NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SATYCARION - Hysterium

Jakékoli melodické album vzešlé z domácích luhů a úhorů je nutné vítat s nadšením podobným rozvášněnému publiku na biatlonových akcích v Novém Městě na Moravě. Pokud se ještě chvíli přidržíme této analogie, bylo by zároveň naprosto ideální, kdyby po každé odehrané skladbě posluchač vykřikl šťastné „JOO!“, podobně, jak to činí diváci, když některý z našich borců trefí čerň terče. V případě druhého alba písecké party Satycarion podaný výkon jistě nezklame, na bednu pro vítěze to ale zatím není. A na první desítku taky ne.

Pokud se však člověk probírá historií kapely, je nutné ocenit už jenom fakt, že nějaká deska vůbec vznikla. Lidé se v Satycarionu střídali jako důchodci u regálu v Penny při akci na hajzl papír. Do dnešních dnů tento chaos také ustál pouze jediný člen, kytarista Míra Houška. Zajímavý je počet dívek, které se vystřídaly na pěveckém postu, na němž nakonec stejně zakotvil chlap, konkrétně Standa Vlach (ex Araxa). A je to dobře, neb jeho hlasové zabarvení dodává hudbě píseckých punc alespoň nějaké osobitosti. Jinak je totiž struktura tónů celkem snadno zaměnitelná s řadou jiných uskupení.

Kluci jako své vzory uvádějí třeba Stratovarius, Nightwish či některé progresivní spolky, mně však při poslechu alba „Hysterium“ nejčastěji na mysl přicházelo jméno Kreyson. Většinou pocitově (i právě díky Standovi, který v určité výškové poloze Křížka připomíná), někdy ale i konkrétně (skladba „Svět na vahách“ až příliš evokuje jeden z kreysonovských hitů „Není marné žít“). Satycarion si k nahrání klipu vybrali úvodní kus „Nechat si lhát“, je to ovšem prezentace lehce zavádějící (třebaže song je sám o sobě zdařilý). Posluchač by totiž opravdu mohl nabít dojmu, že zde má čest s kapelou finského typu, tedy spídové tempo a neoklasické klávesové preludium v sólovém partu. Kdepak, středobodem píseckých je hevík, tu rychlejší, tu progresivnější, celkově však velmi umírněný a většinou i příjemně poslechový. Nutno však dodat, že kvality Satycarionu nepřesahují (snad krom Slovenska) hranice naší republiky ani o milimetr, což zřejmě, vzhledem k českým textům, ani nebylo prvotní ambicí.

Na pomyslný vrchol vyzdvihuji dvojici za sebou jdoucích tracků „Rebel“ a „Černý závoj“, které potěší dynamickými refrény a (na poměry alba) silnou hitovou aurou. Nejvariabilněji zase vyznívá skladba „Plamenů žár“, jež zaujme klávesovými víry (ano, tento nástroj je při malbě celkové atmosféry jedním z nejzásadnějších hudebních štětců), svižnými riffy na pomezí progu a spídu, a hlavně závěrem, který graduje ve tklivě baladickém rytmu, jenž společně se Standovým zpěvem disponuje značnou chytlavostí (a představuje tak vlastně jakýsi mini-vrchol díla). To samé žel nelze říci o plnohodnotném „ploužáku“ s názvem „Nevinná“, jenž vyloženě otravuje repeticí (nudného) refrénu a stává se naopak nejslabším momentem desky. Dál není příliš co dodat. Kluci odvedli slušnou práci, já ovšem nemohu přehlédnout fakt, že jsem si mezi písněmi nenašel ani po x posleších alespoň jediného favorita, ke kterému bych se chtěl vracet s horlivou pravidelností. Tak třeba příště, potenciál zde jistě je.

Petr Štěpnička             


www.satycarion.wz.cz

YouTube ukázka - Nechat si lhát

Seznam skladeb:
1. Nechat si lhát
2. Naplno žít
3. Rebel
4. Černý závoj
5. Nevinná
6. Svět na vahách
7. Plamenů žár
8. Tvoje tvář
9. Stíny

Sestava:
Míra Houška - kytara
Standa Vlach - zpěv
Vašek Milota - baskytara
Lukáš Kos - bicí
Johnny Vavruška - klávesy

Rok vydání: 2014
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika
Žánr: heavy/power/speed metal

Diskografie:
2009 - True Or Lie
2014 - Hysterium


Vydáno: 20.03.2015
Přečteno: 2330x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Při prvním...20. 03. 2015 21:52 The Keeper XIV.
Asi tak :-)...20. 03. 2015 9:36 Fenris 13
Nazov kapely ma...20. 03. 2015 9:30 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13183 sekund.