TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Solid

A pak že nejde dvakrát vstoupit do jedné řeky. Po deseti letech se Accept znovu rozštěpili na dva tábory. Vize o budoucnosti kapely se zjevně rozcházejí natolik (údajně jedním ze spouštěcích mechanismů měl být fakt, že Wolf Hofmann chtěl album „Predator“ vydat jako svojí sólovku), že Udo radši znovu vdechuje život bandě, kde má hlavní slovo. Tedy mohl by mít, ovšem jeho parťák Stefan Kaufmann, který díky bolavým zádům se poslední kapitoly Accept už ani neúčastnil, má evidentně (minimálně autorsky) do dalšího směrování U.D.O. co mluvit. Ještě dřív, než kluci začali páchat svoje páté album, zdálo se, že sestava kapely bude přímo excelentní. Kytarový čaroděj Mathias Dieth ze svého umění nic neztratil, jeho kámoš basák Michael Voss již také nebyl zrovna neznámé jméno, u bicích osvědčený Stefan Schwarzmann a na Stefana zbyla doprovodná kytara. V tomhle složení však kluci stihli jen příspěvek na tributní album Judas Priest. Mathias Dieth se pak rozhodl dokončit studium na vysoké škole a s ním odkvačil i Michael Voss. Možná je Udova historka o tom, kterak čistě náhodou potkal na dovolené dávné kámoše Jürgena Grafa a Fittyho Wienholda a snadno je ukecal na působení v U.D.O. trochu bláznivá, hlavní bylo, že se kluci mohli pustit do dalšího díla.

Díla, jehož název „Solid“ (solidní, spolehlivý) přesně odpovídá i kvalitě. V diskografii U.D.O. se jedná o solidní desku, která nabízí vše, na co jsme u Uda byli dosud zvyklí, ale která nikterak nevyčuhuje. A když, tak snad jen tím, že nemá jasný či jednotící směr, ale bere si příchutě snad ze všech dosud známých cest křížence Udocept. Tentokrát však nejde až do krajností, vyhýbá se extrémům z posledních dvou desek, trošku jí chybí předchozí odvaha a je vlastně takovým přehledem stylově současných i historických možností kapely. Stefan Kaufmann se velice solidně zhostil první kytary, a byť jeho hra zdaleka nevyčnívá tak, jako tomu bylo u Mathiase Dietha, v dominantním sólování i v nenápadné podpoře dokazuje, že jeho transformace z tlučouna do hračičky je velice povedená, Fitty Weinhold se Stefanem Schwarzmannem tvoří (a jsme opět u toho) solidní tandem, který dobře promazanou mašinu drží v rozjetém tempu. Přes to všechno, nemůžu se zbavit dojmu, že nebýt zabijáckého jedu v hrdle Uda, byla by tahle deska sice solidní, ale nikterak jiskřivou záležitostí.

Oproti „Timebomb“ méně agresivní, oproti „Faceless World“ méně hitová, oproti „Animal House“ opatrnější. Jako by se U.D.O. po uložení k ledu nestihli ještě pořádně rozmrazit. A byť si v průběhu poslechu desky stoprocentně budete spokojeně podupávat do rytmu a užívat si tradiční energii, spíš než celé songy vám v hlavě zůstanou jen jejich výrazné fragmenty – chytlavě výhružné sbory, dunivá rytmika i oslnivé záblesky sólové kytary v „Independence Day“, atmosféra, gradující ve skandovatelném refrénu v Two Faced Woman“, barevná, těžkopádnější a famózně jedovatá „Braindead Hero“ coby nejpovedenější položka nabídnutého menu a závěrečná houpavá náladovka s hladivým vokálem, šťavnatou kytarou a skvěle uvolněným na-na-na motivem.

U.D.O. na žádné svojí desce (sic!) neklesli mezi průměr. Dokonce se dá říct, že vezmeme-li jako kritérium ta nejméně povedená alba od Accept, tak nejenže pod tuto laťku nikdy neslezli, ale ani jim nehrozilo důvěrné atakování této úrovně. A pokud by na tento útok mělo někdy dojít, album „Solid“, které považuji za jednu z nejméně výrazných desek v historii kapely, by mohlo být kandidátem. Inu, jak říkám, dokonale zvolený název.

Savapip             


www.udo-online.com

YouTube ukázka - Independence Day

Seznam skladeb:
1. Independence Day
2. Two Faced Woman
3. Desperate Balls
4. The Punisher
5. Devil's Dice
6. Bad Luck
7. Preachers of the Night
8. Hate Stinger
9. Braindead Hero
10. Pray for the Hunted
11. The Healer

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Stefan Kaufmann - kytara
Jürgen Graf - kytara
Fitty Wienhold- baskytara
Stefan Schwarzmann – bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 52:54
Produkce: Udo Dirkschneider, Stefan Kaufmann
Studio: Roxx Studios, Pulheim
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1987 – Animal House
1989 – Mean Machine
1990 – Faceless World
1991 – Timebomb
1997 – Solid
1998 – No Limits
1999 – Holy
2002 – Man And Machine
2004 – Thunderball
2005 – Mission No. X
2007 – Mastercutor
2009 – Dominator
2011 – Rev-Raptor

Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 31.01.2013
Přečteno: 3599x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
solidmoc slusna deska...21. 09. 2016 18:48 ladislav
SouhlasMusím absolutně...31. 01. 2013 4:44 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09051 sekund.