PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SVARTNA - Long Tme Lost

V případě projektu Svartna, za kterým stojí finská zpěvačka Janica Lönn, bych stájovou příslušnost k jinak docela ráznému labelu Violent Journey viděl především ve faktu, že Janica byla svého času součástí doom/deathového projektu Black Sun Aeon a frontwomankou gotiků Lunar Path. A pochopitelně i díky tomu, že je majitelkou velice podmanivého vokálu. Jinak totiž příliš velkou metalovou razancí (tedy takovou, kterou podvědomě od koňů z Violent Journey očekávám) nevládne. Tahle koketérie mezi pop/rockovou uvolněností, doomovou melancholií a gotickou křehkostí má však svoje nesporné kouzlo, postavené na zasněně niterné atmosféře a dominanci étericky poletujícího Janicina hlasu.

Janice tenhle projekt při jeho zrodu pojala jako audiovizuální koncept – v jedné ruce kytara, v druhé ruce foťák. A i když se nahrávka bez problému obejde bez dokreslujících očních vjemů, není od věci zabrousit na stránky Svartny a zážitek si plně zkompletovat. „Long Time Lost“ nabízí tři, náladově si velmi podobné – posmutnělé, zároveň povznášející - a přitom jedinečné skladby. Není až tak podstatné, jestli jsou postavené na klávesovém poťukávání, nevtíravě nenápadném důrazu kytar, skromně symfonických vlákenkách, či vláčně líném rytmu, podstatné je to, že veškerá instrumentace dokonale zdůražnuje sílu křehoučkého hlasu (nene, to není protimluv) a zároveň má schopnost neztratit ani špetku atmosféry ve chvíli, kdy se Janice odmlčí.

Pocity, emoce, to je to, oč tu běží, a proto ani není na místě příliš rozpitvávat detaily jednotlivých písní. Svartna je na první poslech strašně nenápadná, ale necháte-li na sebe kterýkoliv z kousků „Long Time Lost“ působit v té správné situaci, má neskutečnou vnitřní sílu. Doufám, že Janice tímhle neřekla poslední slovo, pro mě se je její niterné vyprávění (za předpokladu, že se bude držet zde představené linie) a přitažlivost melancholické naděje, souboje temnoty a světla i smyslnosti ženského vokálu (a přiznávám, že následkem tohoto EP je i mé vlastní propátrávání Janiciny pěvecké minulosti) může snadno stát silně návykovou záležitostí.

Savapip             


svartna.com

YouTube ukázka - Cornered by Death

Seznam skladeb:
1. No Signs of Life
2. Cornered by Death
3. Worlds Apart

Sestava:
Janica Lönn- zpěv

Rok vydání: 2014
Čas: 14:42
Label: Violent Journey
Země: Finsko

Diskografie:
2014 – Long Time Lost (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.07.2014
Přečteno: 1724x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08883 sekund.