TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMARANTHE - The Nexus

Nedávno jsme na těchto stránkách mluvili o euforii spojené s poslechem hudby a já po zkušenosti s prvotinou švédsko-dánské partičky Amaranthe a vypuštění jejich nového singlu „The Nexus“ do světa trochu očekávala, že s poslechem nového alba se přesně tato euforie dostaví. Jenže spolu s euforií chodí ruku v ruce i jiná emoce, které se říká zklamání a přesně ta vystřídala onu euforii poté, co nová placka, taktéž nesoucí název „The Nexus“, dohrála do konce. Jenže… ! Stačilo si ale poslechnout novinku po druhé, po třetí… a najednou jsem zjistila, že ji poslouchám už dva dni v kuse a nejsem ji schopná vypnout a ona euforie ono zklamání rázem střídala.

Jakkoliv mě osobně velice zaujala moderní cesta, kterou se vydali Stratovarius, Amaranthe, kteří touhle cestou už od začátku kráčejí, to ale na novince trochu přepískli a k tomu, aby je zlí jazykové vystrnadili z kategorie metalové hudby, mají už jen titěrný krůček. Zároveň ale album uhání jako ještě nikdy a Amaranthe stavějí pevné základy pro úplně nový metalový žánr. Hodnocení alba „The Nexus“ pro mě tedy bylo neuvěřitelně tvrdým oříškem. Na jednu stranu pociťuji hluboké zklamání díky tomu, že kapela příliš nepokračuje ve vyjetých kolejích, ve stylu, který mě tolik bavil, zároveň ale představují něco, co jsem zatím ještě na metalové scéně neslyšela a ač si to přiznávám skoro nerada, baví mě to, a ne málo.

Ještě po vydání desky „Amaranthe“ se hlavní mozky kytarista Olof Mörck a clean vokalista Jake E Bergh v rozhovorech sveřepě stavěli proti tomu, že by Amaranthe mohli mít něco společeného s popem, ale tentokrát už nemají šanci tuhle diskotéku nijak „okecat“. „The Nexus“ je vlastně jedna velká polarizace, obsahuje mnohem více elektroniky než prvotina a navozuje dojem, že posloucháme spíše nějakého interpreta, co se pouští na house party, než moderně metalovou kapelu. Nebýt growlingu a čas od času vykukujících kytarových linek, těžko říct.

Zároveň je album méně průhledné, skladby neznějí na první poslech tak zapamatovatelně, ale přitom se často opakují spodní motivy z předešlé desky. Co hlavně a především chybí, jsou silné metalové melodie, která vystřídalo prosté: ta ta ta ta (téměř až v kadenci samopalu vzoru 24). Úvodní skladby „Afterlife“ a „Invincible“ zpočátku skoro splývají v jednu skladbu, za to výborný singl „The Nexus“ zní daleko víc jako původní tvorba kapely, stejně jako následující, poněkud ale méně zajímavá, „Theory Of Everything“ s naprosto nenápaditým kytarovým sólem. Silným momentem alba je skladba „Burn With Me“, kde vyniknou oba čisté hlasy v srdceryvném duetu. Ve skladbě „Mechanical Illusion“ nejvíce zaujme growl podbarvený až industriální elektronikou, zklame ale slabý nudný refrén. „Transhuman“ by mohla být slušnou skladbou, má silný základ, slušnou melodickou linku skoro jako vystřiženou z Avantasie, ale zbytečné množství vší té modernosti jí nesluší. Nejzajímavější skladby jsou překvapivě největší diskárny „Razorblade“ a „Electroheart“ a výborná pecka je středně tempá „Infinity“. Téměř s klidem bych mohla nezmínit akustické bonusy v podobě skladeb „Hunger“ z prvotiny a „Burn With Me“, které jsou vlastně lehce nadbytečné a album by se bez nich v klidu obešlo.

