Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Milan ČERNOCH (BLAMAGE) - Já se asi už ničím překvapit nenechám.

Českobudějovičtí Blamage mi před pěti lety padli do uší hned na náš první společný pokus, po poslechu alba “Exit absolut” jsem obratem doháněl své mezery ve vzdělání a fofrem obstarával i jejich prvotinu. Když v průběhu loňského roku proskočily zvěsti o chystaném novém albu “Bez pravidel”, zjistil jsem, že v mezidobí stihli Blamage svojí diskografii rozšířit o ještě jeden kousek. A tak jsem klukům udělil soukromý titul nejlepší nejutajenější tuzemská kapela. A to byl důvod požádat zpěváka a textaře Milana Černocha o aktuální informace ze života téhle zajímavé kapely.

Moje úvodní otázka míří k tomu nejaktuálnějšímu, co si Blamage prožili. Čerstvě máte za sebou křest svého čtvrtého alba „Bez pravidel“. Jak jste si tenhle koncert užili, čím byl pro tebe speciální?
Atmosféra během koncertu byla skvělá, užili jsme si to my na pódiu a to především proto, že si to užívali lidi pod pódiem. Pódiový zvuk se tentokrát taky dost vydařil, takže se nám hrálo opravdu skvěle. Specialit bylo na koncertě víc, například povedená afterpárty.

Jak již řečeno, „Bez pravidel“ je vaší čtvrtou deskou. Můžeš zavzpomínat, co se za těch osm let, které dělí vaší prvotinu „Vzpoura otroků“, událo v životě Blamage nejpodstatnějšího? Co ti tahle doba dala a vzala?
V kapele za tu dobu došlo k několika personálním změnám a každá z nich byla něčím pro kapelu přínosná. Zahráli jsme si na významnějších hudebních akcích v ČR i mimo ČR, potkali jsme se za tu dobu se spoustou skvělých muzikantů a především jsme se žánrově posunuli tam, kde jsme v současné době, což je styl, který současné skvadře sedí.

Deska je venku čerstvě, takže je možná brzy ptát se, ale i tak mi prozraď, zda a jaké jste na desku zaznamenali ohlasy a jak ty sám jsi s ní spokojen? Co ti při tvorbě alba přišlo nejsložitější a naopak, co sis při nahrávání či při přípravě desky užil nejvíc?
Ohlasy na desku jsou v naprosté většině pozitivní, ale jak říkáš, prodej CD teprve začal. Já jsem s deskou spokojen, od započetí nahrávání až do křtu to byl skoro rok a tak doufám, že ta práce, ať už ze strany naší či Marka Cimla, který desku míchal a mixoval, je slyšet. Asi nejtěžším prvkem celé desky bylo znovupřehrání kompletně celých bicích a to z důvodu dosažení lepšího zvuku.

Pojďme tedy představit čtenářům „Bez pravidel“. Co na desce najdou, kdo se na desce podílel, na co bys naše čtenářstvo v souvislosti s deskou nalákal?
Na desce je 11 nových pecek a 1 klip. Hudbu mají na svědomí opět všichni muzikanti z BLAMAGE a texty jsem zařídil já. Jinak náběry nástrojů byly provedeny ve studiu Loco a jak už jsem říkal, zvuk a mastering zařídil Marek Ciml. Slova nemůžou vyjádřit, co lze desce naleznout, takže každému doporučuju cédéčko u nás rovnou zakoupit ( pozn. za 180 Kč ).

Záležitost, která mě u Blamage oslovuje už od první desky, to je velice obratné zacházení se slovy. Texty máš na svědomí ty, takže mi prozraď, jaká témata tě nejvíc zajímají, zda je nějaké téma, o kterém bys chtěl někdy napsat text a ještě jsi to neudělal a kterou ze svých písní považuješ za nejsilnější, nejpovedenější?
Těžko se mi hodnotí, kterej text se povedl a kterej ne, to nechám na posluchačích. Mně se v průměru líbí všechny, kdybych s nima nebyl spokojenej, tak by na desce nebyly. Témata k songům mě napadají, až když slyším muziku a dopředu se na to nesoustředím, takže v současný době mi žádný téma hlavou neběží.

