TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HULDRE - Náš způsob skládání lze přirovnat ke konsensuální demokracii.

Co na svém debutovém albu nabízí dánská folk metalová kapela HULDRE se můžete dozvědět hned z vedlejšího článku. Já jsem rád, že vám zároveň mohu HULDRE představit i v rozhovoru, který nám poskytla prakticky celá skupina. Nutno podotknout, že na temnější atmosféru alba "Mennskebarn Intet" mají v sobě členové kupu pozitivní energie a promluvili jsme si nejen o desce, ale i bájných tvorech a znovunalezení niněry.

Pokud se nepletu, tak "Huldra" je mýtický lesní tvor. Můžete nám říct, jaké místo zaujímá v dánské historii a proč jste si jej vybrali do názvu kapely?
Nanna: Huldre je tvor ze Skandinávského folklóru a často je popisován jako ženský duch přírody, někdy nahý s kravím nebo liščím ocasem. Žije v lesích a láká lidi (především mladé muže) hluboko do lesů, kde je svádí hudbou k milování a tanci, což v horším případě vede ke smrti.
Laura: Vybrali jsme si tento název proto, aby byl v souladu s krásnými ženami v kapele (hehehe) a víceméně všechny naše písně vyprávějí příběhy o tom, co se děje v lesích - stejně tak si myslíme, že to skvěle zní. Zapomněli jsme se zamyslet nad tím, jak to budou lidi za hranicemi vyslovovat, ale naštěstí to neobsahuje žádné æ, ø nebo å. :-)
Bjarne:K rase Huldre také patří skřítci (to je ve skandinávském folklóru další varianta výrazu „Huldre“), známí obrovskými jedinečnými oslavami, které jinde nebyly ke spatření, na které lákali lidi, např. pomocí hudby. O všech těchto věcech jsme si mysleli, že skvěle charakterizují název kapely.

Booklet, název desky a její (poměrně) temná nálada dává pocit, že je touto postavou album hodně inspirováno. Můžete naznačit texty těm, kteří nerozumí dánsky?
Laura: Inspirovali jsme se starými dánskými a skandinávskými lidovými písněmi a pohádkami, takže se témata většinou točí okolo severského folklóru, přírody a bytostí jak skutečných, tak mýtických.

Na nahrávce může posluchač často slyšet niněru (kromě dalších lidových nástrojů), podobně jako u ELUVEITIE. Tento nástroj nejlépe vyhovoval vašim potřebám nebo hraje v dánské lidové hudbě větší roli?
Troels: No, je to trochu složitější. Niněra spolu s dudami byly kdysi široce rozšířeny ve Skandinávii, včetně Dánska, ale v průběhu 17. a 18. století používání obou nástrojů v dánské lidově hudební tradici rapidně kleslo. Nicméně některé ze starých melodií přežily a na niněru znějí stále dobře a ve skandinávské bratrské zemi, Švédsku, je tradice niněry stále silná, čímž se pomalu vrací i do Dánska. Role niněry v HULDRE vychází především z toho, jak se používala ve středověké/rané hudbě a ve velkých švédských folk-rockových kapelách 90. let jako GARMANA a HEDNINGARNA.

Za takové hudební delikatesy považuji Skaersild a Beirblakken. První díky své hluboké atmosféře a zdánlivě disharmonické pasáži v závěru. Druhá pak proto, že dává hodně prostoru zpěvačce. Můžeš k nám nim říct něco víc?
Troels: Ah. Tyto dvě písně patří mezi mé osobní favority. Beirblakken je tradiční norská píseň o magickém/necromantickém koni, vytvořeném z lidských kostí a krve, který se jedné noci objeví před branou královského hradu. Mladý a odvážný Niklas je dostatečně otrlý, aby se pokusil na tomto koni jet, ale ten jede divoce a rychle a odnáší ho cestou přímo do pekla a odtud do nebe, odkud není návratu. Je to samozřejmě skladba o předčasné smrti.
Skaersild je dánský výraz pro očistec. Píseň je v podstatě o konfliktu mezi pohanskou spiritualitou a křesťanskou doktrínou. Je to jeden z našich nejdynamičtějších a nejrozmanitějších songů, a jak jsem řekl, jeden z mých nejoblíbenějších. :-)

Vzhledem k tomu, že zatím nemáte žádný klip, plánujete jednu z těchto (nebo jiných) skladeb tímto způsobem obohatit?
Laura: Skutečně máme skvělý nápad pro video a v současnosti se snažíme přijít na způsob, jak ho zrealizovat. Nechci říkat všechny detaily, ale určitě tam budeme mít trolly a pravděpodobně to bude spíš humorné. :-)

Zajímalo by mě něco bližšího o tvém vokálním přístupu. Místy mi silně připomínáš Annu Murphy z řečené švýcarské skupiny, ale přesto je stále tvůj hlas dost specifický a rozpoznatelný. Tenhle styl zpěvu ti nejvíce vyhovoval nebo je v tom něco hlubšího?
Nanna: Mám kořeny ve zpívání středověkých a lidových písních a zpívám trochu tak, jak to dělají v melodiích z Norska a Švédska; s jasným hlasem, kudrlinkou na konci a trochou joiku (laponský styl zpěvu, pozn. Kozel), ale ráda to míchám s více netradičními výkřiky, kterými tak zdůrazním pocity v textu a hudbě.

