BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLAMAGE - Bez pravidel

Nenápadně nápadní jsou ti českobudějovičtí Blamage. Nevím, jak to mají na své rodné hroudě, ale zvěsti o jejich činnosti k nám do východních Čech zaletí tak sporadicky, že i přes to, že jsem z jejich druhé desky „Exit absolut“ byl docela absolutně zasažen, dokázal jsem před třemi lety prošvihnout následovnické album „Valkýra“. Tenhle nedostatek je už napraven a tak s aktuálně vydanou deskou „Bez pravidel“ můžu zodpovědně prohlásit, že tu formu, kterou jsem u kapely velebil před šesti lety, si kluci nejen podrželi, ale šťouchli ji zas o stupínek výš. Může za to nejen v souvislosti s „Valkýrou“ avizovaný mírný posun hudebního žánru (byť nejde o nic dramatického, právě v téhle položce se klukům podařilo vykultivovat dostatečně svébytnou formuli), může za to (zpočátku nenápadná a s postupným zavrtáváním pod kůži čím dál nápadnější) setrvalá chytlavost skladeb, sebevědomě našlápnutý projev kapely, civilně podmanivý a pružný zpěv Milana Černocha a znovu neotřelé, chytré, obratné a přirozeně zpěvné texty.

U „Exit absolut“ jsem se ustavičně oháněl visačkou Arakain. A právě odklon od téhle stopy (i když se vynoří momenty, kde si na přístupnou melodiku zejména brichtovské éry člověk vzpomene) vytváří tu základní matrici, kterou Blamage na „Bez pravidel“ používají – syrovější, zpravidla spíš výstražně a lehce jedovatě alarmující sloky, rytmicky sekané riffy a velice pestrá rytmika (a z toho plynoucí jiskřivé koketování s umírněným thrashem), směřující ke šťavnatě melodickému sklouznutí v refrénech. Tahle kombinace se může zpočátku (a týká se to nejen rozmístění skladeb samotných, kdy ty nejvýraznější taháky přijdou v druhé půlce desky, ale i samotného faktu, že Blamage nehrají na první signální a kouzlo jejich písní leze na povrch postupně a o to trvanlivěji) zdát nepříliš propustná a splavná. Vrcholem toho pocitu (respektive jedinou skladbou, kde se tento pocit i přes bodavý text nerozpouští) je těžkopádná „Orlům svět“.

S jejím koncem pak odstartuje chuťově maximální mana tohoto alba – natlakovaně vygradovaná vypalovačka „Proč“, vláčnější a přístupný „Proces“ s parádním melodickým zářezem, explozivní Čaroděj“ se sekanými riffy, suverénně dramatickým a přitom až nenápadně (už zase) přirozeným vokálem, účelně smyslnými sbory i krásně vypjatým kytarovým sólem, zemitější hrozičsky skandovatelná „Lízej lásku dvakrát“ i agresivní finále „Nic neříkej“, ve které přímo svítí podmanivost Milanových hlasivek v kontrastu k agresivnějšímu projevu Tomáše Kuchty.

Stejně jako v kole minulém si neodpustím bookletový dovětek – k sympatickému poděkování „Chceme poděkovat především sami sobě, pač nebýt nás, tak tento nosič neobsahuje zcela nic“ , dodávám jen děkujete si správně, chlapci, tahle povedená nálož si to zaslouží.

Savapip             


www.blamage.cz

Youtube ukázka - Proč

Seznam skladeb:
1. Jezdci Apokalypsy
2. Parazit Boogie
3. Bez pravidel
4. Orlům svět
5. Proč
6. Proces
7. Čaroděj
8. Lízej lásku dvakrát
9. Sny
10. Černá vdova
11. Nic neříkej
--------
12. videoklip Proč

Sestava:
Milan Černoch - zpěv
Tomáš Kuchta - kytara
Robin Kopřiva - kytara
Milan Hořava - baskytara
Jaroslav Rod - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 47:17
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – Vzpoura otroků
2008 – Exit Absolut
2011 – Valkýra
2014 – Bez pravidel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2015
Přečteno: 2808x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09074 sekund.