PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Katja PIEKSÄMÄKI (TEARDOWN) - Náš bubeník má ve zvyku ztrácet na koncertech kalhoty

Minulý pátek vydaná deska kapely Teardown 'Inner Distortions' je v současné době jedním z nejlépe hodnocených debutů na finské metalové scéně. Kapela sama však nejsou žádní nováčci - Teardown spolu hrají už dvanáct let. Takže proč trvalo tak dlouho, než vydali své první album? Čím se liší od jiných kapel? A proč má jejich bubeník ve zvyku ztrácet na koncertech kalhoty? Ne, to byl vtip. To nikdo neví. Ani zpěvačka Katja, která nám ale odpověděla na všechno ostatní.

Kde berou Teardown inspiraci pro tak depresivní zvuk?
To je díky našemu původu. Těžko se to vysvětluje, ale má to něco společného s finskou mentalitou. Podle mě je smutná a melancholická hudba velmi krásná . A proč netvořit něco krásného? Ten smutek a emoce z nás vychází přirozeně.

Tvoje kapela vydala první album po dvanácti letech své existence, proč to trvalo tak dlouho?
Já myslím, že ten proces prostě čekal na to, až bude všechno ideální, všechny části do sebe zapadnou. Ted jsme měli motivaci, prostředky a odvahu se spolehout na svou práci. Tyhle věci jsou k nahrání dobrého alba nezbytné.

O čem album je?
Zjednodušeně řečeno je o lidské mysli a jejích pokřiveních, takže název 'Inner Distortions' smysl desky vystihuje dokonale. Na albu je devět skladeb a každá z nich má svůj příběh. Vezme posluchače na prohlídku lidské mysli.

Jak moc vypovídá album o tobě osobně?
Můžu vám říct, že hodně. Nakonec, já jsem vypravěč, když na to přijde. Musím rozumět tomu, o čem zpívám, aby moje interpretace fungovala. Ale možná ještě důležitější je nechat se unést atmosférou, kterou naše hudba a texty společně vytváří. Pro mě je zpívání všechno; je to způsob, jak uvolnit svoje vlastní pocity a nezbláznit se ze všeho! (směje se) Zatím dobrý!

Některé skladby na albu jste napsali před více než deseti lety, jak moc se změnily? Nebo zůstaly víceméně stejně? Jaké to je hrát teď jejich nové verze?
Starší písničky jsme trochu pozměnili, ale nijak dramaticky. Řekla bych, že jsme je tak nějak doladili a základ zůstal stejný. A je příjemné je hrát naživo, protože publikum je pozná a reaguje na ně. Ale díky tomu, že tam žádné zásadní změny nejsou, naživo na ně nijak zvlášť neupozorňujeme.

Máš na albu oblíbenou skladbu?
Já jsem spokojená se všemi, není pro mě jednoduché vybrat jednu nejoblíbenější. Jako kdybych měla vybrat jedno nejoblíbenější z devíti vlastních děti. (směje se) Ale kdyby mi někdo přiložil ke spánku bouchačku a přinutil mě jednu vybrat, asi by to byla skladba 'Everything Ends Here'. Ta funguje fantasticky jak na albu, tak naživo.

..a oblíbená skladba, co se týče hraní koncertů?
Další těžká otázka!! Nicméně vybrala bych písničku 'The Deserted'. Má rockový podtón a je ideální na headbanging, jak pro publikum, tak pro nás. (směje se)

Jak se rodí písnička Teardown?
Géniem za vším stojícím je u nás většinou kytarista Sami Ahmaoja. Vymyslí námět nebo riff, na jehož základě stavíme písničku. Každý z nás do ní něco přidá a výsledkem je pak písnička Teardown. Než pak jdeme do studia, snažíme se ji nahrát v několika různých verzích, abychom slyšeli, co funguje nejlíp. Některé skladby vyžadují měsíce přípravy, některé vyjdou hned.

Album jste produkovali sami, jaké to má výhody oproti tomu, kdyby za vámi stála nahrávací společnost?
Výhody jsou v tom, že o časovém rozvrhu celého projektu rozhodujeme sami, že sami rozhodneme, které písničky na něj umístíme, a jak bude znít. Rozhodujeme sami vlastně o všem. Ale je to samozřejmě i víc práce a vždycky je tam risk, že ztratíme nadhled. Proto jsme měli Aapeliho (Pozn.: Aapeli Kivimäki, též Soulfallen) jako uměleckého producenta. Deska též vyšla pod jeho labelem Grave New Music.

Podle čeho jste vybírali producenta alba, proč právě Aapeli?
Aapeli vycítí, jak zníme nejlíp. Můžete tomu říkat smysl pro styl. To bylo to hlavní. A samozřejmě není na závadu to, že jsme si výborně rozuměli během celého procesu nahrávání alba. Aapelimu patří velký dík.

A co další, kteří se podíleli na přípravě alba? Pracoval s vámi Mika Jussila, který spolupracoval s kapelami jako Nightwish, Children of Bodom, nebo Amorphis...
Mika Jussila si skvěle sedí s producentem studií Watercastle, Arttu Sarvannem. Právě v těchto studiích jsme natáčeli album a oba pánové jsou vynikající odborníci, takže proč vymýšlet jiné možnosti. I jim patří dík za vynikající výsledek!

Jaká máte ohledně alba očekávání?
Samozřejmě očekáváme, že si ho koupíte!! (směje se) Též doufáme, že se bude líbit fanouškům, kteří nás už sledují, a že snad najdeme i nové. Už jsme obdrželi spoustu pochvalných recenzí a těšíme se na to, jak se to bude vyvíjet.

A plány do budoucna?
Spousta koncertů a nový materiál už je na cestě. Nebude to trvat dlouho a začneme pracovat na druhém albu. Teď, co se motor rozběhl, plánujeme zařadit ještě větší rychlost! Rádi bychom hráli i mimo Finsko, protože evropské turné před pár lety mělo úspěch.

Čím se hudba Teardown liší od tvorby jiných kapel?
Máme dost osobitý zvuk, protože se nesnažíme být něčím jiným, než čím prostě jsme. Všichni členové kapely mají slovo v tvorbě hudby, takže nový materiál bude ještě rozmanitější. A myslím, že v naší tvorbě je taky slyšet důvěra v naši vizi a pocity.

Řekni nám nakonec něco zajímavého o ostatních členech Teardown..
Já nevím, jestli jsme zajímaví, spíš jsme divní! (směje se) Možná můžu zveřejnit jeden malý detail týkající se našeho bubeníka: má ve zvyku ztrácet na koncertech kalhoty! V každém případě, my jsme na koncertech velmi nebezpečná banda, takže pozor na nás!

Chceš něco dodat..?
Dvě věci: Kupte si naše album a přijďte na koncert!! Zatím!

Karolína             


Teardownband.com
facebook.com/Teardownband
YouTube ukázka - Glass Idol

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.04.2013
Přečteno: 3389x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09707 sekund.