PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Milan FLECK (BAD VICTIM) - Muzika má vyvolávat emoce!

Velkomeziříčská parta Bad Victim se v posledním kole Metalparády umístila sice na druhém místě, ale pokud sledujete Metalforever, tak víte, že Ancient Desire se ve prospěch druhého vzdali postupového místa. Proto si v tuto chvíli můžete přečíst rozhovor se zpěvákem zmíněných kluků z Vysočiny. Položil jsem mu otázky týkající se současného stavu kapely, nejbližších plánů, byl jsem zvědavý také na jeho názory o moderním metalu i scéně obecně. Přeji příjemné počtení.

Když kapela začínala, používali všichni masky. Nyní ve speciálním outfitu vystupuješ pouze ty. Má tvoje postava nějaký zvláštní význam, jméno či jiné pozadí?
V době zrodu BAD VICTIM jsme používali kombinézy a masky de facto všichni. Ta inspirace SLIPKNOT byla zřejmá a nikdo to nikdy nepopíral. Na rozporuplné reakce jsme byli připraveni…a ty se také dostavily. Od podpory až po podpásové nadávky po internetu - škála všeho. Ale jako start pro novou a neznámou kapelu to vidím určitě pozitivně. I záporná reakce je totiž lepší, než žádná. Muzika má vyvolávat emoce! Pokud vás fanoušek „odzíve“, je to pro vás to nejhorší. Ta nejhorší reakce, která může kapelu potkat. Při dnešním přetlaku na všech frontách je žádoucí, aby skupina měla nějaký „ksicht“. Přes masky BAD VICTIM prošli i obdobím kdy byli všichni „v civilu“, a i na toto téma probíhalo mnoho diskuzí, hovorů a proseb. Nakonec padlo rozhodnutí na variantu (alespoň u mikrofonu) se k nějakému zevnějšímu vyjádření vrátit. A podle mě je to určitě dobrý směr. Jelikož se BAD VICTIM věnují v textech vždy temným tématům lidského života, tak má postava vyobrazuje pokřivenou tvář dnešní doby. Faleš a pokrytectví osob, které potkáváš každý den.

I přes prakticky jasné znění textů, jaká je filozofie Bad Victim na stage i mimo ni?
Co se týče pódiové show, snažíme se dospět do bodu, kdy to vystoupení v návštěvníkovi něco zanechá…v jakékoliv podobě. BAD VICTIM se pokoušejí, aby to představení bylo ucelené a korespondovalo s textovou složkou kapely. Mimo stage jsme jen normální kluci, co se rádi zasmějí a pobaví se. Koncert je důležitý na prknech, jak slezeme, tak není dobré to nějak zásadně prožívat. Stále je to „jen“ hudba. Určitě nejsme z kapel, které tu image drsňáků dodržují vždy a všude.Tyhle věci se snažíme striktně oddělovat.

Po poměrně dlouhé době od placky "Střepina" (2007) konečně točíte svou třetí desku. Navíc ve studiu Shaark, které patří členům stejnojmenné veličiny tuzemského undergroundu. Jak se vám s nimi spolupracuje a jak vnímáte samotnou kapelu Shaark?
Dneska jsme už určitě v druhé polovině nahrávacího procesu. Tvorba toho alba probíhá (myslím) naprosto standardním tempem a věřím, že to tak bude i pokračovat. Je připravena kostra pro cca 8-9 válů + nějaké starší znovu nahrané skladby - tedy v novém kabátu. Tuším, že na placce bude 12 skladeb. Co se týče kapelky SHAARK…ti patří k průkopníkům thrashingu v týhle republice. Dnes jsou i vazby na ikonické MASTER každému deathmetalistovi všeobecně známé. Důležité je také podotknout, že nejen jméno SHAARK, ale i aktivity, kdy ti kluci pořádali zahraniční kapely a jeden z prvních festů, jsou nezanedbatelným a jedním ze základních kamenů místní tvrdě-metalové scény. Mnohým prostě a jednoduše ti borci ukázali cestu.

Nová deska bude nově ve čtyřčlenné sestavě. V čem se to podle tebe na nahrávce nejvíce odrazí – změna celého konceptu, zvuku či jen v detailech?
Odchodem kapelníka Plotě se tvář BAD VICTIM adekvátně a logicky změnila. S ním odešlo i nespočet „ornamentních“ vyhrávek a vycizelérovaný styl. Zase na druhou stranu ta kapela získala na přímočarosti a zdrsněla. Mně, jako člověku odkojeném na deathmetalu, to přijde přirozené. Takže o detaily se určitě nejedná. Ty songy, co byly napsané dříve, jsou upravené pro potřeby živého vystupování s jednou kytarou a dotklo se to také aranží jednotlivých válů a možností stávajících členů. Celkově se BAD VICTIM posunuli zase trošičku jinam. Dnes vyznívají prostě tvrději. Za aktuální čtyřčlennou sestavou si však stojíme a druhého kytaristu už ani nehledáme.

