ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WINTERAGE - The Harmonic Passage

Ajaj, tady něco nevyšlo tak, jak bylo zamýšleno. Nádherně zněly proklamace o skutečném symfonickém zážitku, postaveném na čtyřicetičlenném orchestru, sborech a já nevím, na čem ještě. Při čtení těchto vět se fanoušek žánru musel tetelit nadšením. Copak o to, ony „živé“ nástroje na debutu italských power melodiků Winterage samozřejmě slyšet jsou, o to víc mě však trápí jedna zásadní otázka. Jak to, že ve mně po poslechu tak spektakulárně pojatého alba „The Harmonic Passage“ nezůstala žádná vzbouřená emoce či vzkypěná radost, která by mě vyloženě nutila k opětovnému spuštění tlačítka PLAY?!

Začátek díla ještě skýtá určité naděje. Intro sice chvíli zní jako zvukový doprovod při zapínání počítače, poté se ale začne tvářit osobitěji a nebude v něm nouze ani o dramatickou gradaci. Následná titulka tento potenciál ještě rozvine. Spídová akcelerace doprovozená tradičním zpěvákovým zaječením, to na žánrové tradicionalisty zapůsobí vždy spolehlivě. V tu chvíli je nadšení opravdu vyhajpováno do nejvyšších pozic, v centru mozku se tvoří příjemné endorfiny a zároveň myšlenky toužící po tom, aby v podobném duchu vše pokračovalo až do konce. Nestane se to ani omylem. Skladba totiž svůj prvotní potenciál nijak nerozvine a víceméně jej (snad až na slušnou sólovou část) prohospodaří. Čímž jsem vlastně popsal základní problém celé desky.

Velmi často ucítíme závan čehosi zajímavého, co by mohlo v optimální autorské konstelaci rozkvést v úžasný hudební zážitek. Většinou je však tahle naděje rozválcována kompoziční obligátností a dobita kvantitou slyšeného. Album má hodinu a deset minut, v hlavě však uvízne minimum okamžiků. Konkrétně šlapavá rytmika a velmi zpěvný refrén třetího songu „The Flame Shall Not Fade“, který je díky tomu vrcholem nahrávky. Dále chutně melodické sólo v desáté „Crown To The Crowds“ a pak ještě zakomponování Tchaikovskeho "labutí" klasiky a spídová gradace v závěrečném kusu „Awakening“. A to je víceméně vše, přátelé. Nic nepomohly časté změny temp nebo celkové ovlivnění irským folklórem (to mě však nebaví téměř nikdy). Dokonale totiž nepůsobí ani zpěv Daniele Barbarossy, co je však největším nepřítelem nahrávky, je zvuk, který je málo výbušný a podkopává konečkům tónů nohy, o bídném ztvárnění přebalu desky raději ani nemluvě. To, co původně vypadalo jako bomba roku, se velmi rychle změnilo v jedno velké zklamání.

Petr Štěpnička             

Za ta léta pisálkování jsem se naučil jednu věc. Nebrat vážně upoutávky vydávajících společností či samotných kapel a nemít na jejich základě přehnaná očekávání. Pak totiž taková nahrávka nestojí na stejné startovní čáře jako ty, kolem kterých žádný humbuk neprobíhá. Dostanete-li do ruky tohle sympatické album bez toho, abyste byli předem natěšení na bombastické orgie, dá se u něj příjemně zavzpomínat na Lucu Turilliho (a díky často dominantním housličkám pocitově i na Elvenking), jeho první dvě sólovky z přelomu tisíciletí i šlahouny jeho domovského spolku. Pravda, „The Harmonic Passage“ je pochopitelně o něco skromněji pojaté, ať už se aranží, bombastičnosti i zvukové kvalitz týká, ne však natolik, aby Winterage u téhle hry na výpravnost čuměla sláma z bot. Dát tomuhle příjemnému kolotoči zpěvných melodií, živých nápadů a šťavnatých změn (zaplaťpámbu, že se kapela nesnaží o bezduchý kolovrat!) důraznější, řezavější zvuk společně s agresivnějšími a pružnějšími hlasivkami, na správných místech stříhnout a nepustit na desku třeba ospalou „La Grotta di cristallo“ (a tady to Irsko je fakt na vykrákání za uši, a našlo by se i pár dalších míst), pomohlo by to. Ale chtít od debutu dokonalost by asi bylo značně troufalé, takhle je výsledkem o něco lepší perspektivní průměr.
Propadák roku (tedy za předpokladu, že je vůbec na místě užít tento pojem v souvislosti s debutem)? V tom případě nás letos s těmi nejlepšími alby čeká ne-li nová metalová revoluce, tak aspoň parádně úrodný rok!

Savapip 6,5/10
Na toto album jsem čekal s příjemným mrazením v zádech. Přeci jen, na informace o mnohačlenném orchestru doprovázejícím novou Rhapsody – like kapelu, navíc z téže země, velmi dobře slyším, doufaje v porci chytlavých melodií, rozjuchaných refrénů, neoklasicistních vyhrávek, sól a sborů, to vše zabaleno do luxusního a moderního produkčního kabátku. Části těchto prvků jsem se sice dočkal, ale album obecně je velikým zklamáním.

Největším problémem jsou bohužel písničky samotné. Je jich zde na jeden zátah nezkousnutelné množství o celkové stopáži přes sedmdesát minut (což by v principu až tak vadit nemuselo). Za nejhorší považuji absenci jakýchkoli zapamatovatelných momentů. Úvodní titulka sice slušně navnadí, ale tím to bohužel končí. Dále následuje už pouze sbírka trestuhodně nevyužitých nápadů, které nahlas křičí o rozvinutí ve zpěvný refrén či melodickou vsuvku, namísto toho často přichází rytmická či jiná změna, která místo zazdí, posluchače otupí a toužebně očekávaný pocit hudebního orgasmu vystřeluje k blízkosti Proximy Centauri. Tuto hudební houšť se mi bohužel nepovedlo rozplést ani po mnoha dalších posleších, tak jsem nakonec dospěl k závěru, že to „ono“, co způsobuje moji lásku ke stylu (zmíněno v prvním odstavci), se zde zkrátka nenachází. Nelze zastřít, že několik příjemných míst na desce najdeme, ty ovšem nejsou důvodem se k albu vracet.

Druhým důvodem nízkého hodnocení je zvuk. Nezní dostatečně epicky, nabušeně a hlavně bicí jsou dosti dřevnaté, tudíž zvukaře stojící za tímto produktem rovněž pochválit nemůžu, stejně jak kapelu, která se utopila ve změti svých nápadů a nedokázala je přetavit v příjemné album, ke kterému by se člověk s láskou vracel.

Hermes 3,5/10

www.winterage.net

YouTube ukázka - Teaser

Seznam skladeb:
1. Ouverture in do minore
2. The Harmonic Passage
3. The Flame Shall Not Fade
4. Wirewings
5. Son of Winter
6. La caccia di Tùrin
7. Golden Worm
8. Victory March 0
9. La grotta di cristallo
10. Crown to the Crowds
11. Panserbjørne
12. The Endless Well
13. Awakening

Sestava:
Daniele Barbarossa - zpěv
Riccardo Gisotti - kytara
Matteo Raganini - baskytara
Dario Gisotti - klávesy, píšťaly
Gabriele Boschi - housle
Davide Bartoli - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 01:09:47
Label: Nadir Promotion
Země: Itálie
Žánr: symfo-folk power metal

Diskografie:
2015 - The Harmonic Passage

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.03.2015
Přečteno: 3155x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
zcela presne. 4,až...1. 03. 2015 10:21 kokoska


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09106 sekund.