CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SKULL BRANDED PIRATES – An Oath Sworn on Broken Bones

S jistou mírou zděšení poslední dobou zjišťuji, že z pirátského metalu se skutečně stává regulérní subžánr s neustále rostoucí scénou, sídlící z velké části ve Velké Británii a Austrálii. Vedle „velkých“ jmen jako Alestorm nebo Swashbuckle jsou tu pro příznivce Lagerstein, Scuurvy, Kingdom Waves (ti jsou překvapivě z Polska), Deathgrog (ti dokonce hrají gothic pirate metal, přátelé!) Yarhook a několik dalších. No a samozřejmě Skull Branded Pirates. Celý tenhle ztřeštěný nápad se zrodil ve Skotsku v roce 2007 díky svéráznému humoru Christophera Bowese, když založil Alestorm. Kdo by byl tehdá řekl, že se z toho stane takový trend (daný do jisté míry určitě úspěchem zmiňované bandy). Někteří z vás jistě namítnou, že pirátský metal hráli už Running Wild. Od těch se ovšem Alestorm distancují a naprostá většina nově vzniklých kapel neochvějně následuje jejich cestu za slávou. No…a výsledky snažení se různí.

Většina jmenovaných kapel patří nejen do výše specifikované kategorie, ale navíc ještě do oblasti „vydali jsme si jedno demo/první desku a nemáme label“. Výjimku vedle Alestorm tvoří zavedení Američané Swashbuckle, u kterých ale bohužel silně pochybuji o kvalitě produkce. Druhou výjimkou jsou právě Britové Skull Branded Pirates. Ti sice taky vydávají na vlastní pěst, ale ačkoli fungují teprve od roku 2009, „An Oath Sworn on Broken Bones“ je už jejich druhou plnohodnotnou deskou. A nepostrádají všechny pirátské propriety. Kostýmy, šavle, pásky přes oko, písničky o chlastu, nakřáplý vokál a samozřejmě naprosto nezbytné přezdívky členů kapely!

Oblíbila jsem si Alestorm, protože jsou zábavní. Tahle banda je sice taky samý vtípek (stačí se podívat na názvy skladeb – u mě vede „The Ballad of One-Tooth McGuyver“), ale nějak tomu ještě chybí to hudební provedení. Postrádám chytlavé melodie, víc nápadů, šmrnc. Pár originálních míst se tu sice najde, většinou jde ale jenom o krátké úseky skladeb, ve kterých cítím určitý tvůrčí potenciál. Ono by to chlapcům třeba i docela šlo, kdyby to nepohřbili pod hromadu zbytečných blbostí. Zpěvák, tedy One-Ayed Wilson, sice není žádný zázrak, ale mohlo by být myslím podstatně hůř (mimochodem, já si snad ani pirátský metal s nějakým excelentním zpěvákem nedokážu představit). Největší slabinou alba je podle mého nedostatečná chytlavost skladeb. Hledat v písních pořádné refrény je vskutku „quest“ hodný pirátské výpravy. Vlastně trochu zapamatovatelné jsou jenom dvě skladby. První je můj již zmiňovaný favorit „The Ballad of One-Tooth McGuyver“, který má vcelku slušný refrén, včetně povinného „hey, hou“, a ke všemu obsahuje saxofonovou mezihru, která jako by vypadla z alba Dream Theater. Je to nečekané a povedené, to je třeba ocenit. Docela dobrým refrénem se může pyšnit i „Straight Outta Kingston (Doin' It for the Booty)“, tam to ale totálně zabíjí pitomé sloky, bohužel.

Jako celek je to ale vlastně docela poslouchatelné. Aspoň já jsem si to pustila odhadem asi desetkrát a nezabilo mě to. Slyšela jsem dost mnohem horších věcí. Jako kulisa by to vaše hudební cítění nemělo nijak výrazně poškodit a třeba se přitom i sem tam pousmějete. Hlavně že je to baví, no ne?

Ray             


www.skullbrandedpirates.com

SKULL BRANDED PIRATES – The Three Trials

Seznam skladeb:
1. 1684
2. Man the Cannons
3. Masters of the Trade
4. The Ballad of One-Tooth McGuyver
5. Straight Outta Kingston (Doin' It for the Booty)
6. An Oath Sworn on Broken Bones
7. The Three Trials
8. Free the Slaves
9. Drink Till Dawn

Sestava:
One-Ayed Wilson – zpěv
Fradders the Cabin Boy – kytary
Scare-V-Knave – kytary
Dread Pirate Duncan – basa
Davey Blast-Bastard – bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 41:24
Vydavatelství: vlastní vydání
Země: UK

Diskografie:
2009 – The Legend of Salty Jim
2012 – An Oath Sworn on Broken Bones



Vydáno: 04.02.2013
Přečteno: 2373x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09151 sekund.