Otázku čeština – angličtina máte zjevně vyřešenou, ostatně byla by škoda, kdyby se Blamage měli připravit o jednu ze svých silných zbraní. Měli jste už od začátku jasno, že Blamage budou zpívat výhradně v češtině, neměli jste nikdy zahraniční ambice?
Hrajem občas za hranicemi a jsme stále věrni češtině, jenom to sem tam míchnem s nějakým coverem, aby bylo jako poznat, že jsme taky velice slušní polygloti. Jinak moudra v písních budeme i nadále sdělovat v našem rodném jazyce.

Abych pravdu řekl, nemůžu se zbavit dojmu, že Blamage jsou vyjma jižních Čech spíš utajeným tipem pro zasvěcené, než (byť jen na české poměry) „masovou“ záležitostí. Jaké tedy chystáte na propagaci desky aktivity? Budou nějaké výlety po vlasti české? Kde vás bude možné vidět a slyšet?
Na rok 2015 jsou plánovány nějaké festivaly a akce po ČR, stejně tak účast na německém heavy festivalu, k tomu nějaká klubová scéna atak. Propagace desky bude určitě probíhat při živých hraních a samozřejmě přes net, především přes fejsbúk. Na kapelovém fejsbúku nebo na bandzonu vždy akce uvádíme, takže nás sledujte.

Jako vlaštovku, upozorňující na vydání alba, jste vypustili klip ke skladbě „Proč“. Jak sis užil nahrávání a podle jakého klíče vybíráte skladbu, na kterou vytváříte pohyblivé obrázky?
Klip jsme zvládli natočit se vším všudy za 12 hodin a celej den jsme si náramně užili. Byla to legra jako ostatně vždy, když se naše hudební těleso někde objeví. Tentokrát jsme chtěli klip na dynamičtější skladbu a protože „Proč“, toto splňuje a navíc téma je takový pěkně morbidní, tak jsme do toho šli.

V čem se podle tebe nejvíc změnila hudební scéna za těch víc jak deset let, co Blamage fungují? A jakou máš představu, kam by ses chtěl v dalších deseti letech s Blamage dostat, jaké mají Blamage s dostatkem zkušeností v dnešní době cíle??
Asi největší změnou za deset let Blamage je, že jsme se naučili trochu hrát. No a taky, že už víme, jakej žánr hrajem. O plánech kam bychom se chtěli s kapelou dostat, jsme nikdy nemluvili. Myslím, že je to v tý naší český kotlince docela jedno. Jediný co si přejem je, aby nás to bavilo, aby to bavilo lidi a aby nikdo z nás v důsledku stáří či nemoci z kapely neodešel. Někteří z nás jsou totiž již v pokročilém věku a výhled deseti let jim může působit úzkost.

Kolik času a energie investuješ do Blamage, máš čas věnovat se i něčemu jinému a je pro tebe odezva dostatečně naplňující?
Věnuju kapele několik hodin týdně, před přípravou desky výrazně víc, ať již na muzice nebo na textech. Ale teď je to dobrý, teď nedělám nic a jenom sklízíme s klukama slávu při koncertech. Aktivit mám samozřejmě víc, ale třeba firmu asi brzo prodám, pač na ní v důsledku hudby nebudu mít čas.

Co bylo pro tebe nejzajímavější událostí na poli hudebním v loňském roce a co očekáváš od roku letošního?
Neříkám, že nejhezčí, ale nejzajímavější událostí byla sebevražda Ivety Bartošové a letos očekávám, že se to nebude opakovat.

Co bys označil za největší překvapení (ať už v pozitivním nebo negativním smyslu), co tě dosud ve spojitosti s hudbou potkalo?
Největší překvápko je, když se sejdem všichni na zkoušce, protože to se nám často nedaří. Jinak já se asi už ničím překvapit nenechám.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Blamage - to není jen název kapely. To je tvůj životní styl, tvůj sen! Cédéčko od nich chceš a koncert si ujít nenecháš. Pokud tričko, mikinu či placku od nich nekoupíš, zhyneš v plamenech pekelných. Amen!

Savapip             


BZ BLAMAGE

http://metalforever.info/search.php?id=blamage

Foto: archiv kapely a Milana Černocha


Vydáno: 08.02.2015
Přečteno: 2635x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08734 sekund.