NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARMORY - Empyrean Realms

V závěru recenze na debutové album této americké party jsem zmínil, že se na léto chystá druhé pokračování. Něco se tedy muselo někde zaseknout, neboť se tenkrát psal rok 2010 a následovník prvotiny "The Dawn Of Enlightenment“ vyšel až předloni. Mnoho se ovšem nezměnilo. Řízný power metal v podání Armory nepřináší tolik osobitosti, určitě však potěší třeba fanoušky australsko/české kapely Black Majesty nebo desky „Hellfire Club“ od Edguy.

Na to má podstatný vliv zpěvák Adam Kurland, jehož hlasové zabarvení věje Sammetovským ocasem v nižších polohách, ve vyšších pak zase evokuje páně Dickinsona. Syrové heavymetalové riffy jsou také nedílnou součástí hudby Armory, aktuálně dokonce ještě více než v minulosti. Ubylo totiž spídového tempa, kluci se tentokrát více tlačí do pocitovějších sfér, spojených s rozvážnější a mnohdy značně vydatnou kompoziční strukturou. Na jedničku se to daří vždy, když je u toho přítomna adekvátně přitažlivá melodie. A o ty naštěstí není na desce „Empyrean Realms“ nouze.

Přesto musím hned vzápětí dodat, že otěže skladeb bývají často z pevného tvůrčího sevření puštěny těsně před cílem. V každé z nich slyšíme zábavnou metalovou hru, které však jakoby ke komplexní dokonalosti cosi scházelo. Chtělo to zkrátka silnější dramaturgické dotažení, to je vše. Jak se blíží závěr desky, začne být navíc patrné i lehké autorské schéma. Atraktivněji proto vyznívají první dvě třetiny díla, v čele s úvodní dynamickou "Eternal Mind", následnou "Dreamstate" s chytlavým refrénem, variabilně promyšlenou "Beyond The Horizon", a také jedinou souvislou spídovkou "Reflection Divine". Oproti tomu "mejdnovská" instrumentálka "Horologium" i přes příjemné tempo dokáže, jak je pro malbu atmosféry důležitý Kurlandův hrdelní "štětec". Každá ze zbývajících písní pak něčím zaujme nebo přímo oslní, jak už ale bylo naznačeno v úvodu odstavce, když už posluchač začne vrávorat radostí ze slyšeného, pak jej těsně předtím, než padne úžasem na hubu, zase hodí do klidu nějaký méně výrazný motiv. Ostatně tím neoplývá ani samotný obal desky, tohle se vážně někomu líbí?

Není od věci zmínit japonskou edici, jež obsahuje trojici bonusů. Jde o cover verze vynikajících skladeb, všechny jsou však z metalového ranku, otázkou tedy je, proč by je měla předělávat metalová kapela. Rozdíly oproti předloze jsou minimální. Navíc, je opravdu nutné znova nahrát kus „Thundersteel“, neboli vůbec nejprovařenější song od legendárních krajanů Riot? Na výběr přece bylo tolik dalších možností. Podobně zbytečně vyznívá i cover „Where the Rain Grows“ od Helloween. Naopak, palec nahoru zaslouží předělávka ne tolik známé (a skvělé!) písně „Love is Pain“ od Virgin Steele. Ta totiž prezentuje rockovější období kapely, a ačkoli ji Armory zase o nic svého neobohacují, alespoň ji tímto způsobem trochu zviditelnili (tedy zeslyšitelnili). Hodnocení se samozřejmě k bonusové části nevztahuje. Odráží nadprůměrný, výborně (!) nazvučený a řemeslně precizní power metal, u kterého chybí jediné: ještě vyšší počet chytlavějších momentů. Doporučení je ale i tak vysoké.

Petr Štěpnička             


www.armorymetal.com

YouTube ukázka - Dreamstate

Seznam skladeb:
1. Eternal Mind
2. Dreamstate
3. Beyond the Horizon
4. Reflection Divine
5. Horologium
6. Elements of Creation
7. Inner Sanctum
8. Fate Seeker
9. Quest for the Fleece

Sestava:
Adam Kurland - zpěv
Joe Kurland - kytara, bicí
Chad Fisher - kytara
Tom Preziosi - baskytara
Pete Rutcho - klávesy

Rok vydání: 2013
Čas: 50:19
Label: Metavania Music
Země: U.S.A.
Žánr: melodický power/heavy metal

Diskografie:
2007 - The Dawn Of Enlightenment
2013 - Empyrean Realms

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.03.2015
Přečteno: 2258x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tohlemůžu vždy, už...6. 03. 2015 21:31 b.wolf
Přijemny...4. 03. 2015 14:19 kokoska


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09554 sekund.