V jakém stádiu je album momentálně a máte už konkrétní datum vydání?
Částečně už jsem odpověděl, ale konkrétní datum ze mě nedostaneš. Tím bych se nerad oháněl, protože to kapelu potom tlačí ke zdi. Celkem často se potom stává, že banda na křtu CD buď ještě vůbec nemá, nebo se pozdržel tisk bookletů atd atd. Těch problémů se může objevit mnoho. Z toho důvodu budou věci spojené s vydáním alba následovat a budou avizované až každý jednotlivý člen řekne ano a placka bude venku. Čekalo se cca 6 let…na měsíci už nesejde. Ale bylo by rozumné proces ukončit někdy v průběhu podzimu, protože vyjednávání na případná hraní v roce 2014 jsou termínově neúprosná. Každopádně důležitý pro konečnou podobu CD bude závěrečný mix ze Shaarku. To bude boj.

Když si nakousl, byť obecně, křty desek. Chystáte s novou fošnou vlastní akci? Pokud ano, je nějaká vize místa a hostů?
Co se týče křestu…tyhle věci budeme řešit opravdu až bude CD venku. Potom uvidíme, zda křest vůbec ano nebo ne. Eventuálně jací hosté a kde. Dnes to na stole jako otázka však určitě není.

Co dalšího bys prozradil o chystané nahrávce?
Velkých překvapení se příznivci ohledně nového alba asi nedočkají. Myslím, že lidé dostanou přesně to, co od kapely stylu BAD VICTIM očekávají. Nekompromisní death-blackovou nahrávku bez příkras. Dostanou to, na co jsou svým způsobem zvyklí. Na výsledný sound nosiče jsem také moc zvědavý a těším se.

Tradičně kapela vystupuje na FajtFestu, kam ne zcela zapadá žánrově (jinak dík, že jsem si zase málem zlomil záda). Řekl bys něco bližšího o akci i letošním ročníku?
FAJTFEST je v jádru žánrově jinde než jsou BAD VICTIM - o tom žádná, ale pro nás je to vždy výzva! Jasně, je mnohem snadnější oslovit publikum na (pro nás) nějakém deathmetalovém festíku, ale tady zase bojujeme o každého jednoho nového příznivce a naše pozice na FAJTFESTu je diametrálně odlišná od kapel, co stylově vesměs zapadají (a pro ty se FAJTFEST organizuje v první řadě). Je to však fesťák, který jde raketově nahoru a každá kapela musí být za šanci a příležitost se prezentovat vděčná. Do karet pořadatelům FAJTFESTu zas tak nevidím, ale změny ve vztahu ohledně pronajímatele areálu na kopci a pořadatelů jsou asi nevyhnutelné a nezbytné. Ti kluci z FAJTFEST crew se o to ¾ roku starají (a to není legrace)…a skrz úspěšný fest (cca 500 fans) vydělává jen někdo jiný. A to je k…a špatně!!! Dokud nebudou zisky (prodělky) poměrné pro oba zainteresované subjekty, nemůže to do budoucna fungovat. Padají i názory, že se FAJTFEST bude stěhovat. Uvidíme a necháme se překvapit. I když migrace festů za lepšími podmínkami je dnes věc zcela běžná.

Jak se ty osobně díváš se svým sklonem k extrémnějším formám metalu na moderní corové sestavy typu Bring Me The Horizon či české Sunset Trail?
Co se týče Bringů, viděl jsem je 2x (na festivalu i klubovku) a je to prostě a jasně kapelka pro mladý. Atmosféra koncertů byla výborná, i když Oliver měl na obou štacích, kterých jsem se účastnil, se svým screamingem (minimálně v druhé polovině setů) slyšitelné problémy. Teď je to prý už lepší. Jinak mám alba BRING ME THE HORIZON celkem rád, ale preferuji starší „méně klávesovou“ tvorbu. Ve svém stylu má ta sebranka co nabídnout. SUNSET TRAIL potkáváme pravidelně minimálně na FAJTFESTu. Pohodoví kluci, žádní potížisti. Dělají svůj styl rádi a jsou jasně vyprofilovaní (což mně je bližší než kočko-psy za každou cenu). Teď do jejich teritoriálních vod FAJTFESTu celkem razantně vpluli žraloci SHADOW AREA…tak uvidíme. SUNSETi jsou kámoši. A já už dávno nejsem ortodoxář, takže u mě fakt už platí jen, že dobrá kapela je prostě dobrá. Co hraje? Death, black, neo, grind, rock, thrash? …TO JE JEDNO!!!