Elize má nádherný křišťálový hlas a ne nadarmo je o její práci v poslední době obrovský zájem, ale v kombinaci se vší tou elektronikou vytváří dojem, jako bychom poslouchali desku nějaké současné populární zpěvačky, do jejíhož alba někdo omylem přimixoval kytary. Na jednu stranu se nezdá, že by mohla novinka „The Nexus“ zaujmout nějakého metalistu, pokud tedy není benevolentní k ostatním žánrům, a stejně jako já si čas od času nepustí i trochu populární, či taneční muziky. Přidejte kytary ke Swedish House Mafia a máte Amaranthe… Na tu druhou se možná Amaranthe chtěli dotknout právě úplně jiné cílové skupiny a ukázat jim „kouzlo tvrdší muziky“. A to se pravděpodobně povedlo, neboť jakkoliv true metalisti nad touto kapelou ohrnují nos, fanoušci se jen rojí a „The Nexus“ obsazuje horní pozice žebříčků. Za mě tedy palec nahoru. Jen s ohledem na prvotinu „Amaranthe“ nemohu sáhnout po vyšším bodovém ohodnocení.

Veronika             

Přiznám se, že moderní metal v podání kapely Amaranthe se mi zpočátku vůbec nezamlouval. Jak šel ale čas, můj názor se pomalu, ale jistě měnil. Najednou jsem zjistil, že jejich odlišné pojetí není zase tak úplně špatné, a světe div se, ono se mi to začalo docela i líbit.

Podobný vývoj mě provází vlastně i s jejich druhou deskou „The Nexus“, která směle pokračuje v započatých cestách. Švédská formace zde nadále spojuje metal s žánry jako je disco, pop či techno, a to možná ještě s větším důrazem než na prvotině. Vždyť skladby jako „Electroheart“ či „Razorblade“ diskotékou přímo srší. Musím však uznat, že Amaranthe tato hitovost alespoň částečně vychází. Nepochybně je to díky ústřední pěvecké trojici, která strhává nemalou pozornost a nabízí plno přitažlivých kontrastů. K opakovanému poslechu se tak člověk nemusí nutit, což je víc než dobrá zpráva. Jak už ale psala Veronika, škoda, že některé skladby do sebe trochu splývají. Kdyby byl materiál trochu pestřejší a nenabízel nám pořád stejné postupy, nějaký ten bodík nahoru bych s velkou radostí přidal. Přesto si myslím, že se jedná o velmi silnou a originální desku, která si najde mnoho příznivců (a určitě i nekompromisních odpůrců). Kýčovité, ale neskutečně zábavné!

Mikka 7/10

www.amaranthe.se

YouTube ukázka – The Nexus

Seznam skladeb:
1. Afterlife
2. Invincible
3. The Nexus
4. Theory Of Everything
5. Stardust
6. Burn With Me
7. Mechanical Illusion
8. Razorblade
9. Future On Hold
10. Electroheart
11. Transhuman
12. Infinity

Sestava: Elize Ryd – zpěv
Olof Mörck- kytara, klávesy
Andy Solveström – growl
Jake E Berg – melodický zpěv
Johan Andreassen – basa
Morten Løwe Sørensen- bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 41:31
Země: Švédsko/Dánsko
Label: Spinefarm Records


Diskografie:
2011 – Amaranthe
2013 – The Nexus

Související články

Foto: archiv kapely, Ville Akseli Juurikkala


Vydáno: 30.03.2013
Přečteno: 5929x




počet příspěvků: 106

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Crust:Máš pravdu,...16. 10. 2014 19:44 Dustter
Jo, Ordinary...16. 10. 2014 15:55 Crust
to Crust:Pravda no, v...16. 10. 2014 14:41 Dustter
9/10Souhlas s...16. 10. 2014 11:12 Crust
Massive AddictiveNo neviem, jediná...15. 10. 2014 22:40 Soichiro Honda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0936 sekund.