RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Metalfest 2013 - Bažina fest s dokonalými headlinery!!!

Déšť, zima, bahno, hnus... Těmito slovy se dá krátce a jasně shrnout letošní plzeňský Metalfest. Bohužel, proti Pragokoncertu se letos příroda postavila opravdu mocně. Marně přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy zažil festival s odpornějším počasím. O to větším překvapením pak bylo, že akci navštívilo odhadem stejně lidí, jako tomu bylo vloni. Ona totiž ani sestava kapel letos nebyla tak silná. I přes počasí a slabší line-up nakonec Metalfest ale několik zážitků přece jenom přinesl.

Tím prvním bylo páteční vystoupení norských rarachů SATYRICON. Vtípky, že si Norové přivezli ze severu chladné a deštivé počasí, musely jít stranou, protože na jejich set bylo naštěstí hezky. Můžeme děkovat alespoň za to... SATYRICON předvedli naprosto strhující koncert, který evidentně smetl všechny - jak fanoušky tvrdších stylů, tak i heavy metalisty, kterých bylo v areálu pochopitelně nejvíce. Ono se ani není čemu divit, muzika SATYRICON má grády a ačkoliv je osekaná až na samotnou dřeň, není jediné místo, kdy by mohla nudit. Překvapením pak je, že Satyr rozhodně není studený čumák, nýbrž festivalový showman. Přesto nečekejte přehnané a vtipné pózy. Vše bylo v mezích - plně profesionální, promyšlené... Jestli jste ještě žádný koncert SATYRICON neviděli, měli byste to napravit, jakmile to bude možné! Při „Mother North“ se vám rozklepou kolena a záda vám sežehne pořádný mráz! :-)

Myslel jsem si, že parádní SATYRICON nemůže nikdo překonat. To jsem se ale mýlil! Kdo si počkal na samotnou tečku festivalu, ten vyhrál. A všechna čest, vzhledem k počasí, k povodním, které sužovaly republiku, lidí vydrželo hodně. KING DIAMOND nenechal nic náhodě a playlist pojal jako jasné best of jeho kariéry. A to i s výlety do diskografie Mercyful Fate. Hned od začátku člověka naprosto odrovnala dokonalá zvuková stěna, kterou jsem na festivalu snad ještě nezažil. Vše čisté, přesto tvrdé jako řemen. Jednoduše řečeno - byl to nářez. Úchvatná byla i samotná scéna a vůbec provedení celého koncertu. Těžko hledat vrcholy tohoto vystoupení. Člověk od začátku do konce čuměl s otevřenou hubou, neexistovalo v tu chvíli nic jiného, než dánský démon, který sázel jedno eso za druhým. Největší odezvu měla samozřejmě „Sleepless Nights“! Dokonalost, dokonalost, dokonalost...

Výborných kapel bylo na festivalu samozřejmě více, i když je škoda, že člověku leccos uniklo. Pokud se tedy nechtěl úplně odrovnat a chtě nechtě byl alespoň část dne někde schovaný. Skvělé sety předvedli například U.D.O., KREYSON (až na ty kecy), MERCENARY, AIRBOURNE (frontman je neskutečné hovado), CRUCIFIED BARBARA či KATAKLYSM.

Hlavní devizou letošního Metalfestu byl zvuk. Vše bylo krásně čitelné, dynamické. Lepší ozvučení festivalu jsem nezažil. Snad jen sobotní večer mohl být krapet víc nahlas. Například při KATATONII se člověk přímo pod podiem mohl bavit, jako by se nechumelilo. Ale jinak palec nahoru. Zvuk se letos opravdu povedl na výbornou!

Celkově byla organizace na velmi vysoké úrovni, což ale na druhou stranu ani nepřekvapí. Když ale vezmeme v potaz počasí, myslím, že pořadatelé měli opravdu plné ruce práce. Příroda byla nemilosrdná...

A opět to počasí... Brečeli snad všichni - lidé, kteří spali ve stanech (městečko bylo nakonec evakuováno), lidé, kteří málem utopili svá auta, lidé, kteří mokli a mrzli, stánkaři, kteří nic nevydělali. Atmosféra byla velmi negativní, což je samozřejmě na takové akci špatně. Naštěstí je Lochotín nedaleko centra, takže se promrzlí fanoušci, kteří už pobyt v areálu nevydrželi, mohli jít schovat někam do kamenného restauračního zařízení či třeba na ubytovnu.

Ve finále jsou tedy dojmy z Metalfestu velmi rozpačité. Na jednu stranu jsme zažili strhující SATYRICON a KINGA DIAMONDA, na stranu druhou jsme se modlili, abychom to počasí vůbec přežili. Jenomže s tím už se musí počítat, když je akce pod širým nebem. Takže tady vlastně pláču nad špatným hrobem...

Venca Votruba             


FOTOGALERIE


foto:
Milan Říský


Vydáno: 18.06.2013
Přečteno: 3900x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Měl si vytáhnout...20. 06. 2013 9:30 Bubák
Pro bubáka.To Bubák: Četl...19. 06. 2013 21:18 lukáš
Ty nový věci...19. 06. 2013 19:41 Venca
Sakra Venco, jak si...19. 06. 2013 18:12 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09311 sekund.