IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SAMHAIN FEST 2012 – 21.9.2012 – Plzeň, Divadlo Pod Lampou

V pátek 21.9. odstartovala česká část již třetího ročníku mezinárodního Samhainfestu, který letos probíhá mimo jiné i v Polsku, Maďarsku a Švýcarsku. V České republice jsou naplánovány čtyři série koncertů, které jsou zároveň rozděleny na Samhainfest Bohemia a Samhaimfest Moravia. Celá série odstartovala v Plzni v Divadle Pod Lampou, kde se jako hlavní hvězda představila moravská kapela Silent Stream of Godless Elegy. V ten večer s nimi vystoupila mladá ambiciózní formace Abinchova a nechyběli ani polští Percival Schuttenbach.

Jako první se představila sedmičlenná švýcarská kapela Abinchova. Ta zde prezentovala hlavně své aktuální album s názvem „Versteckte Pfade“, na kterém kombinuje lidové písně se zdrcujícím death (možná i thrash) metalem. A nutno říct, že Švýcaři své vystoupení zvládli na jedničku. Jejich hudba sice nepřináší nic nového a některé pasáže můžou připomínat Eluveitie, ale naživo jim to zkrátka funguje. Zpěvák Arnaut Hilfiker si bezpochyby svým growlem získal všechny deathmetalové nadšence. Mě osobně ale více zaujala zpěvačka (a také houslistka) Nora Lang, která mi svým mezzosopránem dokázala vyvolat husí kůži. Parádní začátek!

Podle oficiálního programu měla být na řadě polská formace Percival Schuttenbach. Ti se však nedostavili včas kvůli dopravním komplikacím. Nejočekávanější kapela toho večera Silent Stream of Godless Elegy však byla připravená a zareagovala téměř okamžitě. Já osobně jsem se na kapelu moc těšil (zejména pak na skladby z nejnovějšího alba „Návaz“, které považuji za vůbec to nejlepší, co můžete na naší scéně v poslední době slyšet), protože jejich vystoupení na mě vždy udělala velký dojem. Tento večer nebyl výjimkou. V jejich tvorbě dávám sice přednost českým písním, ale musím uznat, že i angličtina jim při koncertech sluší. Hitovky jako „We Shall Go“ či „I Would Dance“ dokázaly rozpohybovat publikum a větší část přítomných dokonce zpívala společně s kapelou. Navíc pěvecká dvojice Hanka Hajdová a Pavel Hrnčíř jsou v současné době ve skvělé formě, vzájemně se výborně doplňují a nemají problém zpívat i starší „doomovější“ věci. Vrchol jejich koncertu přišel k závěru, kdy zazněla již zmíněná skladba „We Shall Go“, ale také píseň „Slava“, po které fanoušci asi nejvíce toužili. Skvělý zážitek!

Večer ale ještě nekončil. Polské uskupení Percival Schuttenbach nakonec dorazilo a většina lidí na ně překvapivě zůstala. Bohužel musím říct, že jejich tvorba mi toho večera sedla nejméně. Je to vlastně docela škoda, protože Poláci se ještě před rokem představili českému publiku v trochu jiném duchu. Tenkrát se totiž jednalo čistě o folkový projekt, který se dočkal celkem kladného ohlasu. V Plzni však představili staré slovanské písničky a své vlastní skladby v pagan metalovém hávu. Kromě violoncella mě bohužel z jejich koncertu nezaujalo téměř nic. Nebudu rozepisovat proč, jejich hudba mě zkrátka neoslovila. Skladby mi přišly svojí strukturou poněkud zmatené a nedotažené a doprovodné vokály dokonce falešné. Přesto se mnoho lidí kolem mě bavilo a celé vystoupení sledovalo se zájmem až do samotného konce.

Na závěr mi nezbývá nic jiného než doporučit, abyste navštívili další chystané koncerty. Příští týden se totiž celý festival přesunuje na Moravu (28.9. v Ostravě, 29.9. v Brně), kde se představí také ruská ikona Arkona, dále Virrasztók, Illuminandi, Cruadalach, Darkest Era a v neposlední řadě také Silent Stream of Godless Elegy, kteří vás určitě nezklamou.

Mikka             


www.samhainfest.ssoge.com


Vydáno: 24.09.2012
Přečteno: 3359x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ze začátku ne :))...24. 09. 2012 22:19 Mikka
Houslistka nebyla...24. 09. 2012 22:14 Poklopec
Škoda,že...24. 09. 2012 17:28 Barčísz
Silenty jsem viděl...24. 09. 2012 17:08 Milan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09195 sekund.