NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAGIC KINGDOM - Savage Requiem

Kytarový čaroděj Dushan Petrossi dokázal v roce 2010 přijít s nejlepším počinem svého projektu Magic Kingdom. O rok později se mu to podařilo i se svojí hlavní akvizicí, kapelou Iron Mask. Očekávání novinek z obou hudebních táborů bylo tedy vysoké. První přišli na řadu Iron Mask. Deska „Fifth Son Of Winterdoom“ z roku 2013 však byla nasycena obsahem, který se s kvalitou fošny „Black As Death“ nemohl vůbec měřit. O to větší naděje jsem vkládal do dopředu dlouho avizované novinky dnes hodnocených Magic Kingdom. No a ta sice nedopadla úplně špatně, leč o nějakém bujarém nadšení, srovnatelným s nahrávkou „Symphony Of War“, mluvit rovněž nemůžu.

A je to škoda dvojnásobná, protože songy nejsou špatné a pár z nich oplývá velmi slušnou kvalitou (viz hned úvodní a zřejmě vrcholný opus "Guardian Angels"), jenže vše nakonec relativizuje slabina v ozvučení alba. I to je ale malinko složitější. Nelze totiž říci, že by zvuková produkce byla vyloženě zprasená. Je ovšem silně nevýrazná, plochá a neživotná. Odnesly to hlavně kytary a bicí, tedy nejdůležitější nástroje. Připomíná to situaci kolem poslední desky Řeků Crosswind. Velmi dobrým, začasté i vynikajícím skladbám není umožněno plně vyniknout kvůli technickému nedodělku, jenž vznikl při nahrávání ve studiu. Spektakulární Petrossiho tvorba přitom po výbušně živém ozvučení přímo prahne.

Nutno však dodat, že i kdyby to, pokud se soundu týká, klaplo na výbornou, o devítce, kterou jsem udělil albu „Symphony Of War“, bych nemohl uvažovat tak jako tak. Co mě mrzí nejvíce, je vymizení mimořádně chytlavých vokálních linek a slastně klenutých neoklasických sól. Těmi se to na minulém počinu jenom hemžilo, na novince je ale téměř mrtvo. Snad i proto působí všechny aktuální skladby jakoby jim někdo vyrval duši a zůstalo pouze torzo. Sice řádně nablýskané, ale pořád jenom torzo. Alespoň že není nouze o speed či vzletné chorusy (např. „Ship Of Ghosts“ nebo „With Fire And Sword“), ve kterých jsou Magic Kingdom vždy zajímavější, než ve střednětempých pokusech o hutnou atmosféru („Full Moon Sacrifice“, částečně titulní kus). Nejparadoxnější skutečností nakonec ale je, že díky chabému zvuku kytar a bicích nejvíce vyniká závěrečná baladická verze songu „Dragon Princess“, ve které zmíněné nástroje vůbec nefigurují.

Stejně tak je na pováženou, že nejlepší momenty mnohdy až příliš evokují poslední počiny, ať už Magic Kingdom („Rivals Forever“, "With Fire and Sword", „Battlefield Magic“) nebo Iron Mask („Dragon Princess“). A poslední stýskání je už čistě subjektivní. Olafa Hayera totiž na pěveckém postu vystřídal Christian Palin (ex-Adagio, Random Eyes, Epicrenel), a ten mi sedí o něco méně. Hodnocení takové nahrávky je nicméně velmi složité. Nelze ignorovat stále přítomné klady většiny písní, o to více však zamrzí, že nejsou prodány v tomu odpovídající technické kvalitě. Je to, jako kdyby jste řídili dravý sportovní vůz, jeli po opuštěné silnici, ale nebylo vám z nějakého důvodu umožněno přeřadit na nejvyšší rychlostní stupeň a naplno si tak užít adrenalinovou jízdu. Zážitek by to sice byl, ale k nějakým pocitům vrcholného štěstí byste měli pořád hodně daleko.

Petr Štěpnička             


www.magic-kingdom.be

YouTube ukázka - With Fire And Sword

Seznam skladeb:
1. In Umbra Mea
2. Guardian Angels
3. Rivals Forever
4. Full Moon Sacrifice
5. Ship of Ghosts
6. Savage Requiem
7. Four Demon Kings of Shadowlands
8. With Fire and Sword
9. Dragon Princess
10. Battlefield Magic
11. Dragon Princess (acoustic)

Sestava:
Christian Palin - zpěv
Dushan Petrossi - kytara
Vasiliy Molchanov - baskytara
Michael Brush - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 01:02:49
Label: AFM Records
Země: Belgie
Žánr: neoklasický melodický power/speed metal

Diskografie:
1999 - The Arrival
2004 - Metallic Tragedy
2010 - Symphony Of Wary
2015 - Savage Requiem

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.05.2015
Přečteno: 2929x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
V souvislosti s...9. 01. 2020 14:45 htaedas
Skvělá deska!Za mě zpěv...5. 11. 2019 10:08 KuldaKing
ale no tak, to je...9. 05. 2015 18:08 Ferda
Ferda: co takhle si...9. 05. 2015 10:20 Pagan
Pagane, jak u koho,...9. 05. 2015 9:55 Ferda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09083 sekund.