DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMORPHIS, HAMFERD - 15.3.2014, Rock Café, Praha

Jako by si AMORPHIS přivezli z Finska i počasí... Jestliže bylo minulý týden krásně, v sobotu se nad Prahou proháněly pěkně temné mraky. Počasí bylo chladné, nevlídné, depresivní. Ideální pro zadumaný metalový koncert...

Že jsou AMORPHIS metalová stálice, netřeba nijak obšírněji rozebírat. Někdo může tvrdit, že se už roky nevyvíjejí, že příliš hrají na starou dobrou osvědčenou strunu... Něco pravdy na tom možná je, přesto musím podotknout, že si Finové stále drží vysoký standard. Potvrdil to i koncert v Rock Café, který byl jedním slovem strhující. Vysoké nasazení, skutečně energický přednes, sympatický projev. Kdo by řekl, že už je pánům více než 40... Jejich show měla šťávu, kterou by jim mohli leckteří mladí kluci závidět!

AMORPHIS své vystoupení odpálili povedeným kouskem z poslední řadovky "Circle" - "Shades of Gray". Zvuk byl hned od začátku velmi kvalitní - snad jen hlasitost mohla být o nějaký ten decibel nižší. V některých momentech dostávaly sluchovody velmi slušně zabrat. K "Circle" se AMORPHIS vrátili během večera několikrát. Nutno podotknout, že ačkoliv deska zní spíše rutinně, naživo měly skladby obrovský „drajv“. "Nightbird´s Song" bych dokonce označil za jeden z vrcholů koncertu.

Setlist byl poskládaný šikovně. Z nových věcí se přeskakovalo na staré vykopávky, přičemž se připomněl i syrový debut, ze kterého zazněla divočina "Vulgar Necrolatry" (původně pochází od Abhorrence, ve kterých figuroval kytarista Tomi Koivusaari). AMORPHIS samozřejmě nezapomněli ani na své nejslavnější záseky - "Tales from the Thousand Lakes" a "Elegy". "Into Hiding", "Black Winter Day", "My Kantele"... Jedna bomba za druhou. Snad jen po "The Castaway" mohli fanoušci uronit slzu...

Publikum reagovalo výborně. Šťavnatý koncert nenechal v klidu snad nikoho - při několika skladbách skákali lidé až ke stropu (doslova), naplno zpívali refrény, zkrátka nádherná atmosféra! Bylo evidentní, že fanoušci nejvíce slyší na skladby, ke kterým kapela pořídila klipy. Největší ohlas asi měla závěrečná "House Of Sleep".

Největším dravcem na pódiu byl samozřejmě opět zpěvák Tomi Joutsen. Nedělají mu problém čisté zpěvy (ač leckdy až na hraně kýčovitosti), ale ani hluboké blití, za které by se nemuseli stydět ani Autopsy. Skutečně výborný, charismatický a variabilní frontman!

Jako předkapela se v Rock Café předvedli doomoví mladíci HAMFERD. Zcela jistě veliké překvapení večera! Skvělé kompozice, které čerpaly z odkazu My Dying Bride či třeba Candlemass, pěkná atmosféra a hlavně výborný zpěvák. Doom metalová scéna je dnes skutečně velmi kvalitní a bohatá. Hamferd jsou jméno, které možná ještě uslyšíme... Dokázali totiž strhnout i řadu lidí, kteří takovou muziku vůbec neposlouchají. A to se počítá...

Byl to skvělý večer... AMORPHIS zahráli na maximum a potvrdili, že stále dokáží znít svěže. Doufejme, že po studiové stránce dostanou konečně větší koule a natočí trošku odlišnou nahrávku. Stále totiž mají co říct!

Venca Votruba             


Foto: Petra Došková


Vydáno: 23.03.2014
Přečteno: 3507x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
koncert...23. 03. 2014 9:10 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09349 sekund.