji letitost poměrně hodně co nabídnout, hlavně zapřisáhlým melodikům. Materiál zde je líbivý, místy s folkovými prvky. Uslyšíme veselou folkovou tancovačku ("Crown Of Spring"), klasickou speedovku ("Children´s Crusade"), půvabnou baladu pro voňavější část lidstva ("In The Dark"), nebo lehounkým progresem načichlou instrumentálku ("Quest For Glory And Might"). Finále desky zdobí atypicky zaranžovaná balada, v jejíž první části slyšíme nicneříkající zpěv, v druhé se k němu připojí smyčcové plochy, díky kterým se ve skladbě konečně začneme orientovat … a ona je vlastně celkem pěkná, byť s hodně neveselým textem. Zbývající skladby jsou příjemnou směskou výše zmíněných prvků. Občas zrychlí dvojšlapka, občas zaslechneme flétničky, občas kytary pořádně chlapsky zadrhnou. Nejméně povedené skladby jsou nevýrazná „Under The Bloody Sun“ a titulní, předlouhá, a na nápady skoupá „Saga Of Eternity“.

Většina písní se délkou pohybuje okolo tří minut, takže (krom výše zmíněné) nestihnou nudit. Zvuk je samozřejmě poplatný době vzniku a penězům, které do něj byly nasypány. To ale neznamená, že je špatný. Oproti nedávno recenzovaným EPICLORE je čitelnější, vyváženější a hlavně s adekvátním hlasitostním levelem. Výliskům renomovaných studií z posledních let ale samozřejmě konkurovat nemůže (ani zbylé dvě desky).
Závěrem: první album je ze všech tří nejrozmanitější, a je na něm nejvíc folkových prvků.
7/10


ARCHONTES – The World Where Shadows Come To Life (1998)
Druhá deska přišla pouhý rok po první a je to na ní hodně znát – hudba je v podstatě obdobná jako na rok starém debutu, se všemi klady i zápory, jen zvuk dostal lehký update (rozuměj víc peněz) – je ostřejší, hutnější a průraznější. Mnohem větší rychlostní upgrade ale dostaly bicí, protože krom dvou skladeb na albu všechny nemilosrdně sypou ve třetí kosmické. Dvě pověstné výjimky jsou repetitivní a otravná „Whisper Of Time“ (kterou tímto pasuji na nejzbytečnější článek alba) a vlastenecká balada s přitroublým názvem „Mother Russia“. Její název je sice hudební naplní vykoupen, ale „In The Dark“ s minulého alba nesahá ani po nožičky Andrejovy modlitebny. Trochu zbytečná se mi rovněž jeví předělávka slavné skladby Freddieho Mercuryho „Living On My Own“, o jehož pěveckých kvalitách si Archont může jen nechat zdát.

Zbylé skladby do jedné jsou speedové hity se spoustou neoklasicistních vyhrávek, sól a hlavně výtečně napsaných melodických linek. Vybrat z nich ty nejlepší je věc obtížná, všechny oplývají maximálně výsostnou chytlavostí a zpěvností. Tak jen namátkou: Otevírák s úchylně dlouhým názvem „The World Where Shadows Come To Life“ v duchu „Stratoweenů“ s bohatým sborem v refrénu, nebo sedmiminutová „The Rules Of Real Life“ s velmi šťavnatým středem a zajímavými kozáckými zpěvy vás zajisté nejednou potěší.
Závěrem: druhé album je nespeedovější a nejmelodičtější.
8/10


ARCHONTES – Book One: The Child Of Two Worlds (2004)
Šest let prostojů se na kompozičním talentu kapely hodně podepsalo, bohužel negativně. Zvuk je sice o chlup lepší a čistší (hlavně kopáky pěkně mlaskají), ale tím výčet kladů končí. Hodně se zpomalilo (to by až tak nevadilo), ale v písních se toho děje příliš málo zajímavého, chybí něco, co by nutilo k opakovanému poslechu. Jedna nezábavná a zbytečně protahovaná pasáž střídá druhou, hudba se valí strašně líně, jako by se muzikantům nic nechtělo, a vaše nehty najednou mají víc kousanců, než by bylo záhodno, aby měly.

