PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRATOVARIUS - Nemesis

Tak, a máme je tu opět. Kluci nám v Helsinkách „ukuchtili“ novou desku a přicházejí s ní na trh. Co o ní napsat? Upřímně, příliš mnoho se toho od doby vydání Elysia nezměnilo. Matias Kupiainen pevně převzal velitelské otěže a kapelu postupně přetvořil v trochu jinou, než byla ta, jíž jsme zbožňovali v minulé dekádě. Zatímco Timo Tolkki nám postupně odhaluje svou novou operu s hvězdnými hosty, Stratíky máme právě pod drobnohledem.

Vliv již zmíněného Matiase i jeho kořeny jsou zde ještě výraznější. Zjednodušeně řečeno – kapela výrazně zpomalila, svoji muziku lehce poslechově „zesložitila“, bohužel na úkor zpěvnosti, tak typické pro alba ze začátku milénia. Rádiových hitů typu „Hunting High And Low“ se zde již nedočkáme a nedělám si ani žádné iluze, že by tomu v budoucnu mělo být jinak.

Vydání této desky (bohužel – bohudík, ve stejnou dobu jako speedaři HELLOWEEN) posluchače polarizovalo do dvou skupin. Milovníci rychlosti a zpěvnosti adorují HELLS, obdivovatelé progresu zas STRATS. Díky tomuto faktu se v recenzi několika srovnáním vyhnout nemůžu. V rámci zachování objektivnosti jednoznačně nelze říci co je dobře, ve výsledku jsem ovšem, jakožto milovník jejich starší tvorby, poměrně rozčarován.

První uveřejněný singl "Unbreakable" dokázal posluchače poměrně dobře navnadit, o něco později uveřejněná skladba „Halcyon Days“ ještě více. V ní totiž můžeme zaslechnout typické Strato-prvky: Zpěvnosti až nad hlavu, krásně chytlavý refrén a uprostřed (namísto očekávaného kytarového sóla) věc prozatím kapelou nevyužitou a nečekanou – elektro pasáž, tak trošku v duchu Skrillexe. Dobře, proč ne, moderní a svěže znějící melodický metal, do kterého se jeho autoři nebojí dát pro zpestření i takovéto prvky. Až doteď se vše jeví v pořádku. Problém (krom dvou výjimek, o nich později) nastává prakticky u všech ostatních skladeb. Je zcela irelevantní, kdo je autorem té které (psaní materiálu se, krom nového bicmana, zhostila celá kapela, ovšem s rapidní Matiasovou převahou), ve výsledku prakticky jen slyšíme promarněný potenciál velmi slibně se rozvíjejících písní. Předminule nastíněno, minule započato a zde dokonáno!

První zmíněná výjimka je opus Lauriho Porry „Fantasy“, který se, přestože místy zavání normalizačním popem, poslouchá velmi příjemně a v rámci alba je nadprůměrný. Druhou je balada „If The Story Is Over“, která příjemně pohladí předchozím poslechem lehce rozbolavělé nitro. O zbytku skladeb (a to včetně všech bonusových) platí výše zmíněné – promarněné příležitosti. Jsem si samozřejmě vědom toho, že kapela to přesně takto chtěla udělat, jenže nejen mě (a konkrátně u této kapely) mrzí ani ne tak zpomalení, jako spíš ústup od půvabně hravé melodiky, která klukům v podstatě vybudovala jméno. Jen pro pořádek dodávám, že skladbu ve speedovém tempu na albu již nenajdeme žádnou.

Zvuk je krystalicky čistý a hebký jak dětská pr*del, stejně jak na minulých deskách. Všechny nástroje mají přesně vymezené svoje pozice v rámci zvukového spektra, mnohem lépe, než zahuhlaní HELLS. Kapela samozřejmě instrumentálně podává famózní výkon (což může ztěží někoho překvapit), Timo Kotipelto, jehož zpěv, na rozdíl od mnoha jiných zpěváků, poznáme od první noty, se už díkybohu necpe do šílených výšek, takže „ušitrhající“ místa zde nemáme, nebo aspoň ne v tomto kontextu.

Suma sumárum je obtížné album hodnotit jen jedním metrem. Milovníci progu si spokojeně mnou ruce (a přejme jim to), ti zbylí si album nejspíše neoblíbí a sáhnou po některém z Tolkkiho éry, nebo si pustí zkrátka někoho jiného. Název STRATOVARIUS se tak postupně stává modlou jiného druhu posluchačů, než tomu bylo v minulosti. Pro lidi, kteří nemusí mít půl alba speed a rozjuchanou veselou melodiku si myslím, že je tato deska dobrou volbou. Já k těmto nepatřím, proto je výsledná známka taková, jaká je.

