DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CIVIL WAR - Civil War

Když byly na jaře letošního roku vyobcovány z řad Sabaton dvě třetiny jejího osazenstva, nedala na sebe odpověď renegádů příliš dlouho čekat. Už v květnu se objevily první zprávy o vzniku formace Civil War, kde čtyřka ex-Sabaton přibrala do party pěvce Nilse Patrika Johanssona (Astral Doors, Lion's Share) a basáka Stefana Erikssona (Volturyon). V dnešních dnech kapela přichází s první vlaštovkou z vlastní dílny, eponymním pětiskladbovým épíčkem. S jeho vydáním se nabízejí dvě otázky – kolika chutěmi bývalého působiště se kluci nechali inspirovat (koneckonců, za čtrnáct let, které ti největší vytrvalci z řad Civil War strávili společně se Sabaton vám pod kůži může zalézt ledacos) a zda Civil War nebude jen pouhým zbytečným trucpodnikem, když autorský monopol v Sabaton vlastnili jediní dva zůstavší.

V tématické rovině je mezi oběma spolky podobnost na první pohled víc než zřejmá. Samotný název kapely, épíčka i titulního songu potvrzuje zálibu v námětu ozbrojených konfliktů, kluci se však nenechávají omezovat pouze tématem druhé světové války a tak si příznivci kapely budou moci řinčení zbraní v jejich podání užít zjevně v různém historickém kontextu. To podstatnější je pak hudba samotná. Tady už Civil War na své historické kořeny zas tak moc ohled neberou. Jistě, v refrénu titulního songu na vás dýchne ten charakteristický závan testosteronového mašíren-marš skandování, tolik typického pro jejich bývalé působiště, a v úvodu „Custer´s Last Stand“ zase dokonale funguje syrově nátlaková atmosféra, často užívaná (nejen) u Sabaton. Celkově však lze říci, že Civil War si jdou svojí vlastní (byť jinými už dávno objevenou) cestou.

A na ní hraje zásadní roli pan pěvec Nils Patrik Johansson. Ono dostat do rukou tak vydařený materiál, jako je úvodní nesmírně nabušená a šťavnatá „Rome Is Falling“ s famózně chytlavým a nadýchaným refrénem, razantně energickou „Civil War“, či chlapácky drsnou a emotivní baladu „Forevermore“ (ohromně mě berou tyhle vypjaté, vyzývavé, vzrušující a přitom citlivé okamžiky, prosté všech laciných banalit) je už samo o sobě výhra. Johanssonův hardrockově nakřáplý, podmanivý, variabilní, dramatický vokál a jeho maximálně emotivní projev z téhle desky dělají velice silný zážitek. Zmiňovat se o umění ostatních členů kapely je nošením dříví do lesa, vždyť z jejich dosavadní produkce je známé, že klukům to skvěle šlape, což na „Civil War“ jen potvrzují. A tak se jediným kontroverzním okamžikem stává závěrečná „Say It Right“, vypůjčená od Nelly Furtado. Nejde ani zdaleka (zdaleka, zdaleka, zdaleka…) o takový průšvih, jaký předvedli Axxis se svojí disco kolekcí, ale naprosto postrádám předchozí vypjatost, napětí a vytrvalé mrazení. Takhle vypadá jen dobře odvedené řemeslo, vzrušení hledejte v předchozích kouscích.

Tak se zdá, že na rozkladu Sabaton příznivci metalu vydělají. Civil War nejsou žádným klonem svého bývalého působiště, autorsky jim to jiskří a interpretačně jsou na výši. Co víc si lze přát, než v co nejbližší době dostat od Civil War plnou dávku takhle nadýchaně melodické, uvolněné a přitom energické a nápadité muziky?

Savapip             


Civil War Facebook

YouTube ukázka - Rome Is Falling

Seznam skladeb:
1. Rome Is Falling
2. Civil War
3. Forevermore
4. Custers Last Stand
5. Say It Right


Sestava:
Nils Patrik Johansson - zpěv
Rikard Sundén - kytara
Oskar Montelius - kytara
Stefan „Pizza“ Eriksson - baskytara
Daniel Myhr - klávesy
Daniel Mullback - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 24:23
Label: Despotz Records
Země: Švédsko


Vydáno: 30.11.2012
Přečteno: 5006x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Taky souhlasím :-)...1. 12. 2012 18:01 Mikka
Nemůžu než...30. 11. 2012 13:22 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18101 sekund.