CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DIABLO SWING ORCHESTRA - Pandora's Piñata

V širokej skupine metalových žánrov je niekedy ťažké sa orientovať. Väčšina z nás pozná tie najbežnejšie a najobľúbenejšie, a tak ostatným nevenuje veľkú pozornosť. Tieto subžánre však často ponúkajú niečo, s čím sa bežne nestretneme. Uvedomujúc si tento fakt padlo rozhodnutie vydať sa na dlhú púť s jasným cieľom. Nájsť niečo jedinečné! Neopakovateľné! Vyzbrojený kompasom trpezlivosti začal som prehľadávať jeden album za druhým, až som na niečo narazil. Čítajúc nápis na výstražnej tabuli vkročil som do člna a nechal sa unášať v týchto neznámych vodách. A dobrodružstvá, ktoré som zažil, naozaj stoja za to. O jednom z nich vám teraz poviem. Nesie názov: Diablo Swing Orchestra!

Táto kapela, pôvodom zo Švédska, bola mojou prvou kapelou, po ktorej som siahol. Ba môžem povedať, že lepšieho sprievodcu pri svojom putovaní vo vodách Avand-garde metalu som si ani nemohol vybrať. Hudba týchto severanov dokonale odkryla podstatu tohto žánru, tkvejúcu v spomínanom pomenovaní. Nebudem tu však robiť prednášku o podstate tohto slova. Dôležité je, že tento subžáner má za cieľ objavovať. Inovovať. Hľadať niečo nové. No a keďže hovoríme o Diablo Swing Orchestra, alebo ak chcete, o zarytých surrealistoch, tak aj ťažko pochopiteľné a emotívne. A o to krajšie a zážitkovejšie!

Čítate správne, tvorba Diablo Swing Orchestra je ovplyvnená surrealizmom. Ba čo viac, táto tvorba je priam učebnicovým príkladom vysvetľujúcim, čo tento pojem znamená. Pri prvom stretnutí ich tvorba môže pripadať bláznivá. Šialená. Strelená. Proste abstraktná. Avšak za týmito prívlastkami sa skrýva ako myška v tmavom kúte pravá podstata, ktorá sa vami nechá objavovať. Zrazu máte pred sebou poklad, v ktorého tvorbe zbadáte, že je toho omnoho viac. Myšlienky, postoje, názory...toto všetko je tu skryté a čaká na vás, kedy to nájdete. Avšak toto hľadanie nebude strastiplné. Naopak, plné energie, radosti a zážitkov meniacich náladu. Presne to, o čo sa tento umelecký smer snaží.

Presne tak tomu bude aj na ich novom albume s názvom "Pandora´s Piňata". Rovnako ako vždy aj tentoraz sa tu stretnete s piesňami, ktorých texty sú veľmi inšpiratívne a naozaj stoja za bližšie preskúmanie. Sú plné silných myšlienok, ktoré nám ich chcú akoby adresovať. Týkajú sa predovšetkým nášho vnútra a životnej cesty. Vravia, aby sme sa nebáli zmeny a vzdali sa zla. Aby sme odpustili, zakopali do zeme všetko zlé, pretože jediné, čo v živote potrebujeme, je duševná rovnováha, mier a láska v našich srdciach.

Všetky tieto myšlienky sú podávané prostredníctvom piesní, ktoré môžu pri prvom počutí pripomínať divadelné muzikály. Celý album sa nesie v tomto duchu – čiže je jasné, že smeruje k užšej skupine ľudí. Tí ho privítajú s otvorenou náručou a budú pri ňom krochkať blahom. Hudba je ešte bláznivejšia a veselšia, než tomu bolo doposiaľ. Výrazný podiel na tom má voľnosť, vďaka ktorej pri piesňach nenájdete ani náznak schematickosti. Všetky piesne sa od seba odlišujú použitými hudobnými nástrojmi a samotným podávaním jednotlivých inštrumentálnych liniek. Ich zložité prepletanie bez zbytočného zauzľovania vás bude jednoducho fascinovať. S touto zložitosťou súvisí aj prítomnosť viacerých čŕt, charakteristických pre klasickú hudbu z minulého storočia. Najvýraznejší vplyv má Swing, ku ktorému sa kapela hlási už v samotnom názve. Jeho prítomnosť na albume je neprehliadnuteľná, a napriek tomu nebudete mať ani raz pocit, že nepočúvate metal. Tento základ, hoci je v menšine, nie je zatlačený do úzadia, práve naopak. Vhodne dopĺňa a vyvažuje tento hudobný poklad.

