PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTERCASTLE - Enfer (De La Bibliothèque Nationale)

Italští Mastercastle jsou takové motorové myšky. Letos odmávli šestý rok své existence, jejich debutové a aktuální páté album dělí pouhého pět a půl roku a nebýt pauzy mezi loňským „On Fire“ a předchozím „Dangerous Diamonds“, se kterým poskočili v letopočtu nezvykle o dvě čísla (byť je prakticky stejně dlouhá jako u letošního „Enfer (De La Bibliotheque Nationale)“, dal by se podle nich odškrtávat kalendář. Koneckonců, proč ne, když do loňského roku bylo jasné, že mají dostatek nápadů na to, aby s grácií zvládli tohle tempo a mohli přijít s novou deskou každý rok.

A tak to udělali i letos. A já si můžu ušetřit práci a jako rezultát citovat z posledního odstavce (a vlastně nejen z něj) hodnocení „On Fire“. Mastercastle nepřekvapili. A ani v nejmenším nezklamali. Jednoduchá charakteristika? Hravý a přitom přesvědčivě pohodový metálek se sympatickým ženským zpěvem. A určitě to nejlepší, co z dílny Mastercastle dosud vzešlo. Tedy až na tu drobnost, že v poslední větě bych si dovolil pojem nejlepší nahradit pojmem nejtemnější (ale berte ho v intencích diskografie Mastercastle, nikoliv v intencích metalové scény). Není to tím, že hned po loňském albu skončilo angažmá bicmena Jona Macalusa, kterého nahradil Francesco La Rosa (ale ani letos Mastercastle nezapomněli na známé jméno ve svých řadách, na desce si zahostoval klávesák Andrea De Paoli (Labyrinth, Vision Divine). Je to spíš tím, že autorský potenciál dodržuje jakýsi zaběhlý styl (což samozřejmě především pro ortodoxní fanoušky může být skvělá zpráva) a Mastercastle nemají čím překvapit. Což je škoda, protože na Giorgii Gueglio, která stále má převážně takový civilně přitažlivý jemný hlásek normální holky od vedle, je znát, že je vyzpívanější a dokáže do svého projevu nenápadně a s lehkostí dostat daleko víc barev.

Mastercastle tak přinášejí další porci svého tradičního čitelného, nekomplikovaného, chytlavostí oplývajícího power metalu s neoklasicistními ocásky, zpěvnými refrény, optimistickými riffy, šikovnými sóly (mistr Gonella hrát umí a nedá si ujít jedinou příležitost nás o tom přesvědčit, takže zkušení již vědí, že klasikou inspirovaná instrumentálka nebude chybět), se špetkou dramatičnosti a špetkou jedu. Další důvod proč se neoháním pojmem nejlepšího alba v diskografii Mastercastle je jakési vyvážování kvality melodií a sól – v úvodu desky platí, že tam, kde se kapela vytasí se silnou melodií, tam přijde s příliš jednoduchým sólem (na kvality Piera Gonelly) a s blížícím se koncem se karta obrací. Jako nejvyváženější (rozuměj nejpovedenější) song z toho vylézá energická titulní rockovka „Enfer“ s až tanečním a velice povědomým motivem.

Tak jo, opakování je matka moudrosti - Mastercastle nepřekvapili. A ani v nejmenším nezklamali. Takže šance na to, že si některé jejich melodie budete podvědomě pobrukovat, je víc než slušná.

Savapip             


FaceBook Mastercastle

YouTube ukázka - Enfer

Seznam skladeb:
1. The Castle
2. Let me out
3. Naked
4. Pirates
5. Enfer
6. Straight to the Bone
7. Throne of Time
8. Behind the Veil
9. Venice
10. Coming Bach
Sestava:
Giorgia Gueglio - zpěv
Pier Gonella - kytara
Steve Vawamas - baskytara
Francesco La Rosa - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 39:08
Label: Scarlet Records
Země: Itálie

Diskografie:
2009 – The Phoenix
2010 – Last Desire
2011 – Dangerous Diamonds
2013 – On Fire
2014 – Enfer (De La Bibliothéque Nationale)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.12.2014
Přečteno: 1531x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09446 sekund.