PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ronnie KÖNIG (SIGNUM REGIS, VINDEX, TRIGGER) - Demokracia ako voľa väčšiny je skôr krízové riešenie ako nejaký bežný štýl práce

Slovenští Signum Regis, které považuji za jednu z nejsilnějších kapel našich východních sousedů, aktuálně přicházejí se svým třetím albem “Exodus”, na kterém představí celou plejádu metalových zpěváků. O novém albu, o tom, zda se Signum Regis konečně objeví na pódiích, o demokracii nejen v kapele, ale i ve společnosti (tohle téma se nabízelo i proto, že rozhovor vznikal právě v době nedávných voleb v ČR) se rozpovídal basák Ronnie König.

Když mrknu na letopočet doby vzniku Signum Regis, vychází mi z toho doba, kdy mohlo dojít k problémům a následnému pozastavení činnosti Vindex. Pokud je tahle moje domněnka správná, byl vznik kapely reakcí na řekněme určité prázdno po Vindex, nebo šlo o snahu pohnout se hudebně jiným směrem bez toho, abyste byli spojováni se svojí dosavadní minulostí ve Vindex?
Oboje je pravda. Vindex momentálne prestávkuje a nemáme žiadny konkrétny plán do budúcnosti. Signum Regis je momentálne kapela, ktorej sa naplno venujeme a baví nás to ako hudobne, tak aj z hľadiska fungovania. Tým samozrejme nechcem vylúčiť možnosť ďalších aktivít Vindexu, ale momentálne tomu doba nepraje.

Předpokládám, že většina posluchačů má prvotní informaci o existenci kapely Signum Regis spojenou s účinkováním švédského pěvce Görana Edmana (ex-Malmsteen, Brazen Abbot, Time Requiem). Jak k téhle spolupráci došlo a jaká jsou úskalí a výhody spolupráce s takhle známou persónou?
Spoluprácu s Göranom Edmanom sme začali niekedy v roku 2007, keď sme nahrávali debutový album. V tom čase sme rozmýšľali koho osloviť a on bol prvý alebo jedným z prvých na zozname. Ja som bol veľkým fanušikom albumov, ktoré nahral s Malmsteenom, ale aj ďalšími muzikantami ako napr. Johanson brothers alebo John Norum a preto som si jeho hlas vedel dobre predstaviť v kombinácii s našou muzikou. Začalo to celé ako štúdiový projekt a žiadne úskalia sme nemali. Pri druhom albume sme však už veľmi chceli začať hrať aj naživo a tam sme sa dostali do slepej uličky. Göran už metal naživo nehráva a už vôbec nie s kapelou, ktorá sídli na inom konci Európy. Mali sme pokus nejako to rozbehnúť, ale nešlo to. Ďalšiu vzájomnú spoluprácu nevylučujem, ale viac by nám vyhovovala spolupráca, ktorá by pripúšťala v budúcnosti aj nejaké živé hranie.

Překvapilo mě, že na obou deskách kapely se Göran Edman celkem intenzivně zapojil i do procesu tvorby. Jak se ti s ním spolupracovalo a jak vlastně tvůrčí proces probíhal?
Göran rád improvizuje a je v tom dobrý. Nebolo to plánované, ale niekedy sa stalo, že melódiu, ktorú sme mali do skladby pripravenú zmenil natoľko, že to do značnej miery posunulo skladbu niekde inde. Bolo tedá férové, aby bol Göran uvedený ako spoluautor. Pozitívne na tom bolo, že s týmito neplánovanými zmenami sme boli vzájomne spokojní a neboli z toho nikdy konflikty. Toto je jedna z vecí, ktoré Göran na našej spolupráci ocenil.

Druhá deska Signum Regis „The Eyes Of Power“ má koncepční téma, týkající se římsko-perských vztahů. Texty a příběh napsal tvůj bratr, jaký vztah máš k historii ty?
Tommy je v tomto profesionál, ja sa o históriu síce zaujímam, ale len selektívne. História je nepochybne zdroj múdrosti a učebnica toho, ako sa vyhnúť opakovaniu chýb z minulosti. Samozrejme, dôležité je, aby bol výklad histórie neskreslený a nezmenený optikou nejakej agendy, ktorú historik sleduje. Čím som starší, tým sa o históriu zaujímam viac. V poslednej dobe som sa zaujímal o politickú históriu USA v 19. a 20. storočí, ale iba na laickej úrovni.