Na bilanci nad letošním rokem je možná ještě brzy, ale dokázal bys říct, co pro tebe bylo z pohledu muzikanta i fanouška top událostí 2013 (koncert, festival, album apod.) a proč?
Co se týče bezprostředně BAD VICTIM, tak je to zlepšení chodu a klimatu v kapele. Pročistil se vzduch. Se stávajícím stavem panuje spokojenost. A taky jednoznačně a neoddiskutovatelně zvýšená aktivita. Nové songy, kvalitní koncíky, nějaký letní fest, nové CD. A to je oproti stagnaci z minulých let vítaná změna. Pro BAD VICTIM bylo určitě potěšením se účastnit BARROCKO festu, tradičního KRHANICE open airu a samo-sebou FAJTFEST! Z top akcí je to těžší, bylo toho nad hlavu jako každé léto. Byl jsem na WITH FULL FORCE, OBSCENE EXTREME a BRUTALU. Na tyhle 3 šílenosti jezdím pravidelně už x posledních let. Výborných vystoupení bylo jako blech. Co si vzpomenu KORN s Headem, HELLYEAH, vidět ještě SLAYER, reunion COAL CHAMBER, NAPALM DEATH (letos skvělá forma!), GRAVE, CLAWFINGER (ti už se stihli rozpadnout), HATEBREED, BEHEMOTH, WHITECHAPEL, CARCASS (pro mě top!)..atd,atd…

Bylo i něco, z čeho až takovou radost nemáš?
Co mrzí? Stále ten opakující se příběh. Lidská nenaplněná ega, malost, vytváření konkurenčního prostředí tam, kde vlastně ani není. Takový kafemlýnek, co ale mele dosti urputně. U kapel boj o „něco“, která je větší? Menší? Důležitá? Komerční? V tom už se může těžko někdo opravdu orientovat. Malicherný svět.

Kdyby ses měl zamyslet, co je v současnosti špatně na metalové scéně, nebo konkrétně tuzemské, co by to bylo a dá se s tím něco dělat?
Bohužel se z toho stal byznys jako každý jiný. Festivalů je u nás hodně, ale jen pro úzký okruh (plácnu) třiceti kapel..a ty přejíždějí z jedné letní víkendové štace na druhou. Pokud jste neznámá, začínající nebo okrajový žánr hrající partička (a nepořádáte akce na výměnu) moc šancí nemáte. Cesta je asi jen jediná…více takových „šílenců“ jako kluci, co dělají třeba tady meziříčský FAJTFEST. Zabandzonujou si a co se jim líbí, to pozvou. Takových, co jsou ochotni dát možnost neprovařeným jménům, ale dnes moc není. Jsou to spíše jedinci v davu. Hudebních odborníků jsou tuny, ale když mají podpořit akci (ve které nemají prsty) stovkou a nemají volňásek, nikdo je nikde neuvidí. To nemají čas.

Zpět ke kapele. Co dělají členové mimo pódium ve svém volném čase?
Tak toho volna moc není. Už jsme starší kořínci. Ale co vím, tak Martin (bicí) v poslední době hodně maká kolem baráku, co si postavil. Eda (kytara) je tenisový nadšenec - podotýkám aktivní! Laca (basa) momentálně žije v Praze, a tam je těch možností nesrovnatelně více než kdekoliv jinde v Česku. A já občas něco plácnu na naše stránky a book. Když je forma, tak kromě kapely občas snad nějaký obraz nebo kresba. To je relax a uvolnění.

Jaké plány (nebo i sny) má kapela do budoucna?
Jelikož už nám není dvacet, tak sny bych to nenazýval. V současné době vydat to nové CD a být s ním spokojený. Odehrát dobré koncerty, popřípadě si příští prázdniny zahrát na nějakém dobrém festivalu. To by bylo prima.

Kde vás teď mohou lidé vidět a čím bys je nalákal?
Nejbližší akce je 14. 9. 2013 v třebíčském klubu Peklo za podpory protřelých PRIMARY RESISTANCE a spřízněných JIZZ. Pokud dojdou lidičky, tak to bude slušná jízda. Show BAD VICTIM bude v tradičním duchu…pro mě (na tu hodinu) jiný svět, temnota, očistec…

Jizz se světu poprvé ukázali na letošním FajtFestu - pro mě příjemným překvapením. Třebíčská štace bude (s Fajtfestem) vaše třetí společná akce. Rozhodli jste se začínajícím klukům na prvních krocích pomoci nebo má jejich výběr jiný důvod?
Začali povedeně. Jiný důvod než podporu začínající kapely v tom nevidím. Prostě jen ty borce známe a také víme, jak je těžké dnes kapelu nastartovat a koncerty jsou minimálně ze začátku nutností k posunu dál.

Nějaké sdělení lidskému pokolení na závěr?
Nestavějte prachy nade vše!

Kozel             


bandzone.cz/badvictim

FB Bad Victim

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2013
Přečteno: 2985x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10155 sekund.