NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Slaves And Masters

Psal se rok 1989 a místo zpěváka u Deep Purple bylo volné. Kapela se rozhodla oslovit několik známých zpěváků a do nejužšího seznamu se vešel Doug Pinnick z King´s X, John Farnham z Little River Band, Brian Howe z Bad Company, Jimmy Barnes od australských rockerů Cold Chisel a hovořilo se i o Ronniem Jamesi Diovi. Chvíli to vypadalo, že Gillanovo místo obsadí Američan Terry Brock nebo Jimi Jamison ze Survivor. Jenže dny utíkaly a Blackmore, který se stal skoro neomezeným vládcem nad osudem kapely, své rozhodnutí stále odkládal. Pak se jako spása objevil poslední vokalista Rainbow Joe Lynn Turner. Lord, Paice a Glover touto variantou nebyli příliš nadšeni, ovšem Blackmore, který stále koketoval s možností obnovení Rainbow, si Turnera prosadil.

Turner byl spojen s poslední etapou Rainbow na začátku osmdesátých let, kdy se kapela poměrně ostře otočila od epického tvrdého hard rocku k americkému pojetí rockové hudby, značně načichlé AOR. V době, kdy přišla nabídka od Deep Purple, byl Turner spojen s Blackmoreovým fanatickým obdivovatelem, Švédem Yngwiem Malmsteenem. S tím se ale brzy rozloučil a v tu chvíli přišla nabídka od Blackmorea, kterou Turner ihned využil. "Proběhlo formální seznámení s Ianem Paicem, Jonem Lordem a Rogerem Gloverem. Ritchie mě hned vyzval, abych začal zpívat. Prostě začali hrát skladbu "Hey Joe" od Hendrixe. Okamžitě jsem se chopil mikrofonu. Nestihl jsem ani říct ahoj a hned jsme se pustili do dlouhého jamování," vzpomíná na své přijetí do řad kapely Turner. Deep Purple se pak pustili do práce na albu. Všechno šlo poměrně hladce.

Do skladatelského procesu opět takřka nezasahoval Lord, vše se odehrávalo zejména pod taktovkou dvojice Blackmore - Turner a podle toho deska, která dostala název "Slaves And Masters" a vyšla v říjnu 1990, zní. Už od první skladby "King Of Dreams" je jasné, že více než jako Deep Purple zní kapela jako Rainbow z posledního období. Klasický hard rock Deep Purple ustoupil do pozadí měkčí AOR hudbě. Místy dokonce Deep Purple zní jako Foreigner. Z nastoupeného trendu kapela neslevuje ani v dalších dvou věcech "The Cut Run Deep" a "Fire In The Basement", i když druhá jmenovaná je přece jen o něco ostřejším kouskem. Čtyřka "Truth Hurts" naopak příjemně překvapení Lordovými klávesami, které mohou evokovat dobu "Perfect Strangers". Ovšem "Breakfast In Bed" dokonale svou limonádovou náladou a ujetými klávesami patří k jasnému protipolu. Nepovedl se ani refrén, který je pro hard rock moc učesaný, ovšem pro mainstream moc jalový.

Blackmore byl už z dob své prapůvodní kapely Roundabout posedlý myšlenkou dobýt Ameriku. A přesně styl skladeb, jakou je balada "Love Conquers All", byl tím, který v roce 1990 v Americe letěl. Powerbalady, jejichž pramáti byla slavná "Home Sweet Home" od Mötley Crüe, tehdy bouraly žebříčky a Blackmore chtěl docítlit něčeho podobného. Jenže tentokrát šlápl trochu vedle. Jestliže "Soldier Of Fortune", "When A Blind Man Cries" nebo "Wasted Sunsets" patří k vrcholům tvorby Deep Purple, "Love Conquers All" tento model nezopakovalo, navíc její kvalitu sráží až nechutně vlezlé smyčce. "Fortuneteller" se zase pokouší navázat na staré časy, ale všechno jde jaksi ztuha. Přestože skladba je jednou z nejlepších na desce, jaksi tomu chybí patřičný feeling. "Too Much Is Not Enough", což je v podstatě Turnerova sólová práce, je opět skoro zaměnitelná s Foreigner a proto závěr desky zachraňuje vcelku slušná "Wicked Ways", kde perlí opět Lord a Blackmore vyšívá nejlepší sóla na desce.

"Slaves And Masters" má jednu obrovskou chybu. Vyšla pod hlavičkou Deep Purple. Turner rozhodně nebyl pro kapelu tím pravým zpěvákem, protože jeho hlas se hodí spíše k měkčím odrůdám rocku, než k živelným Deep Purple. Ani naživo kapela moc nefungovala. Některé koncerty dokonce musela zrušit pro mizivý prodej vstupenek. Kritici zase Turnerem prezentované klasické kousky v nejlepším případě přecházeli mlčením. Zpěvák cítil, že jeho pozice v kapele je více než nejistá. Pochopil to i jeho největší zastánce Blakcmore, který najednou přišel s tím, že se bude hledat nový zpěvák. To už vypadalo na riskování s dobrým jménem kapely. Vokalista, který by Deep Purple vrátil její lesk, byl totiž jen jeden. A o tom nechtěl Blackmore ani slyšet.

Jan Skala             


www.deeppurple.com

You Tube ukázka - King Of Dreams

Seznam skladeb:
1. King Of Dreams
2. The Cut Run Deep
3. Fire In The Basement
4. Truth Hurts
5. Breakfast In Bed
¨ 6. Love Conquers All
7. Fortuneteller
8. Too Much Is Not Enough
9. Wicked Ways

Sestava:
Joe Lynn Turner – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 46:51
Label: BMG
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.08.2013
Přečteno: 4402x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Samozřejmě že...17. 08. 2013 6:29 Kamil
Nuz, proste ma to...16. 08. 2013 9:39 Johny
Taky trochu...15. 08. 2013 18:59 ToPi
Podle mě naprosto...15. 08. 2013 13:38 Venca
Slusne album, no...15. 08. 2013 10:52 Johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11959 sekund.