PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CACUMEN (BONFIRE) - Down To Hell

Že přerod Cacumen do Bonfire byl skutečně víceméně jen kosmetickou úpravou, nejlépe vypovídá deska „Down To Hell“ (někde označována jako EP, někde jako poslední řadové album Cacumen, sám Claus Lessmann se v jednom z rozhovorů vyjadřoval na adresu Cacumen pouze o dvou řadových albech, nicméně v reedici z roku 2004, vydané u LZ Records – tedy vydavatelství Lessmann–Ziller - je označována jako „The Early Days Part III“). „Down To Hell“ vyšlo původně v roce 1984 skutečně jako čtyřskladbové EP a navíc pod názvem „Longing For You“. Čtyři skladby z „Down To Hell“ (tři, které Cacumen původně pominuli na „Longing For You“, a titulní „Touha“) se (tu s většími, tu s menšími změnami) objevily na debutovém albu Bonfire „Don´t Touch The Light“. A to je hlavní důvod k tomu, aby kořeny „z vrcholků hor“ (zhruba tak by se dal přeložit výraz Cacumen“) byly dopodrobna připomenuty v příběhu kapely Bonfire.

Ale zatím jsme ještě stále v roce 1984, Cacumen ještě stále fungují ve své „nejslavnější“ sestavě, tedy s rytmikou Prskalowicz-Forstner a vydávají svoje nejpodařenější album „Down To Hell“, na kterém hodně povedeným způsobem pilují svůj typický rukopis i svá typická poznávací znamení. Docela by mě zajímal klíč, dle kterého kluci o dva roky později sestavovali playlist pro debutové album Bonfire a proč sáhli zrovna po těch skladbách, po kterých sáhli. „Down To Hell“ je totiž vyrovnaná kolekce a ani jedna z těch „pozapomenutých“ by se neztratila ani v nových barvách (odpovědí je nejspíš známá otázka, co bylo dřív, zda vejce nebo slepice…).

Typický zástupce osmdesátek s lehoulince líným zadkem (což vůbec není na škodu) „Woman“ v sobě má tu tolikrát využitou kombinaci snadné přístupnosti a rockové kousavosti s tradičním chytlavě skandovatelným refrén a dokonale demonstruje to, proč se v souvislosti s tvorbou Cacumen (i Bonfire) tolikrát diskutovalo o spřízněnosti se Scorpions. Titulní energická „Down To Hell“ (skvěle vystihující název skladby) se štiplavým riffem, syrovou přímočarostí klouzající do slastné melodiky i s praktickou ukázkou vyšponovatelnosti Lessmannových hlasivek je asi nejdivočejším zástupcem alba a z vláčné „The Day Before“ naplno čpí chlapácká tklivost (se škorpióním ocáskem) díky kombinaci neskutečně emotivního zpěvu a sympaticky přibroušených kytar. Na zbývající čtveřici (patří k tomu silnějšímu z excelentního debutu Bonfire), si posvítíme ještě v dalším kole, a tak jen připomínám, že nejsilnější balada v dějinách kapely se na téhle desce jmenuje „I Still Need You“ (po „vypucování“ z ní bude „You Make Me Feel“). A jen pro úplnost - na reedici z roku 2004 Lessmann a Ziller přihodili ještě neotesanou „Night To Rock“ a dva živé záznamy.

A tím začal zvonit pro Cacumen umíráček. Stál za ním podpis smlouvy s BMG, který nejdřív přinesl změnu v sestavě, ve které se objevil basák Joerg Deisinger (k naznačení toho, jak bouřlivý vývoj probíhal v Bonfire stojí za to si připomenout, že od okamžiku, kdy tenhle maník bude –byť jen na okamžik - šéfem kapely a služebně nejstarším členem Bonfire, nás dělí pouhých asi sedm let) a bicmen Dominik Hülshorst, pak došlo na změnu image a ve finále i na změnu názvu s cílem zvýšit prestiž obchodní značky. Těžko dnes soudit, jestli by svého úspěchu kluci nedosáhli i jako Cacumen. Faktem zůstává, že co se obchodních úspěchů a nárustu popularity týká, následující čtyři roky mohly dát managementu plně za pravdu.

Savapip             


www.bonfire.de

YouTube ukázka - Down To Hell

Seznam skladeb:
1. Longing for You
2. Woman
3. Down to Hell
4. The Day Before
5. No More
6. I Still Need You
7. Starey Eyes

bonus
8. Night To Rock
9. It Must Be You (live)
10. I´m Gonna Make It (live)

Sestava:
Claus Lessmann - zpěv
Hans Ziller - kytara
Horst Maier-Thorn - kytara
Robert Prskalowicz - baskytara
Hans Forstner - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 43:25
Label: Boom Records (2004 LZ-Records)
Země: Německo

Diskografie:
CACUMEN
1981 - Cacumen
1983 – Bad Widow
1984 – Down To Hell

BONFIRE
1986 – Don´t Touch The Lights
1987 – Fireworks
1989 – Point Blank
1991 – Knock Out
1996 – Feels Like Comin´ Home
1998 – Rebel Soul
1999 – Fuel To The Flames
2001 – Strike Ten
2003 – Free
2006 – Double X
2008 – The Räuber
2011 - Branded

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.08.2014
Přečteno: 2171x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0859 sekund.