Hermes             

Aniž bych chtěl jakkoli snižovat či polemizovat s Hermovým bodovým hodnocením (které při užití níže naznačené zúžené optiky svým způsobem i chápu), nedá mi to, vzhledem k tomu, že se s tím mým rozchází naprosto zásadním způsobem, přihodit svou trošku do Stratomlýnice. Dle mého jsou zásadní tato fakta – již od začátku tohoto milénia Stratovarius upřednostňují kudrlinkovější a relativně lehce složitější způsob vyjádření, Timo Tollki, který měl na rozjuchané hymny patent, už pět let není členem kapely a Timo Kotipelto už v krku nemá takový vysokánský tobogán, jako kdysi. Z toho pohledu je tedy asi zbytečné Stratovarius (byť jsem zastáncem teorie, že změnou jména by pohrobci nic nepokazili) pohlavkovat, že se nedrží mustru z let 1996 – 1997. S Hermem se vlastně i shodneme na pár věcech – hlavně že Lauriho „Fantasy“ je dokonalý magnet na uši, že jde o řemeslně naprosto precizní dílo a Koti, že se zbytečně necpe někam, kde by se uškrtil. Ovšem to zásadní máme každý úplně jinak - pokud jde o mně, já tam zpěvnost, melodiku a dávnou hymničnost slyším z poslední trojky alb (tedy beztolkkiovské) nejsilněji. Dokonce natolik, že „Nemeseu“ považuju za naprosto přirozený vývoj, odstartovaný kdysi v době „Elementů“ ještě mistrem Tolkkim. Kombinace té špetičky progrese (i když tenhle pojem bych s ohledem na strašně snadnou přístupnost desky snad ani nepoužíval, přece jen některá sóla bychom asi v minulosti u Stratos fakt slyšet nemohli, tady ta hravost schází a třeba potemnělé „One Must Fall“ taky postrádá dávný švih, nikoliv však atmosféru), kterou Stratovarius do svých desek pravidelně přisypávají, s lehoulinkou a mazlivou melodičností je dotažená do dokonalosti, a tak má tahle deska snad jediný škraloup – drhnoucí elektroniku v „Halcyon Days“. Ale i z téhle pasti Stratovarius díky své melodičnosti snadno vyklouznou. Za mě palec přímo k nebi.

Savapip 9/10




Stratovarius jsou moje srdcová kapela už od mých metalových začátků a moc fandím směru, kterým se na posledních deskách vydali. Už delší dobu (zhruba od „Infinity“) jim ale chybělo opravdu silné album, které by nadchlo od začátku do konce. A vida, s „Nemesis“ se mi tohle přání plní! To už jsem snad ani nečekala. Faktem je, že na téhle desce si užívám každou notu. Skladby jsou neskutečně chytlavé, plné nápadů a vzletných melodií, které pohladí uši. Ať už jde o „klasické straťárny“ jako „Abandon“, „Stand My Ground“ nebo „Nemesis“, nebo o věci ještě nápaditější. „Unbreakable“ je s prominutím hit jako prase! Takový už pánové nenapsali nějaký ten pátek a pořádně jim chyběl. „Halcyon Days“ přináší experimentální přístup a musím říct, že všechna ta elektronika a prvky dubstepu kapele sluší a působí jako živá voda. „Fantasy“ a „Dragons“ jsou možná trochu přeslazené (v angličtině pro podobné věci existuje úžasný výraz „cheesy), ale jejich veselost je tak nakažlivá a neumělá, že vám prostě musí zlepšit náladu. Osobně mě nejvíc dostávají temnější kousky - „Out of The Fog“ s koncertním refrénem, hutná „Castles in the Air“ a podmračená „One Must Fall“, ve které Kotimu moc sluší nízko položené vokály. Vůbec je moc dobře, že se tentokrát drží níž - jeho výkon působí přirozeně, nenásilně a mnohem sympatičtěji. No a jako třešnička na dortu tu je úžasná procítěná balada „If the Story is Over“. Ani jedna slabá skladba, ani jedno hluché místo, jedna melodie hezčí než druhá. Já nemám o čem přemýšlet, protože Stratovarius mě skoro až šokovali tím, jak moc dobrou desku připravili. Třikrát hurá!
Ray 9,5/10


Málokdy sáhnu po takto vysokém hodnocení. Stává se tak jen v případě, že se na albu nenajde jediný rušivý prvek, jediná skladba, která by se mi nelíbila. A přesně tak na mě působí album „Nemesis“. Je sice pravdou, že od původní tvorby, kterou nastartoval Tolkki, se kapela odklání na míle daleko, ale pro ty, jež zrovna klasický Tolkkiho speed ve velké oblibě nechovají, je to jen dobře. Naprosto rozumím všem těm zklamaným fanouškům, na druhou stranu „Nemesis“ může nalákat ty, kteří Stratovarius dříve příliš neholdovali. Kombinace silných melodií, refrénů a polarizace doprovázené konečně Kotipeltovým zpěvem posazeným do únosné výšky, kdy se zpěvák zbytečně netlačí někam, kam už dlouho nemůže. Album rozhodně doporučuji těm, kteří v metalu hledají něco nového, těm, kterým nevadí elektro prvky, ale zároveň milují silné refrény a decentní výškaře.
Veronika 10/10

Stratovarius

YouTube ukázka - Halcyon Days

Seznam skladeb:
01. Abandon
02. Unbreakable
03. Stand My Ground
04. Halcyon Days
05. Fantasy
06. Out Of The Fog
07. Castles In The Air
08. Dragons
09. One Must Fall
10. If The Story Is Over
11. Nemesis

Sestava:
Timo Kotipelto - zpěv
Matias Kupiaianen - kytara
Jens Johansson - klávesy
Lauri Porra - baskytara
Rolf Pilve - bicí

Hosté:
Jani Liimatainen – akustická kytara, vokály

Rok vydání: 2013
Čas: 57:40
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: Melodický speed metal

Diskografie:
1989 - Fright Night
1992 - Twilight Time
1994 - Dreamspace
1995 - Fourth Dimension
1996 - Episode
1997 - Visions
1998 - Destiny
2000 - Infinite
2003 - Elements, Part I
2003 - Elements, Part II
2005 - Stratovarius
2009 - Polaris
2011 - Elysium
2013 - Nemesis


Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 28.03.2013
Přečteno: 7325x




počet příspěvků: 57

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Final verdikt k...15. 09. 2015 15:08 Dustter
Že "tragická...14. 09. 2015 0:44 Dustter
Eternal je pro mě...13. 09. 2015 14:33 Hellhammer
Nejnovější deska...12. 09. 2015 21:44 ephippiger
O Eternalu mám...12. 09. 2015 15:32 Dustter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11552 sekund.