NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MESMERIZE - Paintropy

K italským Mesmerize jsem měl docela zvláštní vztah. V době, kdy vydali svoje první tři alba (z nichž jedno bylo mixem dvou épíček, z jedné poloviny tvořené převzatými skladbami), tedy na přelomu tohoto a minulého tisíciletí ve mně stále ještě doznívaly příznaky závislosti na pozitivním melodyspeedu. A Mesmerize, byť v téhle kategorii nemohli ani zdaleka útočit na trůn, se řadili mezi ty kapely, po kterých jsem rád sáhnul, bez toho, že bych očekával nějakou hudební extázi. Takový příjemný, oddechový, nenáročný a asi i dost utajený střed prvoligové tabulky.

Od téhle doby uplynulo víc jak deset let. Mesmerize v mezidobí stihli vydat album „Stainless“, které mě minulo a tak nemůžu říct, jestli ta změna u Mesmerize odstartovala už tehdy, nebo až nyní, po osmileté pauze. A řeknu vám upřímně, nevidět v bookletu červené na světlounce hnědém, že rozdíl v sestavě představuje pouze jedna změnu u (přibyvší) kytary a jinak je vše při starém, nevěřil bych tomu, že se jedná o jednu a tu samou kapelu. Změnilo se až na jediné takřka všechno – Mesmerize jsou syrovější a agresivnější (místy až thrashoví), rezignovali na zpěvnost a lehkost, převládá uštěkanost a urputnost, pryč je jejich lehoučký sound na úkor drsné hutnosti, křikloun Folco Orlandiini se už necpe nikam do výšek (které se těžko daly brát jako jeho přirozeně silná poloha) a přizpůsobil se celkově hrubšímu soundu. To, co zůstalo beze změn, to je fakt, že Mesmerize, ač metalovější, i v tomhle kabátě zůstanou spíš houževnatými dělníky než tahouny žánru.

Na „Paintropy“ se dají najít povedené songy. Ti, kteří mají rádi úderné, dynamické a důrazné vypalovačky nebudou mít s hledáním žádný zásadní problém. Ti, kteří si spíš lebedí u melodií, zajásají především u závěrečné „Promises“, což je výpůjčka od (světe, drž se) Cranberries. A vzhledem k tomu, že tenhle cover je pro mě na desce tím nejpřitažlivějším bodem, je jasné, že horní příčky mého osobního žebříku můžou Mesmerize jen těžko okupovat. Když už se vymaní z hutnosti a zemitosti, a vykouknou z nich chytlavá melodie, jako třeba v „Desperate Way Out“ sklouznou Orlandiniho hlasivky k jakémusi podivnému vibrování, silně evokujícímu Guse Gabbara, svého času v řadách krajanů White Skull.

Zklamání? Subjektivně z nostalgie (z alba „Paintropy“ mám podobný pocit, jako když grunge začal utlačovat glamové vlasáčky, kteří se pak začali přizpůsobovat agresivní vlně) ano, objektivně vlastně trochu taky, neboť na „Paintropy“ nepřirozená testosteronová síla vítězí nad myšlenkou. Mesmerize zůstali zhruba tam (no možná pokles o dvě tři příčky to je…),kde jsem je měl zařazené už před lety, pouze se přemístili na trochu jiné hřiště. Ačkoliv došlo na pořádnou destrukci dávných pořádků, zázrak se nekoná. Standard, který nepohorší, ale ani nenadchne.

Savapip             


www.mesmerize.it

YouTube ukázka - 2.0.3.6.

Seznam skladeb:
1. It Happened Tomorrow
2. 2.0.3.6.
3. A Desperate Way Out
4. Monkey in Sunday Best
5. Midnight Oil / Within Without
6. One Door Away
7. Paintropy
8. Shadows at the Edge of Perception
9. Mrs. Judas
10. You Know I Know
11. Masterplan
12. Promises

Sestava:
Folco Orlandini - zpěv
Piero Paravidino - kytara
Luca Belbruno - kytara
Andrea Tito - baskytara
Andrea Garavaglia - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 53:04
Produkce: Mesmerize
Studio: Octopussy Studios, Milán
Label: Punishment 18
Země: Itálie

Diskografie:
1998 – Tales Of Wonder
2002 – Vulture Paradise
2002 – Off The Beaten Path
2005 – Stainless
2013 - Paintropy

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.05.2013
Přečteno: 1541x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09683 sekund.