BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Timebomb

Rychle a zběsile. Rychle a zběsile. Rychle a zběsile. Ti, kteří ulítli na „Faceless World“, asi zůstali s hubou otevřenou zírat na to, jakou intenzivní vzteklinou se U.D.O. během třinácti měsíců, které od sebe dělí minulé a aktuální album, dokázali nakazit. Pokud na minulém albu U.D.O. definovali hranice měkkosti, ke které jsou schopni dojít, na „Timebomb to vzali (a vskutku řádně) z opačného konce a rozhodli se smést z povrchu zemského i toho posledního živáčka.

Těžko říct, co přineslo takovou změnu ve výrazu U.D.O. Jestli to byl fakt, že poprvé (a naposledy) vypustili ze své sestavy druhou kytaru (to asi těžko, když už na minulé desce se vedly řeči o tom, že druhý kytarista je pouze papírová záležitost), či snad to, že ledy mezi znesvářenými kohouty začaly pomalu roztávat, čemuž – kromě již osvědčené přítomnosti Stefana Kaufmanna – nasvědčuje i textařská výpomoc Gaby Hauke (Deaffy), což ovšem zní taky nepravděpodobně, vždyť Accept s podobně agresivně laděnou smrští neměli mít taky ještě chvíli nic společného. To, že se svojí autorskou troškou do mlýna přispěli i Stefan Schwarzmann a Thomas Smuszynski asi taky příliš vliv nemělo, neb jejich příspěvek opět nebyl příliš obsáhlý. Takže byť je všechno u U.D.O. téměř stejné jako v minulém kole, hudba (respektive její energie a trvale vyceněné zuby) je z úplně jiného soudku.

Bráno globálním pohledem není úplně nezbytné zabývat se jednotlivými skladbami. Všechny (včetně úvodního z počátku nenápadného intra „The Gutter“, jehož poklidnou atmosféru však totálně rozmetá ostře dramatické zakrojení kytary a Udův zběsilý řev) totiž charakterizuje naprosto nekompromisní a bodavý přetlak energie. Jistě, občas z toho vykoukne chytlavý refrén („Kick In Your Face“), dojde i na hymnicky dramatické zvláčnění („Metal Maniac Master Mind“), či drobné, klasikou vonící uvolnění (instrumentálka „Overloaded“), ale celkově jde o to drtit a drtit. Ani všudypřítomná šikovnost Matthiase Dietha tentokrát nemá za úkol hudbu U.D.O. prosvětlit, naopak, v některých okamžicích zní jeho kytara neskutečně nervně a agresivně, což vůbec není od věci, a jen to přizvukuje dvěma hlavním zabijáckým elementům – tvrdé, razantní a devastující rytmice a Udově rozzuřenému a vzteklému hlasu.

Jsa namlsán cukrátky z „Faceless World“ jsem téhle desce nemohl v době vydání přijít na chuť. Dneska jí stavím (co do důležitosti, kvalitativně jsme o skok níž) na roveň minulému dílu, protože ten přetlak energie a schopnost kombinovat melodičnost a agresi na „Timebomb“ U.D.O. dotáhli do dokonalosti a natočili svoje nejtvrdší album. Svým způsobem to však byla zároveň i labutí píseň kapely. Tímhle albem končí U.D.O. svou první fázi života. Kdo ví, jestli principál považoval v té době svůj návrat k Accept za definitivní záležitost, faktem je, že neměl potřebu si nechávat pootevřená zadní vrátka a patrně, kdyby spolupráce s Wolfem Hoffmannem a spol. fungovala, by šlo o uzavřenou kapitolu. Takhle U.D.O. „jen“ na šest let zmizeli ze scény. A faktem je i to, že ani po probuzení z hibernace se zuřivé agresi „Timebomb“ už nikdy nedokázali vyrovnat.

Savapip             


www.udo-online.com

YouTube ukázka - Timebomb

Seznam skladeb:
1. The Gutter
2. Metal Eater
3. Thunderforce
4. Overloaded
5. Burning Heat
6. Back in Pain
7. Timebomb
8. Powersquad
9. Kick in the Face
10. Soldiers of Darkness
11. Metal Maniac Master Mind

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Mathias Dieth - kytara
Thomas „Bodo“ Schmuszynski - baskytara
Stefan Schwarzmann – bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 38:21
Produkce: Stefan Kaufmann
Studio: Dierks Studios
Label: BMG Ariola
Země: Německo

Diskografie:
1987 – Animal House
1989 – Mean Machine
1990 – Faceless World
1991 – Timebomb
1997 – Solid
1998 – No Limits
1999 – Holy
2002 – Man And Machine
2004 – Thunderball
2005 – Mission No. X
2007 – Mastercutor
2009 – Dominator
2011 – Rev-Raptor

Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 24.01.2013
Přečteno: 3931x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
2/10Dodnes jsem to...25. 01. 2013 19:19 Kolík
reakceTak tomuhle počinu...25. 01. 2013 18:58 Gogo
Po Faceless World...24. 01. 2013 14:12 thorpey


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13283 sekund.