PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXCELSIS - Vo Chrieger u Drache

Švýcaři Excelsis začínali jako taková svérázná víceméně power metalová kapela. Postupem času, snad pod vlivem úspěchu kámošů Eluveitie, vytáhl Münggu Beyeler ze skříně nějaký ten lidový inštrument a Excelsis se začali přibližovat hranici mezi power a folk metalem. V pětileté pauze, která dělí aktuální novinku a předchozí desku, se zřejmě Münggu dostal až na dno skříně, vytáhl všechno lidové, co tam našel (něco půjčil i svým kolegům), a díky tomu „Vo Chrieger u Drache“ zní hodně folkově.

Ovšem nebyli by to Excelsis, aby se připravili o svá základní poznávací znamení. Tím nejzásadnějším je humpolácky neohebný svébytný Münggův vokál. Jako kdybyste nechali Chrise Boltendahla ochrapět, přejeli mu hlasivky rašplí a svěřili mu dabing těch šesti huňáčů, co kámošili s Cibulkou. Připočtěte k tomu jeho velice zajímavě zabarvený hlas, když se pokusí vytáhnout o kus výš ze svého chrčení a máte dokonalý obraz jednoho z nezaměnitelných metalových křiklounů. Stejně tak k Excelsis neodmyslitelně patří syrově zemitá melodika, hutné sbory a v neposlední řadě pár textů v úžasně drnčivé švýcarské němčině.

Na "Vo Chrieger U Drache" (vyprávění o válečnících a dracích) je třeba zmínit i výrazné zastoupení flétny a jiných píšťalek, dud, harmoniky (dostala hodně prostoru) i dalších lidových hejblátek, bojovnou majestátnost (to je ta nálada, se kterou se vydatně oháněli třeba Turisas na své první desce), občas bezprostřední olihovanou skotačivost (na pijácké odrhovačky ve stylu Korpikklaani nedojde, ale aktuálně se jim Excelsis přiblížili zdaleka nejvíc) a nechybí ani podobně natlakovaná atmosféra jako (když už jsme zmínili jejich zpěváka) u Grave Digger v dobách skotských válek.

Jedinou (zato poměrně významnou) trhlinou desky je fakt, že Excelsis (ale tomu se prakticky dokázali vyhnout snad jen na svém nejvýraznějším zářezu „Kurt Of Koppigen“) se postupně vyčerpávají a stereotypní, čemuž se není co divit, protože výrazové prostředky kapely jsou přece jen určitým způsobem omezené. O to víc si pak můžete užít alespoň částečně vyčnívající kousky – poeticky hrdinskou melancholickou „Chrieger“ s neskutečně utahaným (slušelo by se napsat uuutaaahaaanýýým) tempem, uskákaně uspěchanou pozitivní řezačku s velice chytlavým motivem a hrdinským patosem ozdobenou výpravu směřující do zvrhlého chaosu v „Uechtland“, rozvážně monstrózní halekačku s „uchrochtaným“ nápěvem „Dragonhole“, či zpěvnou „Wissi Bärge“ (jako by si kluci půjčili zpěvnost Týr, přepracovali ji k obrazu svému a místo Týří elegance jí prohnali skrz svojí humpoláckost).

Excelsis mě baví. Jsou o chlup jiní, než v minulosti, ale zábava je s nimi pořád. Válečníci odkojení především finskými folko-bojo sebrankami a germánským power metalem, neváhejte. Excelsis tenhle koktejl namíchali svérázně a dobře, jejich uhulákaná epika stojí za to. Kdyby párkrát ustříhli některé přebytečné cancoury, mohla být jejich novinka ještě svižnější a záživnější.

Savapip             


www.excelsis.ch

YouTube ukázka - The Fall of the One

Seznam skladeb:
1. Prologue (of Sintram & Bertram)
2. Brothers of War
3. Druids
4. Heathen Princess
5. The Fear
6. Uechtland
7. Chrieger
8. Dragonhole
9. The Avenger
10. The Fall of the One
11. The Chapel
12. Wissi Bärge
13. Epilogue

Sestava:
Münggu Beyeler – zpěv, kytary, dudy, foukací harmonika, píšťalky
Rölu – kytara, flétna
Mäk – baskytara, harmonica
Ädu – klávesy, flétny
Küsu Herrmann - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 1:01:36
Label: Non Stop Music Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
1997 – Anduin The River
1998 – Kurt Of Koppigen
2002 – Tales Of Tell
2004 – The Legacy Of Sempach
2008 – The Standing Stone
2013 – Vo Chrieger u Drache

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2013
Přečteno: 1796x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09942 sekund.