PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BONFIRE - Knock Out

Vítr ze Seattlu? To, že Bonfire zhrubli a zpesimitičtěli, příčítal Claus Lessmann v jednom z rozhovorů právě téhle rockové revoluci a s tím souvisejícím následkům nezájmu fanoušků. Byť samozřejmě i tomuto vlivu lze nějaké to slušné procento změn připočíst, viděl bych problém úpadku Bonfire přece jen poněkud jinde. „Knock Out“ je jediná deska Bonfire, na které zcela chybí jméno Hanse Zillera. A s Hansem Zillerem se z tvorby kapely vytratila lehkost, vzdušnost a optimismus, tedy vlastnosti, které pro Bonfire představovaly jasné poznávací znamení, díky kterému kapela vládla na rockovém poli jistou jedinečností. Otázkou je pochopitelně i to, zda by tato poznávací znamení byla v rozkvětu grungové éry co platná i s Hansem…

Byť samozřejmě na „Knock Out“ lze bez problémů kořeny Bonfire snadno odhalit, těch refrénů, které (i přes jejich zapamatovatelnost) oplývají tradiční jiskřivou dotažeností do slastného vyvrcholení je pomálu. Vezměme takové „Down And Out“, coby silného nositele starých pořádku, kterému však jakoby kluci měli potřebu odříznout sladkou refrénovou polevu, díky čemuž skladba zní o chlup syrověji, než většina předchozí tvorby. Z vlastní kuchyně Bonfire na mě nejvíc zabírá lehoučká pohodovka s barevnými kytarami a silným zámořským vlivem „Home Babe“, nicméně za nejpovedenější kousek (byť nedávné podstatě kapely nejvíce vzdálený, zato neskutečně dramatický) považuju výhružnou výpůjčku od Billyho Squiera „The Stroke“, která v aktuálním zvukově sytějším kabátu a s Lessmannovým působivějším vokálem má ohromné grády. A rozhodně nezklame ani příjemně mohutnící poetická piánovka „Rivers Of Glory“. Zbytek desky se nese (tu více, tu méně úspěšně) v duchu koketování s hrubšími náladami a komplikovanějšími postupy. Možná by zůstalo u u lehce pozitivního hodnocení, nebýt závěrečné (snad zamýšlené – bohužel nepříliš povedené - vtipné tečky) chaotické splácaniny „Tonmeister“, samoúčelné ukázky hráčského umění a stylů, kterými si kdy členové kapely prošli.

Zataženo, jiskra pohasla… Do mrtvolnosti či překabátění mnohých svých melodických kolegů to má sice strašně daleko, ale přece jen je to posun a asi ne tím nejšťastnějším směrem. Důsledky nezájmu fandů o „Knock Out“ byly rozsáhlé. Nekonala se prakticky žádná koncertní šňůra na podporu alba, na podzim roku 1992 z kapely odešel Claus Lessmann (jeho hlas je ještě zaznamenán na o rok později vydaném živáku z turné k „Point Blank“ „Live…The Best“) a Bonfire, v té době vedeni Jörgem Deisingerem se dali do shánění nového zpěváka. Zmiňováno bylo jméno Paul Sabu, hodně hlasitě se mluvilo o Michaelu Bormannovi. V jednom z pozdějších rozhovorů se Claus Lessmann zmiňuje o tom, že o takovouhle kombinaci nestála však žádná nahrávací společnost a vydání dalšího alba Bonfire podmiňovaly právě Clausovou účastí. Ten se mezitím znovu spojil s Hansem Zillerem pod hlavičkou Lessmann/Ziller (nesmíme zapomenout i na album „After The Fire“, které Hans Ziller, potažmo kapela EZ Livin´, vydali v roce 1992) a pustili se do díla, vrcholícího vydáním německy zpívaného EP „Glaub Dran“ a následným rozjetím kapely EX (ve které jim společnost dělali Joerg Deisinger a Dominik Huelhorst…). A to už byl jen krůček k tomu, aby značka Bonfire znovu mohla patřit bývalým tahounům.

Savapip             


www.bonfire.de

YouTube ukázka - The Stroke

Seznam skladeb:
1. Streets Of Freedom
2. The Stroke
3. Dirty Love
4. Rivers Of Glory
5. Home Babe
6. Shake Down
7. Hold You
8. Down And Out
9. Take My Heart And Run
10. All We Got
11. Fight For Love
12. Tonmeister

Sestava:
Claus Lessmann – zpěv, akustická kytara
Angel Schleifer - kytara
Joerg Deisinger - baskytara
Edgar Patrik- bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 58:51
Produkce: Mack
Label: BMG International
Země: Německo

Diskografie:
CACUMEN
1981 - Cacumen
1983 – Bad Widow
1984 – Down To Hell

BONFIRE
1986 – Don´t Touch The Lights
1987 – Fireworks
1989 – Point Blank
1991 – Knock Out
1996 – Feels Like Comin´ Home
1998 – Rebel Soul
1999 – Fuel To The Flames
2001 – Strike Ten
2003 – Free
2006 – Double X
2008 – The Räuber
2011 - Branded

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.09.2014
Přečteno: 3019x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Většinouse s názory...5. 09. 2014 15:22 Gogo
Na základěprvní recenze jsem...5. 09. 2014 12:39 b.wolf
Taky zastávám...4. 09. 2014 19:36 Bubák
4/10......něco jako dort...4. 09. 2014 18:26 Kolík
Za mě 7/10Tohle CD jsme...4. 09. 2014 14:13 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1084 sekund.