DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AXXIS - reDISCOver(ed)

Hudbu této kapely jsem vždy měl rád. Dokázali světu dát poměrně významné množství hard rockových, a v posledních letech i power metalových hitů. Každý jejich koncert je hlavně díky svéráznému a vtipnému tanečníkovi Bernardu Weissovi vždy příjemný relaxační zážitek, u kterého se člověk jak zasměje, tak i pobaví a je hudebně ukojen. Této tradici by odpovídal i zajímavě pojatý název právě recenzovaného alba, složený z několika slov a zcela jasně říkající o co jde. Je to tak, jedná se o třináct předělávek více či méně známých skladeb z let 70. až 90. Až sem všechno dobré, proč ne, dělá to víc kapel. Důvod velmi nízkého hodnocení je prostý – výběr a aranže písní.

V této situaci je těžké zachovávat jakékoli snahy o recenzentskou objektivnost. Hlavním měřítkem bude to, jak moc znáte a berete původní skladby. Mně se jich líbí jen minimum, (a to nejsem vůbec hudební puritán, naopak) a jen velmi lehké aranžérské úpravy od kapely na tom nic nezmění. Písně v podstatě zůstávají úplně stejné jako originály, jen jsou nazpívané Bernhardem Weissem, a ve všech jsou boosterované kytary. Toť v přínosu asi vše, nic dalšího jsem nedokázal objevit, vklad kapely je (na rozdíl od nedávno vydané, obdobně pojaté desky CHILDREN OF BODOM) naprosto minimální. Kvalitní zvuk je v roce 2012 samozřejmostí.

Takže můj top výběr by byl následující: Předělávka „Die Roboter“ od KRAFTWERK, která tímto (asi jako jediná) dostala trošku jiný, rockovější nádech, i když její anti-melodický, odlidštěný feel zůstává úplně stejný. „Another Day In Paradise“ je velmi příjemně poslouchatelná rockůvka, ale to hlavně díky tomu, že Phil Collins věděl dobře, jak napsat pěknou věc. „My Heart Will Go On“ je hyper-známá píseň z oskarového Titanicu, a v podání AXXIS, za přispění drnčících kytar, zní opět malinko rockověji. Její tempo ovšem kapela nijak nezměnila (což klidně mohla – sympaticky zrychlených popových balad jsme již měli více).

O ostatních je ztráta času mluvit, raději se podívejte pod recenzi do seznamu skladeb a jednotlivé písně si najděte v originálních verzích. Jsou zajímavější už jen minimálně tím, že jsou to originály dnes již kolikrát nehrajících interpretů.

Smysl této nahrávky mi tedy opravdu uniká. Pokud to měla být pocta oblíbeným interpretům kapely (což si myslím by byla nejpochopitelnější varianta), mohli si muzikanti s jednotlivými skladbami víc pohrát, dát jim více AXXIS prvků. To se ale bohužel nestalo, díky čemuž jsem nucen nahrávku pasovat (i když velmi nerad) na nejzbytečnější album v bohaté diskografii kapely.

No a na konec malinko pozitivněji. Jak nedávno prohlásila má sestra: „No co, pobavili se, podle vlastního vkusu, a jdou dál…“. Díky tomu, že se nejedná o kompilaci autorských věcí, ale o „zablbnutí si“, není možno nad kapelou lámat hůl. Příští rok nám naservírují další album, tak se na něj těšme, a k tomu si pusťme třeba „Live is Life“ s pár kytarami navíc :).


P. S. Výsledné hodnocení si upravte podle toho, kolik vašich oblíbených věcí se na albu nachází. Za mě to vychází takhle:

Hermes             

V hitparádě blbých nápadů pro letošní rok bezkonkurečně vítězí Bernie Weiss. V hitparádě zpackané realizace blbých nápadů jakbysmet. Tahle minela mohla Axxis projít snad jen v případě, že by na následujících třináct řadovek hodili vždy jednu skladbu jako bonus, pak by se snad podařilo zamaskovat naprosto nulovou invenci, se kterou Axxis k tomuhle dílu přistoupili a otravnost, která s každou další nabídnutou položkou narůstá. S Hermesem se shodneme na tom, že se jedná o nejzbytečnější desku v historii kapely (já bych neváhal to území zbytečnosti klidně rozšířit nejen na domovskou Germánii, ale i okolní země), s čím však zásadně nesouhlasím, je konstatování, že hlavním měřítkem bude to, jak moc znáte a berete původní skladby a v případě jejich znalosti půjde hodnocení o chlup výš. Mám to přesně naopak. Co neznám, kolem mě prošumí. Co znám (a nedej bože, abych to měl i v oblibě, jako třeba zmíněný „Another Day In Paradise“), to mě neskutečně otravuje a prudí.

Ok, kluci si zablbli. Pak to mělo ale zůstat tajemstvím zkušebny nebo vtípkem pro nejbližší okolí. Veřejné vydání tohoto paskvilu je buď demonstrativním pokusem o sebevraždu, nebo naprosto zoufalým pokusem vydělat nějaké éčko, jako poctu hudebním kolegům to skutečně chápat nelze. Bez hodnocení, neboť není co hodnotit…

Savapip -/10

www.axxis.de

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. Owner of a Lonely Heart (Yes cover)
02. Ma Baker (Boney M. cover)
03. Stayin' Alive (Bee Gees cover)
04. Die Roboter (Kraftwerk cover)
05. White Wedding (Billy Idol cover)
06. Another Day in Paradise (Phil Collins cover)
07. Message in a Bottle (The Police cover)
08. Locomotive Breath (Jethro Tull cover)
09. Live is Life (Opus cover)
10. Somebody to Love (Great Society / Jefferson Airplane cover)
11. Don't Bring Me Down (Electric Light Orchestra cover)
12. My Heart Will Go On (Céline Dion cover)
13. I Was Made for Lovin' You (Kiss cover)

Sestava:
Bernhard Weiss - zpěv
Marco Wriedt - kytara
Harry Oellers - klávesy
Rob Schomaker - baskytara
Dirk Brand - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 54:45
Label: Phonotraxx Publishing
Země: Německo
Žánr: Hard rock

Diskografie:
1989 - Kingdom Of The Night
1990 - Axxis II
1993 - The Big Thrill
1995 - Matters of Survival
1997 - Voodoo Vibes
2000 - Back to the Kingdom
2001 - Eyes of Darkness
2004 - Time Machine
2006 - Paradise in Flames
2007 - Doom of Destiny
2009 - Utopia
2012 - reDISCOver(ed)


Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 03.10.2012
Přečteno: 3798x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Taky mám ten pocit...11. 10. 2012 17:37 ov42
Obavam se, ze spis...9. 10. 2012 23:54 Hermes
náhodou nový...7. 10. 2012 22:14 Soichiro Honda
To jste asi ještě...7. 10. 2012 12:27 ov42
Tohle je totalni...6. 10. 2012 20:29 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11512 sekund.