NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STARBYNARY - Dark Passenger

Abych vás dostatečně namotivoval k rozkliknutí celého článku, napíšu hned v úvodu největší lákadla tohoto nového italského projektu. Zpívá v něm Joe Cagianelli (ex-Derdian), s baskytarou vypomohl Mike LePond (Symphony X) a koncepční lyrika je inspirována „kodexovým“ vrahem Dexterem, kterého proslavil stejnojmenný americký seriál. Promo materiály ještě uvádějí jako velký tahák přítomnost tvůrce coverů Felipa Machada Franca, s tím se ale již neztotožňuji, neboť jej za žádného mistra nepovažuji a absolutně nechápu neutuchající zájem muzikantů o jeho práci. Pojďme ale raději k tomu opravdu důležitému, tedy k hudbě samotné.

Z kombinace jmen obou zmíněných pánů si snadno můžeme utvořit představu o žánrovém vyhranění. Komu vyjde progresivní power metal, má to správně. Pro mě osobně bylo ale největší chuťovkou jméno bývalého zpěváka Derdian. Po jeho odchodu pro mě tahle kapela ztratila podstatnou část svého kouzla, o to větší naděje jsem proto směřoval k dnes hodnoceným Starbynary. Drobnou nejistotu ve mně ovšem budilo slůvko „progresivní“. A během prvních tónů se potvrdilo, že oprávněně.

On také samozřejmě nebyl prvotní účel vytvořit Derdian číslo 2. Srovnávání se ale z logiky věci ubránit nelze. Nejjasnější pomrknutí na fanoušky Caggianelliho bývalé tvorby s sebou nese čtvrtá skladba „Blood“, v jejímž refrénu a sólu se linka kroutí po smyslném derdianském mustru. Nakonec ale uhne do méně chytlavých zákoutí a pocity tak zůstanou spíše rozesmutněny vzkypěnou nostalgií, a to i přesto, že se jede v převážně speedmetalovém tempu, což jinak rozhodně není středobod této desky. Konstantněji jej uslyšíme už pouze v osmičce „The Ritual – Modus Operandi -“, kde nás potěší i neoklasicky vygradované sólo. Přístupným dojmem ještě posluchače vítá svižná píseň „My Enemies“, zbytek už je ale o dost zapeklitější.

Desku otevírá (po průměrně atmosférickém intru) song „…Dawn of Evil“, ve kterém se střídají progresivní vrtule s powermetalovým provzdušněním ve slokách a refrénu, což je ještě ten lepší případ. Některé skladby totiž trpí poněkud utahanými vokálními linkami („Codex“, „Turn Around, Look Away!“), které pak brzdí jinak slušnou instrumentální dynamiku. Nejhůře ovšem dopadl závěrečný flák „The End Begins“, jenž je zároveň nejdelší (skoro sedmnáct minut). První polovina je pro mě disharmonickým shlukem málo prostupných tónů. Uvolnění přijde až v minutě desáté, jenže to už se pocity nacházejí v natolik letargickém stavu, že je to úplně jedno. Právě zde jsou ambice nejsmělejší a nejvíce dokazují záměr Starbynary, tedy nebýt jen tuctovou kapelou, ale vnést do současného metalu osobitost, spojenou s komplikovanější kompoziční strukturou. Proč na to ale jít přes provařeného Dextera a nudného tvůrce obalů CD? A pokud se hudby týká, jistě se nedá označit jako nezajímavá, jako mimořádná a skvělá ovšem také ne.

Petr Štěpnička             


www.starbynary.com

YouTube ukázka - trailer

Seznam skladeb:
1. Before the Dawn...
2. ...Dawn of Evil
3. Dark Passenger
4. Blood
5. Reflections
6. Codex
7. My Enemies
8. The Ritual - Modus Operandi -
9. Turn Around, Look Away !
10. The End Begins (I. Who is a Psycopath?, II. The Hope of a New Life , III. Salvation, IV. The End is Near)

Sestava:
Joe Caggianelli - zpěv
Leo Giraldi - kytara
Luigi Accardo - klávesy
Mike LePond - baskytara (host)

Rok vydání: 2014
Čas: 01:03:01
Produkce: Peter Pahor
Label: Bakerteam Records
Země: Itálie
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2014 - Dark Passenger

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.01.2015
Přečteno: 2126x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Podle mě velké...15. 01. 2015 18:31 Nerajohn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09671 sekund.