Je pro tebe zajímavější či náročnější psát jednotlivé skladby nebo hudbu ke koncepčnímu příběhu, kde se musíš držet zápletky, tématu, postav?
Myslím si, že vo všeobecnosti je ľahšie písať jednotlivé skladby. Keď sa píše koncept, skladby na seba majú nadväzovať a album musí súčasne gradovať, tak je to náročnejšie. Ak je ale správna inšpirácia a nie je to nasilu, tak to ide dobre aj s konceptom. Sám seba ale nepovažujem za nejakého skladateľa komplexných koncepčných albumov s náročnou dejovou líniou.

I aktuální deska „Exodus“, je koncepčním příběhem? Jakému tématu se věnujete tentokrát a co od tohohle alba můžou posluchači očekávat po hudební stránce?
Exodus pokračuje v hudobných šľapajách doterajšej tvorby, ale zároveň sú tám aj menšie odbočenia od toho, čo by možno niektorí fans očakávali. Máme tam dve skladby, „Wrath Of Pharaoh“ a „Let Us Go!“, ktoré sú naozaj tvrdé, agresívne, miestami až thrash metalové. Z hľadiska príbehu to má svoje opodstatnenie. Vystihuje to text a konkrétnu časť príbehu. „Exodus“, ako samotný názov napovedá, je biblický príbeh o Židoch, ktorí boli zotročení v Egypte pod vládou egyptského kráľa - faraóna. Boh však počul ich nárek a prostredníctvom Mojžiša zariadil to, že Židia mohli z otroctva utiecť cez otvorené Červené More. „Let Us Go!“ a „Wrath Of Pharaoh“ zachytávajú tú časť, ked Mojžiš žiada o prepustenie jeho ľudí a súčasne ho varuje, pred tým čo sa stane, ak neposlúchne. „Wrath Of Pharaoh“ je o faraónovom hneve, ktorý táto požiadavka u neho vzbudzuje.

Výčet hostí na desce je exkluzivní, který z nich byl pro Tebe ten největší úlovek?
Myslím si, že Mike Vescera je na albume najväčšia metalová celebrita.

Signum Regis prakticky nekoncertují, protože nemají stálého zpěváka. Aktuálně se na desce objevuje i váš krajan Mayo Petranin. Je díky tomu nějaká vyhlídka na to, že se Signum Regis objeví na pódiích? A lze se někdy dočkat toho, že by se na jednom pódiu (třeba festivalovém) objevili společně Signum Regis, Vindex a Trigger?
Áno, s Mayom si zahráme aj na živo. Zrovna minulý týžden sme mali verejnú skúšku v Senci a o dva týždne bude ďalšia v Bratislave. Taký vážnejší koncert máme o 3 týždne v Košiciach, kde budeme mať na pódiu dvoch hostí z albumu. Okrem Maya aj Matt Smith z americkej kapely Theocracy. Matt bude s kapelou zrovna na európskom turné, tak sme to skombinovali. Už sme mali koncerty, kedy hrali Vindex aj Trigger. Teoreticky by šlo aj všetky 3 kapely, ale bolo by to asi hodne náročné. Hlavne pre Jara, bubeníka. Keď by sme takú ponuku dostali, asi by sme o tom vážne uvažovali.

Nemůžu se zbavit dojmu, že potenciál Signum Regis se právě díky absenci pódiových vystoupení doposud nepodařilo plně využít. Jak jsi spokojený s tím, kam se dosud kapela dostala a jakou máš představu o tom, kam by se jednou dostat mohla?
Aj keď máme za sebou už tretí album, ja to beriem tak, že sme ešte úplne na začiatku. Nemáme žiadne prehnané a naivné ambície, ale chceli by sme si vybudovať vernú a početnú fanúšikovskú základňu a odohrať aj nejaké slušnejšie festivaly v dobrom hracom čase. Bol by som rád, keď by sme boli schopní produkovať albumy bez straty a vyšlo by po pri tom aj na slušný videoklip. Bolo by skvelé, keď by sme sa dostali na takú úroveň, že by metalisti v Európe vedeli, že keď sa spomenie názov Signum Regis, tak sa jedná o serióznu metalovú kapelu a nie nový model auta Opel :)

