PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




USHAS - Verso Est

Každý umělec by ze své podstaty měl být aspoň trochu exhibicionista. Zpěvák italských Ushas Giorgio Lorito tuto charakteristiku (bavíme se o jeho hlasové ekvilibristice, o případných jiných formách mi není nic známo) splňuje beze zbytku. Když k tomu připočtete, že podobně nastavené to má se svým nástrojem i kytarista Fillipo Lunardi, je jasné, že tahle kapela zapasovat do nějakého nezáživného chlívku nepůjde. A aby do té jejich neortodoxnosti přibyl ještě nějaký střípek, Ushas se nás pokoušejí přesvědčit o tom, že italština je ideální jazyk (pokud jste se někdy klonili k tomu, že měkce zpěvná italština není pro rockovou muziku příliš dokonalá, zkuste, jak tvrdě a hrubě může znít v rukách Ushas, nejlépe třeba v uřvaně zemité „Sangue E Carne“) pro staromilský (někdy až dřevní, samozřejmě se současným zvukem a nábojem) hard rock.

Tato charakteristika platí pro většinu z deseti skladeb alba „Verso Est“. V praxi to znamená, že víc než na melodie se vsází na syrovou přímočarost, víc než na eleganci na důraz a víc než na precizní výkony (pozor, nezaměňovat s nějakou odfláknutou ledabylostí) na nespoutanost. Prakticky v každé ze skladeb dostane Lorito se svým přibroušeným hlasem dostatek prostoru pro napínání hlasivek do těch nejkrajnějších končin (a o tom, že to je zcela cílenou dominantou nahrávky svědčí i skutečnost, že když ztichne – pokud se tedy zrovna nepustí do svých divočin parťák Fillipo - Ushasům krapet klesne tlak), a když už máte pocit, že té jejich provokativní jedovatosti je víc než dost, doplní ho se svým nervním způsobem sólování Lunardi. Těch pár výjimek, kdy Ushas rezignují na pichlavost, chytá barově začouzenou psychedelickou uvolněnost (i když samozřejmě i tady si Giorgio Lorito nějaký ten střípek na protažení hlasivek najde) a dokonce se jim v těchto poklidných chvílích, kdy nemají potřebu dráždit a provokovat, podaří na desku propašovat i hrst atmosféry.

Rozcuchané, špinavé a nervní, kašlající na jakoukoliv virtuozitu, líbivost, umělost či přehnanou nápaditost, Ushas prostě ten svůj živelný rockec hrnou hlava nehlava. Díky italštině neobvyklé, díky přetlaku energie nespoutané, díky individuálním výkonům živočišné. Neříkám, že bych měl potřebu italské Ušáky a jejich převážně exhibicionistické a kousavé „Verso Est“ poslouchat kdovíjak často, ale upřímnost, jedovatost a individualita se téhle desce upřít nedá.

Savapip             


FB Ushas

YouTube ukázka - Desperados

Seznam skladeb:
1. Fuorilegge
2. Sangue E Carne
3. Io Non Sono Qui
4. La Via Della Seta
5. Verso Est
6. Shri Heruka
7. Dai Tetti Di Garden
8. Desperados
9. Yama
10. Maledetta Notte

Sestava:
Giorgio Lorito – zpěv, syntezátor
Filippo Lunardo - kytara
Guido Prandi - baskytara
Giorgio Ottaviani - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 37:52
Label: : Agoge Records
Země: Itálie

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.06.2014
Přečteno: 1695x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0888 sekund.