NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Minirecenze na téma melodický metal trochu jinak: kapely GLADENFOLD, ARKADIA a GYZE

GLADENFOLD - From Dusk to Eternity (2014)
Tato finská kapela bývá žánrově označována jako death/power metal, onu smrtící kolonku ovšem zajišťuje pouze sem tam growlující Esko Itälä, jinak jde o čiré melodično, sem tam trochu brutálněji podané, zmodernizované (viz právě střídání vokální intenzity) nebo povznesené symfonickým aranžmá. Debutové album přichází až v jedenáctém roce fungování Gladenfold, jemu předcházela pouze dema a EP (zato ovšem v hojném počtu). Příčinou toho může být nestálost hudebníků, z původních členů zbyli do dnešních dnů pouze bratři (?) Esko a Lauri Itälä. Nutno říct, že je tato personální nervozita v určitém směru vtisknuta také do drážek CD. Finové jakoby ze sebe chtěli dostat úplně všechno, mnohdy ovšem za cenu dramaturgické roztříštěnosti. Hned úvodní song v sobě mísí folk, symfo prvky alá Nightwish a rychlou brutalitu alá raní Children Of Bodom. Je to trochu zmatek, který se táhne celou deskou a ukotvit se jej podaří pouze párkrát. Konkrétně ve čtyřce „The Last Crossing“, která je přímočarým náhulem bez kompromisů (s velmi chytlavě krouceným sólem) a dokazuje, že když to pánové příliš nekomplikují, jsou dobří a zábavní. Dalším lákavým příspěvkem je šestka „Starforge“, kterou rozjíždí typický power/speedmetalový úvod s nezbytným zpěvákovým zaječením. To třeba na mě funguje spolehlivě a počítám, že tomu tak bude, dokud nás smrt nerozdělí (mě a speed metal). Ze zbytku písní se pak dá pečlivým poslechem vylisovat nějaký ten atraktivní moment, z pohledu celku jde ale (z výše uvedených důvodů) pouze o lehoučký nadprůměr. Napříště přeji Finům ustálení situace v jejich kapele, která zároveň povede k jistějšímu autorskému rukopisu.
6/10
YouTube ukázka - Where Fires Burn Frozen

ARKADIA - Unrelenting (2014)
Arkadia je shodou okolností další kapela, která vydává debutové album až po 11ti letech existence, včetně kupy EP a demo nahrávek, které mu předcházely. A národnost je zase finská. Pokud se ovšem atraktivity týká, je už rozdíl značný. Zmodernizovaný metal v jejich podání postrádá rozmanitost, jíž oplývá Gladenfold. Tímto subžánrem se soustavně nezabývám, a přesto mám při poslechu alba „Unrelenting“ pocit, jako bych něco velmi podobného slyšel již milionkrát. Jestli to klukům zabralo jedenáct let úporné práce, aby nakonec vydali tento ničím vybočující matroš, je to malinko smutné. Největším zádrhelem je střídání vokální intenzity, jež působí (jako u většiny podobných uskupení) velmi uměle, na efekt, takže se ve výsledku stává kontraproduktivním právě pro svoji prvoplánovost. Zpěv Antti-Jussi Valkami navíc nepatří mezi nejkvalitnější a celkový dojem rapidně sráží. Nejpřístupnějším momentem jsou díky tomu pasáže bez jeho projevu (viz nejlépe instrumentálka "The Decisions of Yesterday (Will Haunt Us Down)"). V těch se pak občas dají identifikovat zajímavější melodické prvky, které sice neohromí, ale špatně se rovněž neposlouchají. Není jich ale mnoho, a přestože deska není dlouhá (necelých 40 minut), její stopáž se nakonec jeví kvůli nedostatku dobrého obsahu dvojnásobná. Docela by mě zajímaly argumenty agentů a firem, které stále dokola vydávají to samé. Asi mají prachy na rozhazování.
4,5/10
YouTube ukázka - Unrelenting

GYZE - Fascinating Violence (2013)
Poslední zastavení bude opět debutové. Japonská smečka Gyze se zabývá melodickým death metalem, tentokrát ovšem daleko intenzivněji než v případě Gladenfold. Vokály se sice také prostřídají, občas se i zagroovuje, charakterem jde ale o daleko agresivnější metalovou nálož. A hlavně kompaktnější. Tam, kde se finské kapele dařilo jenom občas, jedou Japonci od první skladby do poslední. To má paradoxně za následek jiný nedostatek. Taková masáž se totiž postupem času slije v pocitově jednolitější hudební masu. Ne vždy jsou navíc songy prostoupeny dostatečně atraktivní náplní, aby uvízly najisto v palici. Některým se to ovšem daří velmi slušně. Úvodní smršť (a také videoklip) "Desire" chytne spolehlivě. Vrcholy ale přicházejí až s poslední třetinou desky. Osmička "Trigger of the Anger" zazáří především v příjemně klenuté sólové části. Dominantním vítězem alba je pak devítka "Day of the Funeral", kterou načne slastně patetické miniintro (tak typické pro japonské skupiny), na něž se nalepí intenzivní brutálně melodická dřeň, z níž musím vydloubnout zejména sugestivně nafrázované sloky a chytlavou kytarovou linkou podmalovaný refrén. Na obdobně zdařilé vlně pak serfují i závěrečný song "Midnight Darkness" a rozlučkové outro "The Black Era". Japonci svoji prvotinu zkrátka zvládli velmi schopně a stávají se symbolickým vítězem dnešního trojboje.
7/10
YouTube ukázka - Desire

Petr Štěpnička             


FB STRÁNKY GLADENFOLD

Seznam skladeb:
1. From Dusk…
2. Fate Escape
3. Game of Shadows
4. The Last Crossing
5. Where Fires Burn Frozen
6. Starforge
7. Six Soldiers Stand
8. Final Embrace
9. Bloodfeather
10. Dementia
11. …To Eternity

Sestava:
Esko Itälä – kytara, zpěv
Matias Knuuttila - kytara
Lauri Itälä - bicí
Paavali Pouttu - klávesy
Timo Uuttu - baskytara

Rok vydání: 2014
Čas: 46:01
Label: Buil2Kill Records
Země: Finsko
Žánr: power/modern/symfo/melodický death metal

Diskografie:
2014 - From Dusk to Eternity

www.arkadiabad.com

Seznam skladeb:
1. Before the Dawn
2. Final Disposal
3. Frozen Globe
4. May
5. The Decisions of Yesterday (Will Haunt Us Down)
6. Everything Said and Done
7. Nothing Lasts Forever
8. A Drop for the Past
9. Unrelenting

Sestava:
Antti-Jussi Valkama - zpěv
Mikko Järvenpää - kytara
Vesa Ala-Louvesniemi - baskytara
Mikael Leinonen - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 39:51
Label: Inverse Records
Země: Finsko
Žánr: moderní metal

Diskografie:
2014 - Unrelenting

FB STRÁNKY GYZE

Seznam skladeb:
1. Desire
2. Desperately
3. Fascinating Violence
4. Regain
5. Trash My Enemy
6. A Dynasty
7. Final Revenge
8. Trigger of the Anger
9. Day of the Funeral
10. Midnight Darkness
11. The Black Era

Sestava:
Shogo - baskytara, zpěv
Ryoji - klávesy, zpěv, kytara
Shuji - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:43
Label: Coroner Records
Země: Japonsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2013 - Fascinating Violence

Foto: archiv kapel


Vydáno: 24.12.2014
Přečteno: 2329x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09357 sekund.