PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MUERTI - ...asi to má takhle bejt

Tryzna za mrtvé na druhou? Kdepak, vzhledem k tomu, že hudba Muerti žádnou velkou složitostí neoplývá, můžeme zjednodušit i úvodní matematiku. Takže tryzna za mrtvé poprvé. Daleko dřív, než tyhle řádky byly dopsány, jablonečtí oi-punkeři to stihli definitivně zabalit. A dlouho předtím, než byly vydány, to stihli zase rozbalit (preventivně říkám „asi“). Tryzna za mrtvé podruhé? Ta by přišla pouze v případě, že by deska „…asi to takhle má bejt“ byla zralá na odstřel. K čemuž nedojde, i když nutno přiznat, že z poslední zásilky (pravda, hodně vydařené) vydavatelství Cecek Records patří do té slabší poloviny (a v ní k těm nejsilnějším kouskům).

Důvodem tohoto hodnocení je prostá skutečnost, že na jedné straně má Muertí energie a přímočarost potenciál nekompromisně vás zadupat do země, na straně druhé se tady vaří v chuťově nepříliš pestrém hrnci, a když už dojde na snahu vyklouznout ze stereotypu, dopadne to nemastně (i neslaně). Hudební výkony jsou stylově odpovídající – kluci nejsou žádní Malmstýni, Satriániové ani Terranové, ale šlape jim to naprosto spolehlivě, křikloun Divous řve patřičně přibroušeným hlasem a jeho kumpáni mu hodně chytlavě pomáhají v halekacích sborech. Tady je všechno asi tak nějak, jak by to mělo být a jak by člověk i čekal (jinak řečeno vydařený průměr).

Co by z něj kapelu mohlo vytáhnout, by byla špetka vtipu či neotřelé textové originality. A tady je to taky tak nějak napůl. Jako by kluci chtěli plnit normy, které snad jakási vyšší moc letos tuzemským punkerům naordinovala – je splněna povinná kapitola vlastní rekapitulace i kapitola lásky k pivu či chlastu obecně (prakticky tady jsou navrstveny téměř kompletně ty slabší a nenápadité kousky, zjevně určené k nekomplikované pařbě), dojde na mírný odpor vůči současnému stavu světa, na vztahy, na sem tam nějaký ten názor. Když se to pojme s nadhledem a sem tam i ta neotřelost zazní, jsou z toho hodně vydařené šlehy („Agent 077“, „Vrásky a lásky“, „Asi to má takhle bejt“), když se to pojme maximálně neortodoxně („Semtexový blues“) a kapela zvolní, připraví se Muerti o svojí nejúčinnější zbraň, i když teatrálně ležérnímu vokálu Divouse jisté charisma upřít nelze.

Muerti určitě nemají potřebu oslňovat kdovíjak propracovanou lyrikou, tady jde o to přesně v duchu nekompromisně přímého oi-punku útočit – bum bum prásk. A to se Muerti daří. Tedy, podařilo. Na čistý, nekomplikovaný a zábavný, ale rychle ohratelný průměr.

Savapip             


bandzone.cz/muerti

YouTube ukázka - Vrásky a lásky

Seznam skladeb:
1. Agent 077
2. Asi to má takhle bejt
3. Máš chuť
4. Jdeme dál
5. Proč?
6. Dneska večer
7. Vítězství a prohry
8. Na řetězu
9. Navoněnej
10. Semtexový blues
11. Vrásky a lásky

Sestava:
Divous - zpěv
Havranpírko - kytara
Kopčem - baskytara
Veverčák - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 35:03
Label: Cecek Records
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 - Jekyll a Hyde
2010 - Konec hodnýho chlapce
2012 - ...asi to má takhle bejt

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2013
Přečteno: 1659x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09446 sekund.