IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHYZDOM - Blind?

Důvodem toho, že se v mém zorném poli ocitla francouzská kapela Whyzdom, byl fakt, že v jejich řadách působila sympaťanda Clémentine Delauney. Ta však kapelu, bez toho, aby se zvěčnila na jakémkoliv nosiči, oficiálně opustila už v roce 2011 a vrhla se na výpomoc u rakouských Serenity. A tak Whyzdom v loňském roce angažovali slavíčka Elvyne Lorient, se kterou prvního podzimního dne loňského roku vydali své druhé album, nazvané „Blind?“. (aktuální poznámka – i Elvyne už z Whyzdom pláchla…)

To lze charakterizovat celkem jednoduše – bombastický sound, symfonická záplava, bohaté aranže, příjemný a smyslný ženský vokál, emotivnost, zasněná jemnost. Byť někteří kolegové pisálci neváhají srovnávat Whyzdom s Nightwish, osobně bych spíš jistou podobnost hledal s rakouskými Edenbridge. A protože Whyzdom a jejich hlavní mozek Vynce Leff zřejmě mají pravidla a zákonitosti symfonického metalu s ženským zpěvem hluboko pod kůží, a postupy a zbraně obou zmíněných kolegů (ale vlastně nejen těchto dvou, příznivci uvedeného stylu si nejspíš najdou pozitivní střípky i dalších leaderů) dokonale nastudované, je svým způsobem tohle album dokonalé. Díky své rozsáhlosti však nejde o snadnou jednohubku – pokud desku použijete čistě jako atmosférickou kulisu, bude vás příjemně pohoupávat a neomrzí se. Půjdete-li hlouběji pod povrch, zjistíte, že jde o důkladně propracovanou a soudržnou záležitost, která (bavíme se o pětasedmdesáti minutách života) nabídne řadu vzrušujících momentů, a která zároveň staví víc na emocích, než na hitové zapamatovatelnosti. A tady je dle mého právě ten nejvýraznější odkaz na Lanvallovu partu – jakoby se Whyzdom chtěli vydat stejnou cestou, jen už mají v kapse mapu, kterou Edenbridge ve svých počátcích teprve dokreslovali, a tak si můžou dovolit to leckde vzít zkratkou, neexperimentovat a sázet na jistotu. Díky tomu vám stoprocentně v hlavě zůstane dramatický refrén se silnými sbory v „Dancing With Lucifer“, kapka vokálního jedu v „Cassandra´s Mirror“, šťavnaté kytarové sólo v „On The Road To Babylon“, či houpavost pomalé „Paper Princess“. Jenže pak najednou vezmete zavděk syrovějším spodkem (byť i ten mají Whyzdom tendence zahalit do nakašírované pompy) v dobře načasovaném „The Spider“, který vám může do hlavy propašovat šotka, toužícího po větším vzrušení. Ne snad, že by to od tohoto zlomu šlo s „Blind?“ z kopce, záleží jen na úhlu pohledu (tedy jestli dáváte přednost zapamatovatelnému důrazu – v tom případě se možná začnete v té košatosti krapet utápět - či pocitovému a lehce splývajícímu čančání) a aktuálním stavu přeslazenosti.

Dokonale vypucovaný a naleštěný female metal bez špetičky (ony ty občas kousající kytary ve finále nijak zásadně nenarušují nadýchanou náladu desky) pouliční špíny. Až to trochu (ano, má na tom zásluhu i ta rozsáhlost desky) zavání umělou sterilností. Ale Whyzdom to dělají šikovně, takže pokud máte tenhle styl muziky rádi, dost možná na téhle desce ulítnete. A pokud vám načančaný hodno-metal vyloženě nevadí, tak pro vás „Blind?“ rozhodně bude představovat účelně a smysluplně využitý čas. Prostě hezká a dobře poslouchatelná deska. Jsem zvědav, jak odpoví Edenbridge.

Savapip             


www.whyzdom.fr

YouTube ukázka - Dancing With Lucifer

Seznam skladeb:
1. The Lighthouse
2. Dancing With Lucifer
3. Cassandra's Mirror
4. On the Road to Babylon
5. Paper Princess
6. The Spider
7. The Wolves
8. Venom And Frustration
9. Lonely Roads
10. The Foreseer
11. Cathedral of the Damned

Sestava:
Elvyne Lorient - zpěv
Régis Morin – kytara
Vynce Leff – kytara, orchestrace
Xavier Corrientes - baskytara
Marc Ruhlmann - klávesy
Nico Chaumeaux- bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 1:14:55
Label: Scarlet Records
Země: Francie

Diskografie:
2009 – From The Brink Of Infinity
2012 – Blind?


Vydáno: 19.02.2013
Přečteno: 2279x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.2727 sekund.