PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SADDOLLS - Grave Party

Potemnělí Řekové SadDolls se od svého revivalového startu před osmi lety docela vypracovali, díky čemuž v letošním roce vydávají svoje třetí album. Stále se inspirují u kapel jako Sisters Of Mercy, To Die For či The 69 Eyes (sem tam i ocásek Depeche Mode se objeví) a vůbec to nedělají blbě. Škoda jen, že oproti těm zmíněným kolegům mají slabší kapacitu plic, takže jim s blížícím se koncem desky rapidně dochází dech. A tak jejich aktuální náhrobní mejdan chytá komplex klasického asfaltového elpíčka – jednu stranu budete mít sjetou až na dřeň a nebudete jí moci vyhnat z hlavy, druhá bude jen tak nějak lehce ošolíchaná a když vám z ní zůstane v závitech aspoň jeden motiv, bude dobře.

Jistotou pro celé album je hluboký vokál George Downloveda, který svým nepříliš ohebným, ale o to charismatičtějším způsobem evokuje Andrewa Eldritche, tomu napomáhá (v některých kouscích) podobný rukopis skladeb, potemnělá atmosféra, i strojově šlapající rytmika. Georgovi vypomáhají i dva hosté (Skinny Disco z Deathstars a Joanna David) – o tom, jak tato spolupráce dopadá, nejsnáz vypovídá fakt, na které straně potencionální desky se skladby s hosty nacházejí.

Pomyslná strana A je naprostá tutovka. Počínaje úvodním výrazně klávesovým (ostatně, to je další základní rys téhle desky) intrem „Rave To The Grave“, které dokonale charakterizuje zasmušile melodickou atmosféru alba. V podstatě razantně taneční muzika s chytlavými a zapamatovatelnými refrény (budeme-li vypočítávat ty nejsilnější, tak vyjma zlenivělé „Bleed Sister Bleed“ sem lze napasovat komplet vše s pořadovým číslem menším než 7), prim pak hraje elektro-gotika s halucinogenními klapkami a dokonale uskřehotanými vokály v „Terminate Me“ (ano, právě v téhle skladbě se objevuje Skinny Disco) a bezprostřední projasněná romantika „Suicide Girl“ s plíživě jedovatým vokálem.

S vláčnou „The Last Valentine“ (a tady poprvé zazní Joanna David) se deska začíná lámat. Elektro-gotické pohupování sice sází na emoce, ale bez předchozí pichlavosti a dynamiky to začíná ztrácet jiskru, která s těžkopádnou „Creeping Skies“ vyhasne, aby znovu – aspoň na chvíli – plně zaplála s „You Make Me Feel Like Nothing“ (zase oživení se ženským vokálem). V ostatních kouscích druhé půlky alba je to jen takové podoutnávání.

Jestli to zvadnutí druhé poloviny alba je jen zdánlivé v důsledku úžasně silného úvodu, anebo skutečné zásluhou vyčichnutí nápadů i atmosféry, posuďte sami (za sebe říkám odpověď a) je –bohužel - správně). Takže celkové hodnocení je kompromisem tohoto nádherně temného dne a zbytečně příliš projasněné noci SadDolls.

Savapip             


www.saddolls.net

YouTube ukázka - Lady Cry

Seznam skladeb:
1. Rave to the Grave
2. Lady Cry
3. Terminate Me
4. Bleed Sister Bleed
5. Dancing Shadows
6. Suicide Girl
7. The Last Valentine
8. Creeping Skies
9. Angels Making Love (in the Dark)
10. Sexy and Undead
11. You Make Me Feel Like Nothing
12. On the Road 66

Sestava:
George Downloved - zpěv
Daniel Aven - kytara
Paul EviLßose - kytara
G.B. - baskytara
Gus Demone - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 49:41
Label: Inverse Records
Země: Řecko

Diskografie:
2009 – About Darkness…
2012 – Happy Deathday
2014 – Grave Party

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2014
Přečteno: 1805x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08815 sekund.