Intro a první dvě skladby jsou synonymem nudy, teprve ve čtvrté „All This Time“ se něco malinko děje, ale i tak je toho, oproti gejzírům nápadů z minula, zoufale málo. „My Noteless Blues“ je prapodivná, bluesem načichlá skladba, jejíž střed je ale díky queenovským sborům poslouchatelný celkem pěkně. „The Escapist Hymn“ je nejdelší skladbou kapely (skoro deset minut). I přesto, že v ní najdeme jak speedové, tak baladické pasáže, se melodická náplň nepříliš povedla, a tvoří ji převážně nezáživná vata. Stejně jako u těch ostatních písní, jež zde jmenovány nebyly. Jako nejpovedenější skladba mi pořád vychází již zmiňovaná „All This Time“, která by na minulém albu vypadala jako nejchudší příbuzný, zde je to bohužel zcela obráceně.
Závěrem: třetí album je nejklidnější a nejnudnější (možná bych i napsal nejprogresivnější, ale jeví se mi to jako velká devalvace tohoto pojmu).
4,5/10


Pokud jste si všimli, že nikde ve článku nepadlo slovo o zpěvu, všimli jste si správně. Vezmu to rychle. Je natolik „specifický“, že zasluhuje vlastní odstavec. Andrej je velmi často neskutečně patetický, ukníkaný, místy jeho zpěv připomíná štěkot psa a místy zase mekot vyděšené kozy. Výšky jsou zkrátka velmi obtížně poslouchatelné. Že ale zpívat umí si můžete ověřit v nízkých a středních polohách, kde je jeho hlas příjemně hebký. Velká škoda, že jich používá velice sporadicky.

Při poslechu máte dvě možnosti – buď si na jeho projev zvyknete (a přestane vám vadit), nebo ho prostě budete tolerovat. V tomto případě berte výše uvedená hodnocení směrodatně. Pokud se vám to nepodaří (což asi bude u většiny lidí), uberte tak 2 body z hodnocení každého alba.

Pro zapřisáhlé melodiky, kteří dokážou překousnout zpěv, brát. Ostatním bych poslech této kapely kvůli možným zdravotním komplikacím příliš nedoporučoval.

Hermes             


http://archontes.com/


Saga Of Eternity

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. Epigraph (Intro)
02. Under Bloody Sun
03. Crown Of Spring
04. Children's Crusade
05. In The Dark
06. Quest For Glory And Might
07. Saga Of Eternity
08. The Glory Anthem
09. Don't Say Farewell, Say Goodbye
10. Death's Not The End

Rok vydání: 1997
Čas: 40:08


The World Where Shadows Come To Life

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. The Opening Incantation
02. The World Where Shadows Come To Life
03. Runaway From Dark
04. Whisper Of Time
05. Fear Is The Conscience Of Villains
06. Mother Russia
07. The Rules Of Real Life
08. Victory Or Death
09. Living On My Own

Rok vydání: 1998
Čas: 46:00



Book One: The Child Of Two Worlds


YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. Prologue
02. Words Of Ashes
03. Walk On The Edge
04. All This Time (The Balancer's Song)
05. My Noteless Blues
06. Goodbye, New World
07. Return To Inner Self
08. The Escapist Hymn (Author's Notes)
09. Epilogue (My Yellow Brick Road)

Rok vydání: 2004
Čas: 46:44


Sestava:
Andrej "Archont" Fedorenko - zpěv, klávesy
Roman Guriev - kytara
Alexander Tsvetkov - baskytara
Sergej Belyavsky - bicí

Label: Valiant Music
Země: Rusko
Žánr: melodic power metal

Diskografie
1993 - Concerto for a Little Darkness and Orchestra (Demo)
1995 - Holy Battle Has Begun (Demo)
1997 - Saga of Eternity
1998 - The World Where Shadows Come to Life
2004 - Book One: the Child of Two Worlds
2011 - Колыбельная (Lullaby) (EP)


Vydáno: 14.08.2012
Přečteno: 2795x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09847 sekund.