Možná trochu nefér otázka – kdyby sis měl vybrat jedinou ze tvých kapel, které by ses nejraději věnoval, která by to byla a proč?
Momentálne sa prioritne venujeme Signum Regis a je nám z hľadiska štýlu najbližšie pri srdci. Nie je to tajomstvo a preto s tou otázkou nemám problém :)

Autorsky se angažuješ ve všech třech výše zmíněných kapelách, jak vlastně tvoříš? Řekneš si v pondělí píšu pro Signum Regis,v úterý pro Vindex a ve středu pro Trigger, nebo to, co z tebe vypadne, dáváš do šuplíku, určeného pro každou jednotlivou kapelu?
Ono je to tak, že aj teraz mám v šuflíku songy, ktoré sú z čias, keď Signum Regis a ani Trigger neexistovali. Zatial neboli zaradené nikam, lebo sa štýlovo nehodili. A tak to bolo aj s Triggerom aj Signum Regis. Boli skladby, ktoré boli vhodné skôr pre inú kapelu ako Vindex. Konkrétny príklad: vie si niekto predstaviť skladbu „Passionate Love“ z prvého Signum Regis albumu v rámci Vindexu? Ja nie. Toto hovorím o tom prípade, keď skladám len tak pre radosť, bez konkrétneho smerovania a účelu. Sú tiež situácie, že sa nahráva album a zistí sa, že by sa ešte nejaký song konkrétneho štýlu hodil do tracklistu. Takto napríklad vznikol song „The Ten Thousand“ z prvého Signum Regis albumu. Zdalo sa nám, že by sa hodila rýchla, speed-metalová skladba a tak sme jednu napísali v čase, keď už bola väčšia časť albumu hotová.

Vzhledem k tomu, že personální obsazení všech tří kapel si je velice podobné, zajímalo by mě, jak u vás probíhá organizační a rozhodovací proces? Panuje totální demokracie, nebo je směřování každé z kapel odrazem jedné vůdčí osobnosti?
Demokratické hlasovanie sme v rámci kapely použili viac krát, keď sme sa nevedeli dohodnúť inak. Myslím si ale, že demokracia ako voľa väčšiny je skôr krízové riešenie ako nejaký bežný štýl práce. Nezaručuje všeobecnú spokojnosť, naopak zaručuje, že tí, čo sú prehlasovaní, ostávajú nespokojní. U nás sú dôležité skôr úlohy a kompetencie v rámci kapely. Napríklad nikto Filipovi nehovorí, že aké by mal hrať sólo alebo aký zvuk má mať na gitare. Resp. môžeme povedať názor, ale je to jeho parketa, o ktorej si može úplne despoticky rozhodovať. Ide teda o to, aby sa našli ľudia, ktorí si muzikantsky rozumejú a hlasovať ani netreba, lebo existuje zhoda. A ak úplná zhoda nie je, tak to ešte stále je tolerovateľný stav.

Jaké jsou v souvislosti s novým albem vaše nejbližší plány, cíle, budoucnost?
Chceme sa v prvom rade dobre zohrať ako kapela aj v rámci nových skladieb. Chceme sa venovať propagácii albumu a to viacerými spôsobmi. Chystáme videá, plánujeme aj živé vystúpenia, chceli by sme hrať na Slovensku, Česku, ale aj v ďalších krajinách. Keď toto všetko stihneme, tak to už bude pomaly najvyšší čas nahrávať štvrtý album :)

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom hrozně rád odpověděl?
Keďže sa teraz riešia voľby, bola otázka o demokracii a náš nový album je aj o oslobodení z tyranie vládnej moci, spomeniem jeden názor, ktorý nie je nový, ale nie je ho počuť dostatočne často. Demokracia nie je to isté, čo sloboda. Ľudia sa rodia s právom na život, slobodu a súkromné vlastníctvo a tieto práva neprichádzajú od vlády. Tieto práva sú tu bez ohľadu na to, či vôbec nejaká vláda existuje. Veriaci hovoria, že tie práva prišli od Boha, ateisti hovoria, že to je prirodzený poriadok prírody resp. vesmíru. Nech už veríte jednému alebo druhému, vláda nemá právo riadiť ľudí, hovoriť im, čo si majú myslieť, koľko si môžu nechať z toho, čo si poctivo zarobia a pod. A toto právo vláda nezíska, ani keď by ju zvolilo 80% ľudí.
Díky ;-)

Savapip             


www.signum-regis.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.11.2013
Přečteno: 3966x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10855 sekund.