Na albume sa však neexperimentuje iba s hudbou. Skladateľský rozmach zasiahol aj samotné vokály a ani tie nemožno zhodnotiť inak, než kladne. Annlouice-in farebný hlas žiary vo všetkých polohách (kabaretných aj operných, nízkych i vysokých) a ani raz sa nestane, že by pôsobil vyblednuto, či fádne. Rovnako je tomu aj s Danielovým podmanivým hlasom, príťažlivým ako v jemnom, tak aj v drsnejšom rockovom prevedení. O hlasovom rozsahu či farbe oboch vokalistov tak nemá zmysel viac hovoriť. Obaja sú veľmi talentovaní a z albumu na album cítiť, že tvrdo na sebe pracujú. Čerešničkou na torte sú aj počítačom upravené hlasy a detský zbor.

Samotné piesne sú kapitolou samou o sebe. Všetky sú veľmi kvalitné, ba až hitové, a len ťažko z nich možno vypichnúť tú najlepšiu. Najviac našľapnuté k hitovosti má spomedzi nich „Of Kali Me Libre“ svojou členitosťou a inštrumentálnou rozmanitosťou. Spočiatku vás v úvode zasiahne energickou hrou na väčšinu hudobných nástrojov, z ktorých vynikajú predovšetkým energické tóny trumpety. Začiatok, s akým sa poväčšine stretávate v refrénoch samotných piesní prekvapí, a o to viac vo vás zapáli oheň zvedavosti a navnadí vás na samotný refrén. V ňom budete svedkami epického súboja klasickej opery a metalu, a to rovno v dvoch dejstvách. Prestávku medzi nimi vypĺňa cello a Annlouice hneď v niekoľkých zaujímavých polohách. Úžasný text s hlbokým posolstvom je v tomto prípade samozrejmosťou.

Ostatné skladby však taktiež ponúkajú zaujímavé momenty. “Black Box Messiah“ vás zaujme počítačom upraveným detským zborom, a “Mass rapture“ vás prekvapí orientálnym spevom a melódiami, ktoré akoby z oka vypadli produkcii z krajín nekonečného piesku. “ Exit Strategy of wrecked ball“ je príjemným spestrením po Annelouisinych orgiách, kedy je celá v Danielovej réžii. Ten poskytnutý priestor využíva vo veľkom štýle a striedaním všemožných polôh a výšok dokazuje, že je za mikrofónom vyrovnaným partnerom. Pieseň sa tak prelína od úplného slaďáku až po klasický hard rock pripomínajúc sínusoidu. Ako sa na správne divadelné predstavenie patrí, nesmie chýbať ani krásna operná ária, pri ktorej vokalistka opakovane zdoláva pomyseľný vrchol. Je ňou pieseň “Aurora“, upokojujúca a dojímajúca v niektorých momentoch až k slzám. Za zmienku stojí ešte posledná pieseň “Justice for Saint Mary“, ktorá citlivou hrou na cello, sprevádzanou tradičnými riffmi, zapečatí všetko to, čo sa kapela snažila povedať. Hardstylové prvky pripomínajúce growl budú tak v jej samom závere skutočnou bodkou za celým týmto dobrodružstvom.

Albumu "Pandora´s Piňata" ani nie je čo vytknúť. Kapela nám priniesla komplexný nezabudnuteľný zážitok a ašpiranta na album tohto roku. Výsledné hodnotenie si tak bez rozmýšľania zaslúži a už teraz som zvedavý, s čím príde nabudúce. Potenciál prekonať túto platňu tu rozhodne je!

Rekshark             


www.diabloswing.com

Youtube ukážka - Voodoo Mon Amour

Seznam skladeb:
1. Voodoo Mon Amour
2. Guerilla Laments
3. Kevlar Sweethearts
4. How to Organize a Lynch Mob
5. Black Box Messiah
6. Exit Strategy of a Wrecking Ball
7. Aurora
8. Mass Rapture
9. Honey Trap Aftermath
10. Of Kali Ma Calibre
11. Justice for Saint Mary

Sestava:
Andy Johansson – bassová kytara
Johannes Bergion – cello
Pontus Mantefors – kytara, klávesy
Daniel Håkansson -- vokály, kytara
Annlouice Loegdlund – vokály
Daniel Hedin – trombón
Martin Isaksson -- trúbka

Rok vydania: 2012
Čas: 53:01
Label: Candlelight Records
Země: Šwédsko
Žáner: Avant-garde metal

Diskografia:
2006 - The Butcher's Ballroom
2009 - Sing-Along Songs for the Damned & Delirious
2012 - Pandora's Piñata


Vydáno: 29.10.2012
Přečteno: 2864x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
neskutečná bomba...29. 10. 2012 20:00 kennyzero76
Neskutečně...29. 10. 2012 11:14 Mikka
Výtečná deska,...29. 10. 2012 7:55 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09329 sekund.