Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Thunderball

Na první pohled se zdálo, že si U.D.O. chtějí zahrát na agenty. Název desky se shoduje s titulem jednoho z filmů o neohroženém nulanulasedmičkovi, principál se na promosnímcích stylizuje do tohoto akčního hrdiny…, tady však veškerá podobnost a spojitost s Jamesem Bondem končí. U.D.O. jsou (jak jinak) sami sebou, hrnou svůj osvědčený agresivní hevík a textově se motají kolem osvědčeného tématu – neutěšeného stavu dnešního světa, plného násilí, drog, válek, obchodu se zbraněmi, korupce.

Jako by zmíněné negativní vlivy měly na celkovou atmosféru deváté desky U.D.O. mimořádně silný vliv. „Thunderball“ je mnohem agresivnější, než předchozí nahrávky, dokonce bych řekl, že z pohibernační éry jde dosud (ale ještě není všem dnům konec) o nejtvrdší album kapely. Které sice drtící síly „Timebomb“ nedosahuje, ale přesto působí velice razantně, syrově, masivně a neúprosně. Tedy až na tři výjimky, které tuhle přímočarou atmosféru neskutečně odlehčují a projasňují, o tom však – ačkoliv jde o skladby, které opět díky své barevnosti táhnou hodnocení desky nahoru - až později.

Tu základní výživnou, riffovou, šlapavou, útočnou, přímočarou, zpravidla i strohou a halekací masu klasického melodického heavíku nejlépe reprezentuje výborná upalovací titulka, dokonale zahrnující vše, na co jsme od U.D.O. zvyklí (jednoduše řečeno, U.D.O. v podobných náladách jen těžko překvapí, ale to těm, kteří na podobné šlehy čekají, určitě náladu nezkazí, protože Uďáci to stále dělají bez toho, aby spadli do nezáživné rutiny – vždyť jen vezměte ten šťavnatě chytlavý kytarový motiv). Kolem této základní osnovy se pak ovíjí ten omezeně pestrý svět U.D.O. – někde se zhutní a zpomalí („The Arbiter“), jinde se jednoduše zapohoduje („The Magic Mirror“), šlápne se na plyn a povolí se tlakový ventil („Hell Bites Back“) nebo se vsadí na řízné pochodové tempo („The Bullet And The Bomb“). Ale ať tak nebo tak, pořád z toho koukají uštěkaně uřvané hlasivky, barevně neposedné a nápadité kytary, dusající rytmika, přitažlivé refrény a silné sbory.

Ale už jsme na to jednou narazili – tenhle intenzivní tlukot by se mohl začít zajídat, kdyby U.D.O. nenašli cestu, kterak si trochu zalaškovat, zatesknit či si pohrát s atmosférou. Nebo třeba sáhnout k poněkud nezvyklým nástrojům. Na „Thunderball“ tak velice důležitou roli hrají harmonika a smyčce (kdo by takovouhle kombinaci od U.D.O. kdy čekal, že?). Do zhudebnění zážitků z nedávné anabáze po širé Rusi se U.D.O. pustili v „Trainride In Russia“, harmonika, využití zpěvné ruštiny i východem vonící melodie desku úžasně odlehčuje, a kromě rozverně tanečního motivu si nezapomeňte vychutnat i vydařený text. Smyčce? Závěrečná „Blind Eyes“ (s působivě skromným klipem) má díky violoncellu velice romantický nádech a podobné nálady Udově zjemnělému chrčáku ohromně sluší. Hrátky s atmosférou? Jemné klávesy, osudové bicí, tklivé kytarové hrátky, vytrvalé napětí, úlevně houpavý refrén i famózně gradující nálada v „The Land Of the Midnight Sun“. Ani to vlastně není už nic nového, funguje to ovšem spolehlivě.

I na svém devátém kousku U.D.O. s lehkostí ostřílených kozáků (tenhle drobný odkaz na spřízněnost kapely s ruskými fanoušky není od věci, vždyť to není tak dávno, kdy U.D.O. vydali svůj první živák, pořízený v Rusku) předvádí, že mají formu, nadhled, styl i dobré nápady. Zároveň však je tohle album spojeno s dvěma konečnými – svoje působení v kapele završil bicmen Lorenzo Milani a zároveň se do finále blížilo období, kdy se reunion Accept jevil jen jako čiré bláznovství.

Savapip             


www.udo-online.com

YouTube ukázka - Blind Eyes

Seznam skladeb:
1. Thunderball
2. The Arbiter
3. Pull The Trigger
4. Fistful Of Anger
5. The Land Of Midnight Sun
6. Hell Bites Back
7. Trainride In Russia
8. The Bullet And The Bomb
9. The Magic Mirror
10. Tough Luck II
11. Blind Eyes

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Stefan Kaufmann - kytara
Igor Gianola- kytara
Fitty Wienhold- baskytara
Lorenzo Milani – bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 45:46
Produkce: Stefan Kaufmann
Studio: Roxx Studios, Pulheim
Label: AFM
Země: Německo

Diskografie:
1987 – Animal House
1989 – Mean Machine
1990 – Faceless World
1991 – Timebomb
1997 – Solid
1998 – No Limits
1999 – Holy
2002 – Man And Machine
2004 – Thunderball
2005 – Mission No. X
2007 – Mastercutor
2009 – Dominator
2011 – Rev-Raptor

Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 28.02.2013
Přečteno: 3831x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Moc dobré album...28. 02. 2013 17:08 thorpey
Chtěl jsemnaposlouchat celou...28. 02. 2013 13:26 b.wolf
Měl jsem i originál ...Thunderball jsem...28. 02. 2013 9:04 LUKÁŠ
Naopak, celé album...28. 02. 2013 8:03 Magnuss
6,5/10O dost slabší,...28. 02. 2013 6:07 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09408 sekund.