PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PLANETHARD - Now

To, že Italové Planethard začínali před jedenácti lety jako přehrávači skladeb slavnějších kolegů, to už je taková tradiční obehraná písnička. To, že základ jejich tehdejšího playlistu tvořily rockové kapely jako Bon Jovi, Guns n Roses, Skid Row, či Motley Crue, to je svým způsobem směrodatnější. Planethard na svém čtvrtém albu (jak tomu bylo dřív, bohužel nemám tušení) totiž vstupují do řeky, která tady už jednou byla. Ta vlna se tenkrát valila ze Seattlu a slabší představitele výše uvedeného stylu smetla, a s těmi silnějšími zpravidla těžce zatřásla. Ale protože dvakrát vstupovat do stejné řeky je věc dle lidové slovesnosti nemožná, i v případě Planethard to má jistá specifika. Planethard jsou kapelou, vycházející z hard-rockových melodií, které zahalila do hrubého heavy pláště s šosem urousaným v grungeové rozervanosti. Jenže na rozdíl od devadesátkových převracečů kabátů zní album „Now“ po většinu doby naprosto přirozeně. Což v praxi znamená, že Planethard sice nabízejí příjemně melodické skuzavky, ale ty jsou vydatně napuštěny silným, hrubým jedem, takže se z nich prvoplánovitá (i druhoplánovitá) líbivost zcela vytrácí.

Jako dokonalý prototyp nálad Planethard doporučuji sjet skladbu She´a All Over. Není sice tím, co by vás mohlo hned chytit za uši (i takové skladby mají kluci ve svém rejstříku), ale je směsí všech typických složek hudby Planethard – hardrocková melodie, zajišťující jistou (nesnadnou) přístupnost, metalová intenzita, i znervózňující, lehce štěkavá jedovatost. Na „Now“ je mi sympatické to, že Planethard se kolem svého základního mustru sice vytrvale motají – do absolutna jej dotáhnou i v následující „Fight It Out“ - ale nebojí se z něj i vyklouznout do uvolněných melodií, jako v případě pomalejší „Underworld“, a ve volnějších pasážích nejen díky sympatické a emotivní barvě hlasu křiklouna Davideho Merletta dávají vzpomenout třeba na samotné Extreme. Jen v těch vypjatějších pasážích jsou pak daleko vyhrocenější. Kluci jsou silní v instrumentálních pasážích, což předvádějí třeba v temnější, krásně vygradované (právě díky instrumentální pasáži) „Awake“. Potíže nedělá Planethard ani pohrávání si s atmosférou – pomalejší věci mají příjemně houpavý a přístupný rockový charakter a když jej kluci zahustí emotivním hrubým nástupem („Neverfailing Superstar“), funguje jejich vzorec na jedničku.

Cílová skupina Planethard je naprosto jasná – rozervané a vnitřně rozhárané duše s láskou k přístupným melodiím, které je potřeba někdy docela intenzivně vykutávat z hrubého kabátu. Přesně taková je hudba Planethard – žádné pohodově slunečné nedělní odpoledne, žádná zatěžkaná deprese, ale něco nenápadně chytlavého mezi těmito dvěma mantinely.

Savapip             


www.planethard.net

YouTube ukázka - Play Harder

Seznam skladeb:
1. Play Harder
2. The One
3. Awake
4. Neverfailing Superstar
5. 15’ Of Fame
6. Inglorious Time
7. Shall We Be Safe
8. Don’t Say Goodbye
9. She’s All Over
10. Fight It Out
11. Underworld
12. Now

Sestava:
Davide Merletto - zpěv
Marco D'Andrea - kytara
Alex Furia - baskytara
Stefano Arrigoni - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 1:02:58
Label: Scarlet Records
Země: It8lie

Diskografie:
2004 – So Good
2007 - Crashed On Planet Hard
2011 - No Deal
2014 - Now


Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.03.2015
Přečteno: 1464x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1621 sekund.