Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




U.D.O. - Steelhammer

„Je na čase vytvořit nový svět…“, tvrdí U.D.O. v jedné ze svých novinkových skladeb. Pokud chtěli Dirkschneiderovci tomuto tvrzení dostát, měli k tomu „příhodné“ podmínky. Po osmi letech se v základech otřásla sestava kapely. Jako by nestačilo, že ji ze zdravotních důvodů musel opustit dlouholetý pilíř Stefan Kaufmann (U.D.O. sice prohlašovali, že spolupráce se Stefanem nekončí, nicméně v bookletu alba „Steelhammer“ se tenhle matador, aktuálně zaneprázdněný budováním studia, objevuje už pouze mezi těmi, kterým je děkováno) tohoto překvapivě následoval i jeho kytarový parťák Igor Gianola. Tím se (statisticky vzato) autorsky kapela smrskla na polovinu a ztratila jedno ze svých zásadních poznávacích znamení. Ovšem nesmíme zapomínat na základní filozofii, kterou U.D.O. razí (byť s drobnými kosmetickými úpravami) už dlouhá léta – fanoušci ví, co na desce najdou, takže žádná revoluce by se konat neměla.

Udo Dirkschneider si (i nám) dodatečně ke svým jednašedesátinám nadělil parádní dárek. Na obalu desky kapela prohlašuje, že „Steelhammer“ znamená návrat ke kořenům. Tohle tvrzení může být trochu zavádějící, neboť kořeny kapely jsou po území heavy metalu důkladně roztahané, nicméně lze souhlasit s tím, že U.D.O. se vrací do období prvních tří alb a s nezbytným acceptovským ocasem – kluci sázejí na výrazné melodie, nebojí se sáhnout po náladotvorných klávesách, rádi využívají pochodové tempo, důraznou šlapavou rytmiku, výhružné sbory…, a nad tím vším ční typický Udův chrčák a velice, velice svěží kytary. Ačkoliv v současné době už U.D.O. disponují opět dvěma kytarami (druhým nováčkem se stal Kasperi Heikkinen), albovou záplavu řezavých riffů, čilých vyhrávek i barevných sól (excelentní práce!!!) má na svědomí precizní a šikovný kytarista ruského původu Andrej Smirnov. Těmito řádky je vlastně zodpovězena jedna ze zásadních otázek, které s fanoušci mohli klást – Stefan Kaufmann na desce musí chybět jen těm největším nostalgikům, troufnu si dokonce tvrdit, že s Andrejem přišel do řad U.D.O. i potřebný oživující impuls.

I na druhou otázku, totiž jak se Udo a Fitty Wienhold vyrovnají s absencí Stefana coby psavce písní, je odpověď víc než povzbuzující. U.D.O. nejenže naplní očekávání těch, kteří jsou léta zvyklí na tradiční mustr, ale odvážně juknou i do sfér, kam už dlouho (jestli vůbec někdy) nenakoukli. Pak vedle sebe mohou stát naprosto tradiční důrazné a zarputilé songy, jako je titulní otvírák „Steelhammer“ s lehce nervózní náladou, rozvážně potemnělá „A Cry Of A Nation“, neobjevná a přitom dokonale přesvědčivá, skandovatelně pochodová vyřvávací klasika „Metal Machine“ i hravě dramatická chytlavka „Basta Ya“, zpívaná ve španělštině, s výpomocí Víctora Garcíi Gonzálese ze španělských Warcry. O tom, jak silná je tahle deska, svědčí skutečnost, že čtyři zmíněné songy jsou také prvními čtyřmi položkami playlistu.

Udovci svojí potencí rozhodně nešetřili, takže na desce se nachází čtrnáct songů, v limitované edici ještě o jeden kousek víc (a vzhledem k tomu, že plíživě dramatickou bonusovku „Shadows Come Alive“ s excelentní spoluprací Udova ležérně řezavého vokálu s kousavým riffem a přirozenou gradací v melodicky chorálovém refrénu považuji za jeden z nejvydařenějších kousků desky, vřele doporučuji právě tuhle verzi). Je svým způsobem ohromující, že velmi vysokou laťku si „Steelhammer“ udrží po celou dobu. Jistě, dá se namítnou, že rychlovka „Death Ride“ je již x-krát provařené téma, že vytrvale hoblovaný motiv v „Timekeeper“ či „Take My Medicine“ se může časem zajídat, ale tohle jednak k U.D.O. neodmyslitelně patří, jednak ani tímhle způsobem kluci nenudí a v neposlední řadě, naředění těchto intenzivně ubušených nálad lehoučkou (až ozzácky“ zbarvenou) smyčco-piánovou baladou bez sentimentu „Heavy Rain“, uvolněným metalovým písničkářstvím v „Never Cross My Way“, či závěrečnou jazzově kabaretní dramatickou parádou (tohle jsou ty končiny, ve kterých bych U.D.O. rozhodně nečekal) „Book Of Faith“ svědčí o chuti, nadhledu, sebevědomí, vyzrálosti i čerstvém větru u U.D.O.

Rezultát je jednoduchý – výborná deska, velebící ty nejsilnější momenty historie kapely. Jako by čerství mlaďáci v kapele nakazili celé U.D.O. vitalitou a odvahou!

Savapip             


www.udo-online.com

YouTube ukázka - Metal Machine

Seznam skladeb:
1. Steelhammer
2. A Cry of a Nation
3. Metal Machine
4. Basta Ya
5. Heavy Rain
6. Devil's Bite
7. Death Ride
8. King of Mean
9. Timekeeper
10. Never Cross My Way
11. Take My Medicine
12. Shadows Come Alive
13. Stay True
14. When Love Becomes a Lie
15. Book of Faith

Sestava:
Udo Dirkschneider - zpěv
Andrej Smirnov - kytara
Fitty Wienhold- baskytara
Francesco Jovino – bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 1:05:55
Produkce: Udo Dirkschneider, Fitty Wienhold
Studio: Double-U-Studio, Ibiza, Impronte Sonore Studio Recording Novara (bicí)
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
1987 – Animal House
1989 – Mean Machine
1990 – Faceless World
1991 – Timebomb
1997 – Solid
1998 – No Limits
1999 – Holy
2002 – Man And Machine
2004 – Thunderball
2005 – Mission No. X
2007 – Mastercutor
2009 – Dominator
2011 – Rev-Raptor
2013 – Steelhammer

Související recenze, reporty, rozhovory
Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2013
Přečteno: 4794x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
:-DDDD Bože,...14. 06. 2013 21:44 Bubák
Pro bubákaJá bych ti toho...14. 06. 2013 18:47 lukáš
:-DDDD prohoha, to...14. 06. 2013 6:36 Bubák
Mám chuť prohodit...13. 06. 2013 11:26 Tass
Pro bubáka .To Bubák : Do 15...13. 06. 2013 11:13 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08929 sekund.