16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více

16.01.2019
DRAG ME OUT
Na scénu se vrací bývalý zpěvák metalcorových Asking ..více

16.01.2019
SIX FEET UNDER
Basista těchto deathmetalových klasiků Jeff Hughell ..více

16.01.2019
TYGERS OF PAN TANG
Klasici Nové vlny britského heavy metalu se spojili se ..více

16.01.2019
DEVILDRIVER
Po loňském albu countryových předělávek "Outlaws Til ..více

16.01.2019
DIEKLUTE
Industriální projekt, v jehož čele stojí frontman ..více






JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..

ALDARIA - Land Of Light
Od vydání utekl nějaký čas. Musím za sebe ko ..

TREAT - Tunguska
skvelý album! chytlavy na prve pocutie, nechapem, ..

Redaktorská bilance roku 2018 - Peťulín
Velmi pěkně popsané a výstižné zhodnocení. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Děkuju za ohlasy, ale vydržte, chlapci, dojde na ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Tak mě by zajímalo totéž co Domyho. One Size F ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Dle mého je to dost dobrá věc.Dobrý nápad zas ..

COCOTTE MINUTE - !Rituál, kmen a srdce a kmen!
Podle všeho ne. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Priznam sa, len nedavno som objavil tuto kapelku . ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
jsem zvědat,který album bude mít 10/10. U mě b ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1477x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1212x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
952x

METAL CHURCH - Damned If You Do
887x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
867x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
823x



18.01.2019
* 33 LET ANTIKRISTA * - DEBUSTROL, ALTERNATIVE CORE, HAZARDOOM, HAKMAK, GOING D..
HAVLÍČKŮv BROD - Klub Oko, začátek od:19:00, vstupné: 200,-Kč

19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6753
recenzí: 5497
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ASMODEUS - Past na Davida Kleinera

Vždy, když legendární Asmodeus vydá nové album, lze očekávat neobvyklý hudební zážitek. Novinka tuhle (dřívější) jistotu ještě povyšuje o koncepční a vysoce promyšlený příběh, jenž je úzce spjatý s každou jednotlivou skladbou. Nápad jistě chvályhodný. Bešta s Petřičkem tentokrát chtěli přijít s něčím mimořádným, neboť jsou si dle svých slov vědomi vyčerpanosti metalového žánru. Prezentace v limitovaném digipacku působí patřičně bohatě a pokud se týká psaného slova, povedlo se to také skvěle, jelikož temná, několikastránková story v přilepeném bookletu má sílu a její nepříjemně kousavé asociační stíny zůstanou uvězněny v hlavě ještě dlouho po dočtení. Pánové si vzali na mušku politiky, lobbisty, managery a jim podobné tvory, kteří dělají vše jen pro své vlastní obohacení, nehledě na počet neštěstí a slz, jež svým chováním způsobí.

Zmíněný přístup samozřejmě znamená náročné tvůrčí nasazení a maximální souhru na všech frontách. Pokud se textů týká, ačkoli některé rýmy nejsou zcela ideální, stále jde o vysoký nadprůměr. Reálně konkrétní "krabici od vína" si však Petřičko mohl odpustit.

Provázanost hudby s příběhem je na tom o poznání hůře. Zejména v závěru čtení, které jsem absolvoval ještě před poslechem, mi opravdu nebylo dobře. Atmosféra ponurá jako ve Spalovači mrtvol, do toho explicitně popsané brutální výjevy. To snad bude muset na albu znít minimálně grindcore, říkal jsem si, jedině to by byl adekvátní „soundtrackový“ podklad! Kdepak, nic masakrálního se nekoná. Např. třináctý song „O myších a hadech“ obsahuje tyto věty:

A když tě bolest hrozná ze sna probudí
A vidíš co se děje…chceš čelit pra-sílám?
A potom chladnej srp v tvým těle zastudí
Jak ďábla mezi šelmy dnes tě posílám


Případně:

Cesta zpátky není možná…jak už víš
Zní tu křik a pláč…a stejně jsi tu sám
Třicet kroků zbývá…a pak to pochopíš
Jak ďábla mezi šelmy dnes tě posílám


