PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RV-4 - Chladnokrevně

Soudě podle vyjádření některých mých pisálkovských kolegů jsem zas o tolik nepřišel, když jsem o existenci punkové kapely RV-4 neměl dosud žádné tušení. Má nevědomost se změnila až s aktuální, v pořadí již pátou deskou této benešovské formace, nazvanou „Chladnokrevně“. A rád se přiznávám, že – ačkoliv kapela nebude znamenat žádnou revoluci v tuzemském, potažmo světovém punku, to snad ale asi nikdo ani neočekává – jsem za tohle setkání rád. Přímočaré, nekompromisní, klasicky punkově halekačkové vypalovačky tria RV-4 se mi strašně snadno dostaly pod kůži.

Vše vlastně předznamenává již intro otvíráku „Odepsanej“. Praskání gramofonové desky dokonale navozuje atmosféru doby, ve které byl tento nosič ještě považován za běžný – byť zvukový kabát „Chladnokrevně“ zní dostatečně moderně a čistě – a občas při poslechu alba není problém vybavit si přesně ty dávné pocity, jaké ve mně vzbuzovala Snížená pracovní schopnost se svým prvním elpíčkem.

Svou náplní je „Chladnokrevně“ dobře zahraná dokonalá klasika – jedenáctka jednoduchých, divokých pecek (závěrečná „Baron“ je vypůjčená z dílny britských The Varukers), s nezbytnou chytlavostí, švihem, útočností v hudbě i v textech, při optimální délce jednotlivých songů, kdy kluci stihnou vychrlit to podstatné a hurá na další kus.

Ani textově RV-4 nevybočují ze zaběhlého rámce – politika, prachy, revolta proti systému, …, žádné složitosti, sem tam obratný rým a i když je občas zapotřebí trocha zvýšené pozornosti, aby bylo křiklounovi Jirkovi při jeho agresivním stylu zpěvořevu (zabývat se nějakou intonační čistotou je v tomhle případě celkem nesmysl, tady jde o emoce a přesvědčivost, a to je bez ztráty kytičky) rozumět jednotlivá slova, vyplatí se mít – i přes předpokládanou jednoduchost textů - nastražené uši.

Můj hlavní tip? Díky hostovské výpomoci Matěje Mareše (Afterpills Faktory /ATD) vokálně barevnější „O nic horší“ a chytlavě bezprostřední (a svým textem osobně mi hodně blízká) „Hrdinové bez jména“. Ovšem jde o skutečně subjektivní záležitost, „Chladnokrevně“ je vyrovnaná a soudržná deska, jejíž vrchol lze objevit v kterékoliv položce. Škoda jen absolutní informační strohosti pošetkového obalu – ale to bude asi další věc, kterou punkeři zjevně neřeší.

„Chladnokrevně“ rozhodně není chladnokrevná deska. Upřímná a dobře odvedená práce, která vás v případě, že máte rádi úderné melodické a nekomplikované songy, může důkladně rozehřát.

Savapip             


bandzone.cz/rv4

YouTube ukázka - Chladnokrevně

Seznam skladeb:
1. Odepsanej
2. To mě poser
3. Hrdinové bez jména
4. Chladnokrevně
5. O nic horší
6. Reklamní šot
7. Vinen
8. Robot
9. Síla peněz
10. Kdo se skrývá pod mundůrem
11. Baron

Sestava:
Jirka RV – zpěv, kytara
David - baskytara
Šlacha - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 30:11
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – V rytmu punku
2009 – Svou cestou
2012 - Chladnokrevně

Související recenze, reporty, rozhovory
Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.04.2013
Přečteno: 1896x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09341 sekund.