Nejvíce mi pak Annu Murphy připomíná ve Vaageblus. Tento song ale také obsahuje hodně death metalového zvuku. Kde vůbec čerpáte hudební inspirace?
Bjarne: Nechceme někde hledat konkrétní hudební inspirace jako takové. Jednoduše řečeno, náš způsob skládání lze přirovnat ke konsensuální demokracii. V tomto smyslu každý z nás přinese něco ze svých osobních inspirací a v následném tavícím kotli z toho vznikne HULDRE. Nemáme nějakou kombinaci inspirací, ale je to produkt našich jednotlivých nápadů.

Song Knoglevad a instrumentální Spillemand obsahují mnohem veselejší náladu než ostatní písně. Můžete nám o nich zase říct víc? Kromě toho, Spillemand je mi velmi povědomý.
Laura: Pocházím z Roskilde - města, které každoročně pořádá oslavu tradiční dánské lidové hudby (Spillemandsmusik), která trvá týden a po celém městě potkáte lidi hrající hudbu. Vyrůstat posloucháním 150 houslistů všech věkových kategorií hrajících TÉMĚŘ STEJNOU melodii v TÉMĚŘ STEJNÝ okamžik vytvořilo můj poměrně dost traumatizující vztah k Spillemandsmusik, takže Spillemand vznikl původně jako takový vtip, ale stala se z něj skvělá součást našich koncertů - a já ho nyní TÉMĚŘ miluji ;)
Bjarne: Jo, Spillemand byl pro Lauru jakousi terapií, haha. Knoglekvad je jednou z našich prvních skladeb a napsal se téměř sám během jediného dne ve zkušebně. Někdo přišel s riffem a od něj se rychle zformoval Knoglekvad během několika setkání.

Co bylo během tvoření Menneskebarn Intet pro vás na jedné straně nejjednodušší a na druhé nejsložitější. Ať už během psaní nebo nahrávání?
Laura: Myslím, že jednou z nejjednodušších částí bylo učinit rozhodnutí o natočení desky. Co bylo nejsložitější, je těžké říci, ale pravděpodobně najít ty správné úrovně jednotlivých hudebníků ve finálním mixu - všichni chtěli sebe slyšet trochu víc, takže jsme během této části procesu vedli dlouhé diskuze...
Lasse: Souhlasím s tím o nejtěžší části. Byl velmi těžký úkol získat tu správnou rovnováhu, abyste mohli slyšet oba detaily nástrojů a zároveň cítili tíhu rytmické sekce. Mimo to je to velmi těžká práce pro zvukaře, když hrajeme živě.
Bjarne: Souhlas. Psaní a nahrávací proces byly jednoduché. Skladby byly hotové a mohli jsme je hrát i během spánku, takže tohle šlo všechno docela v klidu. Uspokojit všechny během finálního mixu, to byl zcela jiný příběh.

A jak vzpomínáte na spolupráci s Lassem Lammertem ve studiu v Německu. Za co jste mu nejvíce vděční a je něco, za co mu naopak příliš neděkujete?
Laura: Práce s Lassem byla naprosto skvělá - je to velmi přátelský, zábavný a profesionální chlápek - a vlastně ani nemohu říct nějaké špatné věci o naší spolupráci.
Troels: Souhlasím s tím, že spolupracovat s Lassem byla skutečně radost.
Lasse (Olufson, nikoli Lammert, pozn. Kozel): Naprosto souhlasím. Vzpomněl jsem si na spoustu dobré disciplinované práce a guitartuningu. :-)
Bjarne: Jsem mu velmi vděčný za to, že mě seznámil s místním podnikem Döner Kebab. Mají tam velmi vynikající jídlo.

Jak známo, folk metal se zaměřuje především na Vikingy nebo Kelty. Vy jste šli jinou cestou. Lze tento směr očekávat i v budoucnu?
Troels: Ano, naše zaměření cílí více na starověký folklór a předkřesťanskou spiritualitu, a tak tomu bude patrně i nadále, protože chceme jít hlouběji než jsou povrchní představy o Vikinzích s rohy na přilbách, sedících ve Valhale a po celou dobu pojídajících vepřovou pečeni, pijících medovinu, krkajících, křičících a bojujících. Místo toho se snažíme porozumět tomu, jak naši předci mysleli a věřili, poznat jejich obavy a touhy a jejich způsob života, a tuto "starou moudrost" chceme v naší hudbě vyjádřit.
Nanna: Mnoho písní také popisuje spojení mezi člověkem a přírodou viděnou jak v historickém, tak moderním smyslu; je to zajímavé existenciální téma, které je v současné době stále živé.

Máte nějakou představu o pokračování svého debutu nebo máte jiné plány?
Laura: Právě teď jsme opět v procesu skládání a doufáme, že budeme moci nahrávat v zimě 2013/2014.

Mnohokrát děkuji za váš čas a odpovědi. Přeji hodně zdaru a těším se na další vaše kroky.
Laura: Rádo se stalo - děkuji za váš zájem.
Nanna: Bylo mi potěšením, díky za zájem a skvělé otázky.

Převzato se svolením serveru Heavy Metal Hell

Kozel             


www.huldre.dk

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.03.2013
Přečteno: 3057x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08931 sekund.