Z textu cítíme nepříjemně čpící, téměř apokalyptický odér, jenž je adekvátní závěrečné gradaci příběhu. Co na to hudba? Žádnej stres, vše zmíněné je odzpíváno v melodicky chytlavých linkách, s pohodovým "scénickým" podkladem. Jasně, kluci asi kvůli tomu nezačnou mastit black metal. Na druhou stranu, proč si ještě více nevyhrát s moderním thrashem? Asmodeem tak často používané mathcorové riffy k rozvinutí široké palety pocitů rozhodně nestačí. Rychlost a řezavá kytarová dynamika z "Oko za oko" či blast beaty v "Beze stopy" měly být na albu daleko častějším jevem. Přídavné jméno progresivní u kolonky „žánr“ je sice na místě a jistě zahrnuje i celou řadu hudebních nástrojů, jež na albu zaznějí. I ty jsou ale pohříchu málo využity a jejich přínos pro celkovou malbu atmosféry je minimální. Přibalený „scénář“ by klidně mohl upřímně vyděsit nějakou tu zkorumpovanou bestii (pokud by se tedy stal zázrak a někdo "z nich" by si to vůbec četl). Hudba však nevystraší ani malýho smrada.

Pokud si však odmyslíme velkolepé plány a budeme brát novou desku jako tradiční uměleckou jednotku, zklamáni bychom být neměli. Nutno zmínit dokonalý zvuk, který zaplní poslechovou místnost až po okraj a ještě se z ní bude cpát neurvale ven. Ačkoli struktury tónů neoplývají bůhvíjakou osobitostí, songy mají, i díky strohé stopáži, švih, zároveň však trpí syndromem rychlého oposlouchání. Už po pár sjetích díla mě nic nového nepřekvapilo. Za symbolický vrchol můžeme považovat píseň „Tanec s mrtvou labutí“. Její melodramatická emotivnost tvoří příjemný protipól k metalovému okolí desky. Ale zase, když si člověk zasadí slyšené do pocitového kontextu celku, dohromady mu to moc nepůjde. Nabízí se tedy kacířská otázka, zdali přiložený příběh vůbec číst a komplikovat si poslech následnými myšlenkami nad jeho nedotaženou provázaností s hudbou.

Pagan             


www.asmodeus.info

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
1. Bolero, op. 937
2. Já, David Kleiner
3. Lovec a oběti
4. Corpus beasti
5. Noc krále Davida
6. V zemi nikoho: Hic sun scorpius
7. Beze stopy
8. Černý vítr
9. Tanec s mrtvou labutí
10. Pohled do propasti
11. Oko za oko
12. Chrám bolesti
13. O myších a hadech
14. Dar vzkříšení

Sestava:
Miloš Bešta – kytara, zpěv
František Knetl – sólová kytara
Dalibor Hirič – basová kytara
Roman Houška – bicí

Hosté:
Petr Vrobel – mandolína
František Pelíšek – klávesy
Tereza Hrubanová – vokály
Pavel Brom – akustická kytara
Kateřina Králová – housle
Marie Wellnerová – viola
Tomáš Pohanka – violoncello
Petr Říha – industriální ruchy

Rok vydání: 2014
Čas: 39:59
Produkce: Miloš Bešta
Label: Magick Disk Musick
Země: Česká republika
Žánr: moderní/progresivní thrash metal

Diskografie:
1992 – Prosincová noc blíže neurčeného roku
1995 – Příjezd krále...
1998 – Vchod do kruhu
2000 – Na jehlách
2003 - Sabat v Carnegie Hall
2006 - Řetěz kritických událostí
2014 - Past na Davida Kleinera

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.02.2015
Přečteno: 2873x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dát tomuhle 6/10...18. 03. 2017 21:40 Chobot
Dle mého také...19. 02. 2015 11:15 Supermartonátor
NE\\\"Past na Davida...19. 02. 2015 7:26 james
dotazAlbum naprosto...19. 02. 2015 0:12 thaavi


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20393 sekund.