PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KILLSWITCH ENGAGE - Disarm The Descent

Loňský rok byl pro Killswitch Engage zlomovým. Kapelu opustila po dlouholetém působení její hlavní tvář a dosavadní zpěvák Howard Jones, což vyvolalo u fanoušků doslova zděšení a pocity nejistoty ohledně budoucnosti této bandy. Poměrně brzy však dorazila potěšující zpráva. Na pozici zpěváka se místo Howarda navrací Jesse Leach. Bývalý frontman KSE, jež ji opustil po vydání druhého a přelomového alba „Alive or Just Breathing“, které v podstatě definovalo žánr. Osudem jest, že se tomu stalo v době, kdy deska oslavila desetileté výročí od svého vydání. Jesse brzy úspěšně naskočil rovnýma nohama do rozjetého vlaku jménem KSE, což ještě utvrdilo prohlášení o albu chystaném na jaro příštího roku. Tímto jsem lehce nastínil situaci, která stojí v pozadí vzniku nové desky „Disarm The Descent" a připravil živnou půdu pro dva fakty, s nimiž budou posluchači dozajista šermovat a srovnávat nový materiál.

Prvním faktem bude porovnání s „Alive or Just Breathing“. Ti, kteří očekávali, že se Killswitch Engage náhle ocitnou v roce 2002, se šeredně spletli a budou zklamaní. Ne proto, že „DTD“ není dobrou nahrávkou, ale protože hledají album, vytvořené kapelou, která již neexistuje. Nový materiál se vůči „AOJB“ odlišuje po stránce zvukové, stylové i produkční. Prostě už nezní tak syrově, jako když se tehdy pět lidí zavřelo ve studiu a jamovalo, dokud nebylo album na světě. Nová deska je mnohem více plánovaná, promyšlená a lépe zvládnutá, a to se týká i zapojení všech členů, ne jen Jesseho. Mé představy sice nahrávka plně neuspokojila, ale o tom až později.

Druhým faktem je srovnání obou zpěváků. V tomto bodě budeme hledat konsensus velmi obtížně. Howard je zvukově i stylově úplně jiný šálek čaje oproti nynějšímu Jessemu nebo tomu v dobách „AJOB“. Howard zažil s KSE mnoho skvělých momentů a jeho živá vystoupení byla jedním slovem famózní. Člověk ho měl možnost sledovat, jak předvádí na jevišti téměř vždy zdrcující výkon... tedy až do časů posledního alba z roku 2009. Bylo zřejmé, že něco není v pořádku. Jeho výkon na desce byl slabý a působil unaveně. Živá vystoupení taktéž začala ztrácet na síle a zábavě a započalo nevyhnutelné. Každopádně... oba zpěváci jsou úžasně talentovaní. Složení kapel se mění, lidé odcházejí jinam, vrací se... však to znáte.

První polovina „Disarm The Descent“ šlape rozhodně lépe než ta druhá. S první pěticí skladeb nemám problém, ale po ní začíná nahrávka mírně klopýtat a pravidelně se střídají silné písně s těmi slabšími. Ke konci už ztrácí dech songy „The Call“ nebo „Always“. Reputaci zachraňuje až závěrečná „Time Will Not Remain“. V hlavě vám mezitím určitě uvíznou „Beyond the Flames“, „You Don't Bleed For Me“ nebo „The New Aweking“, ale ani další skladby nejsou rozhodně k zahození.

Očekávání byla velká, ale výsledek není dokonalý. Návrat Jesseho Leache neteleportoval kapelu zpět v čase, což se dalo čekat, ale ani ji nikam dále neposouvá, a to je ten hlavní problém. K vašim uším se dostane v podstatě standardní „Killswitch“ materiál, který pokračuje v tradici poslední desky. Chápu, že v tomto nelehkém období nechtěli pánové sahat k radikálním změnám, ale měli se chopit příležitosti a obměna frontmana k tomu doslova vybízela. I shovívavost fanoušků by nyní byla větší. Nedá mi to, ale musím pohanit i produkci alba, která mne trochu zklamala. Nechci tím říct, že by byl Adam Dutkiewicz špatný producent, ba naopak, je jedním z nejlepších v žánru metalcoru. Kytarové riffy zní skvěle, rytmická část je však utopená a zní sterilně, což táhne album směrem dolů. Album je složeno z předvídatelných a opakujících se písňových struktur a lyricky v některých momentech také zrovna neperlí (viz pseudobalada „Always“). Dalším bodem je Jesseho vokál, ne že by zněl špatně, naopak dostává ze sebe to nejlepší, ale v produkci byl značně pozměněn. Howard Jones byl v mnoha ohledech daleko lepší zpěvák, a tento fakt je na „Disarm The Descent“ více než zřejmý. Nebojím se to přiznat, ačkoli jsem Jesseho fanoušek.

Přes to vše mohou být Killswitch Engage s „Disarm The Descent“ spokojeni. K životu přivedli lehce nadprůměrné a zábavné album s výbornými sóly a riffy, jež mírně zklamalo produkcí a texty. Jesse se na pozici zpěváka skvěle doplňuje s Adamem a předvádí výborný výkon, který ale těžko uspokojí skalní fandy Howarda Jonese. Za sebe mohu album doporučit k poslechu a věřím, že má dost potenciálu k tomu, aby se stalo dobrým odrazovým můstkem pro časy budoucí.

Kozel             


www.killswitchengage.com

Seznam skladeb:
1. The Hell in Me
2. Beyond the Flames
3. The New Aweking
4. In Due Time
5. A Tribute to the Fallen
6. The Turning Point
7. All That We Have
8. You Don't Bleed For Me
9. The Call
10. No End in Sight
11. Always
12. Time Will Not Remain

Sestava:
Jesse Leach – zpěv
Adam Dutkiewicz – kytara, dopr. vokál
Joel Stroetzel – kytara
Mike D'Antonio – baskytara
Justin Foley – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 40:40
Produkce: Adam Dutkiewicz
Label: Roadrunner Records
Země: USA
Žánr: Melodic Metalcore

Diskografie:
2000 - Killswitch Engage
2002 - Alive or Just Breathing
2004 - The End of Heartache
2006 - As Daylight Dies
2009 - Killswitch Engage
2013 - Disarm The Descent

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.05.2013
Přečteno: 3536x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě jsou...1. 08. 2013 10:07 Hellhammer
Myslím si, že...27. 05. 2013 16:34 Aldys
A ja som rád že...26. 05. 2013 13:56 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10184 sekund.