NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - The Battle Rages On...

Jestli má kapela pokračovat dál, musí se vrátit Gillan. Takové bylo stanovisko Lorda, Paice a Glovera. Blackmore byl pochopitelně proti. Navíc se za Gillanův návrat postavila i vydavatelská firma, protože chtěla pětadvacet let Deep Purple oslavit ve velkém stylu. A s nejklasičtější sestavou. Blackmore ale chtěl pro kapelu získat zpěváka Mike DiMea z amerických Riot. DiMeo dokonce s Gloverem rozpracoval nějaké skladby pro album "The Battle Rages On...", ale najednou musel z kola ven. Pohlaváři na BMG si postavili hlavu, že prostě v kapele musí být znovu Gillan a basta. Blackmore tak dostal ultimátum, že musí Gillana vzít zpátky. Kytarista se tak podvolil většině, ovšem byl z toho značně rozčarovaný. Gillan tak znovu zastavil svou sólovou kariéru, stejně jeho poslední dvě alba "Naked Thunder" (1990) a "Toolbox (1991) nepřinesla kýžené ovoce a v roce 1992 byl zpět u Deep Purple.

Práce na desce šly hodně ztuha. Kapela se údajně ani jednou (pochopitelně kvůli vztahu Gillana s Blackmorem) nesešla ve studiu ani jednou pohromadě. Kytarista vždycky mizel, když se na scéně měl objevit zpěvák a naopak. Nemohl stále přenést přes srdce, že kapela na albu nepracuje s Turnerem nebo DiMeem a místo nich tam je jeho úhlavní nepřítel, který, jak Blackmore sám řekl, "je zpěvák, který nepodává dobré výkony." Přestože se firmě podařilo dát dohromady Deep Puprle v nejslavnějším složení, kapela byla s návratem Gillana v troskách. Jenže teď to bylo trochu jinak. Teď byli všichni proti Blackmoreovi. Dokonce i Lord, který si byl s Blackmorem vždycky nejbližší, se postavil na stranu Gillana.

Comebacková deska se nakonec na pulty dostala v červenci 1993 a nesla název "The Battle Rages On..." Fanoušci v té době byli nadšeni. Mohli své modly zase slyšet pěkně spolu, protože ruku na srdce, prazáklad Deep Purple byl vždycky ve spojení Gillanova specifického hlasu a Blackmoreovy novátorské kytary. Jenže s odstupem času se na desku "The Battle Rages On..." dá nahlížet jako na album plné problémů, které se nakonec odrazily ve výsledném dojmu. Titulní věc je ovšem klasika. Skladba má v sobě všechny atributy klasických Deep Purple. Nechybí Blackmoreova sóla, na kterých vždy hudba kapely stála. Je tu typický projev Iana Gillana, který se už nepouští do žádných závratných výšek, jako v případě alba "In Rock", ovšem na první poslech je rozpoznatelný. A je tu také pořádně slyšet Lord, jehož práce na této skladbě vybičovala ke svým starým výkonům. Začátek desky je tedy grandiózní. Pak se sice objeví ještě pár velkých chvil, ovšem už to není, co to bývalo...

"Lick It Up" je jen obyčejná rocková věcička, která proletí a vy ji prakticky ani nezaregistrujete. To taková "Anya", to je jiný kafe. Stejně jako titulní věc, má v sobě "Anya" všechny atributy klasických Deep Purple a nechybí jí ani zvláštně ponurá atmosféra, která z ní dělá následovníka "Knockin´ At Your Back Door". Blackmore ale pak trpěl pocitem, že Gillanův zpěv ji trochu zničil... "Talk About Love" je na tom stejně jako "Lick It Up", ovšem svižná "Time To Kill" zase trochu zvedá hlavu, přestože kvůli ní došlo k dalšímu z mnoha střetů mezi Blackmorem a Gillanem. Kytarista totiž tuhle věc nahrával už s Turnerem a požadoval, aby Gillan použil melodii a text od Turnera, což zpěvák pochopitelně odmítl. A už byl oheň na střeše. "Ramshackle Man" je bluesový kousek, který jako kdyby vypadl z "Who Do We Think We Are" a "A Twist In The Tale" zase připomene "Lost In Hollywood" od Rainbow. Závěr alba je takový neslaný, nemastný. Kapela se nesnaží vybičovat k velkým výkonům. I když taková "Solitaire" obsahuje slibný refrén, totálně skladbu položí sloky, kde Gillan navíc zpívá takovým divným způsobem.

"The Battle Rages On..." měla obrovský potenciál, který ovšem nedokázala využít. Kritici chválili její příklon k sedmdesátkovému soundu, ovšem ani jim neušlo, že přece jen něco nehraje tak, jak by mělo. Skladby jsou méně výrazné, z desky je cítit napětí, které mezi členy v té době panovalo. To se naplno projevilo na turné. Hned po jeho začátku začaly na veřejnost prosakovat zprávy o Blackmoreově odchodu. Přestože podle očitých svědků měli koncerty vysokou úroveň, všechno prasklo v Praze. Tam Blackmore oznámil oficiálně svůj úmysl odejít. Po koncertě v Helsinkách bylo po všem. S kapelou na další štace už odjel narychlo angažovaný Joe Satriani.

Jan Skala             


www.deeppurple.com

You Tube ukázka - King Of Dreams

Seznam skladeb:
1. The Battle Rages On...
2. Lick It Up
3. Anya
4. Talk About Love
5. Time To Kill
6. Ramshackle Man
7. A Twist In The Tale
8. Nasty Work Of Piece
9. Solitaire
10. One Man´s Meat

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 49:25
Label: BMG
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.08.2013
Přečteno: 4089x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ač jsem jsem...27. 08. 2013 8:44 Tomáš
Jsem rád, že si...23. 08. 2013 22:00 Kamil
Nejlepší věc od...22. 08. 2013 21:26 Jorns
Hodnocení......je...22. 08. 2013 15:43 Kolík
superfošna,...22. 08. 2013 15:07 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09754 sekund.