PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRASSITY - Genocide

Tři roky existující kapela (kterou uvedli do pohybu kytaristi Peter a Peter), toho na svém kontě logicky příliš mnoho nemá. Loni v červnu spatřilo světlo světa čtvrthodinová nahrávka s názvem "Genocide", obsahující čtyři skladby. K mým uším se dostala až letos a prostřednictvím tohoto článku se vám chci pokusit představit jak jmenované EP, tak hudební projev kapely GRASSITY, která již upustila od svého prvotního plánu - textově se věnovat botanice.

EP otevírá titulní "Genocide", která mě v prvním okamžiku trochu odrazovala trojnásobnou stopáží oproti ostatním skladbám – necelých 7 minut. Obavy pominuly hned poté, co song rychlostí větru (jehož sampl je i na začátku) proletěl hlavou. Nabroušené kytary a zvlášť rytmická, do jejíž melodie se opře Vomit hlubokým growlem plného vzteku a hnusu s textem o moderní genocidě, prováděné Spojenými státy na jiných státech pod pozlátkem demokracie. S třetí minutou pak přichází čas pro hrubě výbušný death metal oldschool střihu, kdy se basa s kytarami prořežou až hluboko pod kůži. Do toho rychlejší tempo rytmičáků Batchiho, který neblastuje na kopácích, ale mých ušních bubíncích. A zamyšlení na konec: „jak dlouho to bude trvat, než jejich metody demokracie dorazí až k nám“?

"Primitive" pokračuje na agresivní a kritické cestě, po které se vydala předchozí píseň. Ovšem s více osobním přístupem, který z riffů přímo čiší. Možná proto, že kapela hovoří o xenofobii, která je všudypřítomná. Líbí se mi i zpěvákův murmur, který přechází až do sebetrýznivých vyšších poloh. Sólo podané jedním z kytaristů už je jen příjemným přídavkem. "Inexcusable" je jedinou skladbou, se kterou mám menší problém. Samostatně sice funguje dobře a pořád je zde cítit silný vztek. Problém je v tom, že pokud sjedete nahrávku od začátku do konce, začnete v tomto songu pozorovat opakující se hudebnické fráze, které se objevily v předchozích písních. A je jedno, zda se jedná o riff, baskytaru, rytmus perkusí, nebo zpěvákův projev. Nakonec tu ale máme ještě "Yes We Can". Je to jeden z nejvyčítavějších a nejvzteklejších death metalových songů, zaměřený proti po moci toužící Americe, které jsem kdy slyšel. A nejen, že je protipolitická – a v případě USA jistě zaslouženě – ale je také jednou z nejlepších (ne-li nejlepší), co se týče instrumentální stránky, a to i včetně vokálů. Krom toho, musí naživo vyvolávat skutečné peklo, už jen kvůli stěžejní větě „motherfuckers, yes we can“.

GRASSITY jsou hodně mladou kapelou a přesto, že diskografie je téměř nulová, nelze pochybovat o instrumentální vyspělosti a talentu vytvářet brutální death metalové pecky. Pravda, že chyby se najdou. Menší potíž mám s Vomitem a jeho projevem. Sice se mi líbí barva hlasu i vokální styl, ale vadí mi místy průhledné pěvecké frázování a rozeznatelnost české (nebo spíš slovenské) angličtiny. Ale je to věc osobního vkusu, nikoli obecné pravidlo. GRASSITY nabízejí kruté riffy a kytarové figury, tlačené dopředu šikovným bubeníkem Batchim, který mění tempa podle potřeby textů, kterými Vomit hlubokým a nekompromisním murmurem píchá do vosího hnízda dnešního politického světa. Takže rada na závěr: Fuck USA, hail death metal!

Kozel             


bandzone.cz/grassity

Seznam skladeb:
1. Genocide
2. Primitive
3. Inexcusable
4. Yes We Can

Sestava:
Vomit – zpěv
Peter – kytara
Peter - kytara
Maflo – baskytara
Batchi – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 15:03
Země: Slovensko
Žánr: death metal

Diskografie:
2013 - Genocide

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2013
Přečteno: 2197x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09126 sekund.